Na úvodní stránku
mail

plzenskonakole.cz

Informační portál pro ty, co chtějí objevovat Plzeň a její okolí ze sedla svého kola. Tipy na cyklovýlety, užitečné rady a aktuální informace o komunikacích pro cyklisty

Chytrý telefon nebo GPSka? Jak vybrat navigaci na kolo?

article

Správně vybraná GPS mašinka vám může pomoci najít rychle cestu, kam potřebujete

Když jsem si kupovala před lety GPSku na kolo, dlouho jsem váhala. Ta, kterou mi doporučil kamarád, byla dvakrát dražší než ty, co si začali kupovat přátelé do aut. Sbírala jsem informace o tom, jaká GPS mašinka bude pro mé cyklistování nejlepší z internetu i od kamarádů. Některé výhody mi ale kamarádi i reklamy zamlčely. Jak by mi situaci ulehčilo, kdyby mi s výběrem GPSky mohl pomoci osobně někdo zkušenější a třeba jsem si mohla přístroje a jejich ovládání vyzkoušet. Proto jsem uvítala nabídku GPS a mapového centra uspořádat GPS workshop, kde se o GPSkách i o tom, jak si je vybrat, dovíte víc a sami si funkce vyzkoušíte.

Autor: cykloRADKA Aktualizace: 11.01.2018

Možná si říkáte, že v době chytrých telefonů, které zvládají kde co, vč. mapových aplikací zahrnujících měření vzdálenosti, nastoupané výšky a záznamu trasy, je zbytečné mít samostatnou GPS mašinku. Třeba ale zrovna vy patříte k těm uživatelům, pro které chytrý telefon není to nejlepší řešení. Jak to poznáte? Vaše úvahy při volbě vhodného GPS zařízení by měly hned na začátku směřovat k tomu, jak a k čemu chcete zařízení používat. Dalším faktorem jsou podmínky. Celoroční outdoorové používání klade jiné požadavky na zařízení, než použití na krátké výlety v pěkném teplém počasí. Zkuste si třeba v zimě v rukavicích a třeba dokonce za jízdy ovládat GPSku s dotykovou obrazovkou. testJak dlouho vám vydrží nabitý telefon, když je venku kolem nuly nebo dokonce pod nulou? A co když začne pršet? Zorientovat se v nabídce outdoorových GPS přístrojů vám pomůže právě připravovaný GPS workshop. Odpoví vám na otázky:


1) Čím se liší outdoorové GPSky od těch, co máte v autě
2) Kdy je výhodnější tlačítkové ovládání a kdy dotyková obrazovka
3) Kdy volit GPSku a kdy postačí telefon s mapovou aplikací
4) Jak si naplánovat trasu a přenést ji do GPS a úskalí tohoto procesu
5) Papírová versus elektronická mapa, aneb, kdy byste měli uvažovat o GPSce
6) GPS v kapse, na batohu, na řídítkách nebo na ruku - představení novinek na trhu?

 

GPS workshop

Máte-li zájem se poučit a „osahat" si outdoorové GPS mašinky nabízené na našem trhu, případně se zeptat odborníka, navštivte náš první GPS workshop, který se bude konat v Út 23/1/2018 od 17h v GPS a mapovém centru v Plzni v Martinské ul. (v mapě). Předpokládaná délka trvání je 1-1,5h. Kapacita je ale omezena na max. 15 osob. Účast je zdarma, doporučujeme ale registraci e-mailem do naší redakce.

 

Fotogalerie