Na úvodní stránku
mail

plzenskonakole.cz

Informační portál pro ty, co chtějí objevovat Plzeň a její okolí ze sedla svého kola. Tipy na cyklovýlety, užitečné rady a aktuální informace o komunikacích pro cyklisty

Co loni přinesl Ježíšek? Další cyklopiktokoridor

article

Dříve slepá silnice s pěší zónou na jejím konci se proměnila v jednosměrnou ulici, cyklisté ji však mohou využívat oběma směry.

V létě minulého roku jsme přinesli zprávu o tom, že se i Plzeň dočkala prvního piktogramového koridoru pro cyklisty. V článku Prvý cyklopiktokoridor v Plzni aneb malá cyklistická revoluce (link) jsme i slíbili, že budeme sledovat jak se vyvíjí snaha rozšířit toto řešení do dalších ulic. Jaký je tedy stav na prahu cyklistické sezony 2015?

Autor: Martin LEŠKA (text&foto) Aktualizace: 27.03.2015

testPro mnohé čtenáře bude možná překvapením zpráva, že mezitím jeden piktogramový koridor v Plzni přibyl. Není moc na očích, tvoří jej pouhé tři symboly a zvýrazňuje jen 50 metrů dlouhou uličku s obousměrným provozem cyklistů. Ta spojuje park U Ježíška s nově vybudovaným parkovištěm pod estakádou mostu Milénia u křižovatky s Mikulášskou ulicí. „Úpravy iniciovala a zajišťovala Správa veřejného statku, projekt na naši objednávku zpracoval Ing. Viktor Vaidiš," objasňuje zrod rekonstrukce Pavla Dyntarová, specialistka pro cyklistickou dopravu Správy veřejného statku města Plzně. K realizaci došlo v závěru minulého roku a hlavním úkolem bylo vyřešit neutěšenou situaci pod mostem Milénia s automobily divoce parkujícími na chodníku a v pěší zóně. Pro auta bylo vyčleněno 12 standardních parkovacích míst a 1 pro invalidy, které jsou v pracovní dny od 7 do 19 hodin zpoplatněny v rámci parkovací zóny Petrohrad. Přístup na ně je zajištěn ve směru od Doudlevecké ulice, kde byla snížena hrana obrubníku a odjet se dá jen okolo kostelíka U Ježíška k řece Radbuze a dále do Pařížské. Nebezpečnému vyjíždění do řadících pruhů před křižovatkou s Mikulášskou nyní brání betonová svodidla.

 

testJe logické se ptát, k čemu je cyklistům obousměrka končící na parkovišti pro auta. Tento stav naštěstí nebude trvat věčně a věřme, že ani příliš dlouho. Mikulášská ulice by se měla v souvislosti s rekonstrukcí hlavního nádraží proměnit a stát se výrazně přívětivější pro cyklisty. „Začala příprava dokumentace pro vydání stavebního povolení, součástí stavby bude i stezka pro chodce a cyklisty a stojany na kola před vstupem na nádraží," doplňuje Pavla Dyntarová a dává naději, že krátká cykloobousměrka s piktogramovým koridorem bude už za tři roky propojovat mezinárodní cyklotrasu podél Radbuzy s významným železničním uzlem.


I když piktogramových koridorů zatím po Plzni nepřibývá, zobousměrňování komunikací pro jednostopé nemotorové účastníky dopravy pokračuje. „Na podzim byl legalizován obousměrný provoz cyklistů ve Schwarzově ulici a rádi bychom učinili totéž i v ulicích Bělohorské na Roudné a K Ovčínu v Liticích. Příslušné žádosti byly podány, reakce silničního správního úřadu zatím nemáme,opětovně jsme podali upravenou žádost o piktokoridor v ulici 17. listopadu, kde doufáme ve změnu postoje Policie ČR. K předchozí žádosti byl dán nesouhlas," " dodává Pavla Dyntarová. Jak se věc vyvinula vás budeme určitě na našem portále plzenskonakole.cz informovat.

 

Přečtěte si také

Prvý cyklopiktokoridor v Plzni aneb malá cyklistická revoluce  - o prvním piktogramovém koridoru v Plznbi

 

Fotogalerie