Na úvodní stránku
mail

plzenskonakole.cz

Informační portál pro ty, co chtějí objevovat Plzeň a její okolí ze sedla svého kola. Tipy na cyklovýlety, užitečné rady a aktuální informace o komunikacích pro cyklisty

Český pohár horských kol poprvé hostí Město Touškov

article

Trať v Touškovské rokli má i velice zajímavá místa

Tento víkend se v touškovské rokli na kraji Města Touškova uskuteční poprvé závod Českého poháru horských kol. Trať, kterou tu 6 let budovali pod taktovkou úspěšného závodníka Milana Spěšného, zřejmě přiláká do Touškova víc závodníků než je obvyklé. Budou mezi nimi i Jaroslav Kulhavý a Ondřej Cink. Bikeři se tedy mají na co těšit!

Autor: cykloRADKA (text), Aktualizace: 21.04.2019

testJen asi deset kilometrů západně od Plzně, ve Městě Touškov vznikla atraktivní bikerská lokalita, kde již několik let trénují malí cyklisté z místního cyklistického oddílu a několik let se tu jezdí krajský pohár horských kol P.A.L. CUP. Více než šest let tu vznikala pod dohledem úspěšného závodníka Milana Spěšného trať v touškovské rokli. Na letošní závod Plzeňské amatérské ligy horských kol, tzv. P.A.L CUP se o víkendu sjeli závodníci nejen z našeho kraje, ale i ti, kteří si chtěli na vlastní pedály osahat okruh, který tento víkend pojedou poprvé v rámci českého poháru horských kol.

 

Běžně se českého poháru MTB účastní 800-1000 závodníků. V soboru budou probíhat dětské závody, v neděli pak na trať nastoupí 200-300 profi bikerů od kadetů přes juniory po elitu. Podobně jako v Novém Městě na Moravě diváci sledují průjezd některými náročnějšími místy jako jsou AC-DC, nebo „rolling stones", i tady bude na co se dívat. „Měla jsem možnost zhlédnout video a vidět pár fotek. Některé ty úseky vypadají hodně zajímavě. Je supr, že v kalendáři Českého poháru u horských kol se objevila nová lokalita, nová trať. Navíc tato trať odpovídá trendům, jak se nyní takové tratě staví," komentovala kvality tratě v Touškovské rokli mistryně ČR XC, stříbrná medailistka z juniorského MS Jitka Čábelická (dříve Škarnitzlová). Trať doznala během let hodně změn a stala se krásným prostorem pro zdravé sportování. Bez pomoci rodičů by to ale nešlo! „I když se to nezdá, tak trať v touškovské rokli splňuje srovnání s tratí olympijského závodu v Riu," uvedl na tiskové konferenci před závodem Milan Spěšný. Není divu, že malí cyklisté z touškovského cyklistického oddílu bodují v regionu i mimo něj. „Asi největší naší nadějí jsou mladší žáci," uvedl ředitel závodu a předseda touškovského Sokola Pavel Foltýn.

 

test„Loni na podzim jsme podepsali podmínky Českého poháru a na přípravu jsme měli vlastně jen 4-5 měsíců a tak chci poděkovat hlavně partnerům. Náklady na závod se vyšplhaly na 800 tisíc korun a díky partnerům máme vyrovnaný rozpočet," uvedla PR manažerka závodu a ředitelka DURATEC, s.r.o., Kateřina Duchková. Očekává se, že závod do Města Touškova přivede asi tři a půl tisíce lidí a s organizací bude pomáhat na 60 pořadatelů. „Letošní první rok byl nejtěžší proto, že ta cesta přípravy je složitá. Ale příští rok, to bude jiná liga," slibuje Kateřina Duchková.

 

A na co se mohou těšit diváci? Zeptali jsme se Jitky Čábelické: „Každá sekce trati bude zajímavá. Možná přejezd přes skruž bude zajímavý." Na Plzeňsku již dlouho nezapršelo a zatím to vypadá, že závodníci si spíš než prachu užijí bláta. Co na to říká Jitka Čábelická? „Někdy je bahno, které vám nevadí, jindy bahno, které vám zalepí kolo, a nemůžete jet. Ať je jakékoli počasí, do závodu se jde naplno!"

 

 

Termíny závodů v Touškovské rokli
21. 4. 2019 Závod P.A.L. CUP aneb zkouška na Český pohár
27. - 28. 4. 2019 Závod Českého poháru MTB XCO
24. 5. 2019 dětský cyklozávod a závod koloběhu ve Městě Touškově

 

Fotogalerie