Na úvodní stránku
mail

plzenskonakole.cz

Informační portál pro ty, co chtějí objevovat Plzeň a její okolí ze sedla svého kola. Tipy na cyklovýlety, užitečné rady a aktuální informace o komunikacích pro cyklisty

Co si má přát cyklista pod stromeček?

article

Obloučkový cik-cak zámek na kole se vejde do dlaně

Již tradičně dáváme před Vánoci našim čtenářům tip na cyklistické vánoční dárky. Pro ni či pro něho nebo snad pro jejich kolo? Ještě máte čas je koupit, nebo si je přát pod stromeček...

Autor: cykloRADKA Aktualizace: 14.12.2018

Ten, kdo sedá na kole jen v létě i ten, co se na bicyklu pohybuje celoročně, uvítá něco nového, co vylepší jeho výbavu, nebo mu pomůže s výlety. Mapa, kniha, dres či výbava kola nabízejí každý rok něco nového. My pro vás vybíráme pár tipů. Třeba budete mít štěstí a objeví se pod Vaším stromečkem, nebo uděláte radost někomu ze svých přátel ;-)

 

testPro vaši bezpečnost

Pokrok jde dál a vy to poznáte i za řídítky, pokud nainstalujete Varia Radar. Zpětný cyklistický radar detekuje zezadu se blížící vozidla. Obsahuje červené zadní světlo, které upozorní cyklistu na blížící se auto na displeji na řídítkách. Informace o autech za vámi umí tenhle cyklistický radar v zadním světle totiž přenášet do cyklopočítače, hodinek nebo vlastního displeje na řídítkách kola. Současně ale varuje řidiče, který se k vám zezadu blíží rozjasněním světla. Tohle světelné bliknutí podvědomě vede řidiče k tomu, aby cyklistu řádně objel. Radar využijete hlavně za šera a v noci. V Plzni zakoupíte např. v GPS Mapovém centru v Martinské za 4990Kč.

Efektivní zámek

testKomu někdy ukradli kolo, ví, jak dopadne běžně používaný lankový zámek. K těm nejodolnějším a tedy nejbezpečnějším patří tzv. podkovy a cik-cak zámky. Oba typy těchto zámků jsou kvalitní a proti běžné výbavě zlodějů dosti odolné. Nyní se ale na trhu objevila novinka - obloučkový cic-cak zámek. Malé kovové pásky jsou tvarovány do obloučků a pevně spojeny speciálními nýty. Ve složeném tvaru tvoří zámek váleček, který můžete vozit v úchytu na sedlovce, který je součástí celého balení, ke kterému patří i dva rourové klíče. Těmi se zámek odemyká uprostřed válečku, kde je zámkový mechanismus. Zámek je dlouhý 60 cm, takže obemkne rám kola opřeného ke stojanu. Škarohlíkům, kteří nechtějí s sebou vozit zbytečnou váhu, udělá radost i váha zámku, která je oproti podobným nízká - jen 600g i s držáčkem na sedlovku, což je výrazně méně, než kolik mají jiné cic-cak zámky a podkovy. V Plzni můžete tento zámek zakoupit např. v HEPOSu za 749 Kč.

 

Tipy na výlety aneb knihou neurazíš ani cyklistutest

Šumava patří k oblíbeným cílům jednodenních výletů na kole i pěšky. Hledáte-li inspiraci kam na Šumavě vyrazit, nahlédněte do knihy šumavského průvodce Josefa Pecky Toulání Šumavou a Pošumavím, která obsahuje celkem 67 výletů, z toho 16 je jich přímo pro kola. Každý výlet obsahuje kromě jednoduché mapky a stručné specifikace také podrobný popis zajímavých míst po trase i s četnými fotografiemi. Pro ty z vás, kteří používají GPS navigaci v mobilu, je u každé mapky QR kód, kterým můžete načíst trasu i s jednotlivými zastávkami a buď do Mapy.cz v mapovém prohlížeči, nebo do off-linové aplikace Mapy.cz. Tím se z této knihy stává současně kapesní elektronický průvodce. Když si před výletem vyfotíte do mobilu jednu nebo dvě dvoustrany s popisem trasy, nepřidá vám tento výlet ani váhu navíc.

Knihu si můžete zakoupit přímo na stánku vydavatele nakladatelství Starý most na vánočních trzích na náměstí Republiky v Plzni od 9 do 19h až do 22. prosince a to za 379Kč. Mimoplzeňští ji mohou zakoupit v e-shopu nakladatelství Starý most  nebo ve vybraných knihkupectvích za 399 Kč.

Videozáznam kolem dokola

testMalé kamery, které můžete připevnit na řídítka nebo na přilbu, se stále zdokonalují, Ty nejnovější zachycují obraz v kvalitě 4K a vyšší, ty nejsofistikovanější zachytí vše kolem dokola. Pokud znáte obrázky z fotoaparátu s „rybím okem" jak se říká objektivu, který dokáže zabrat vše kolem dokola v celém úhlu 360o, asi vás nepřekvapí, že teď už existuje s tímto systémem třistašedesátistupňpového snímání malá videokamera, kterou můžete mít za jízdy na kole na řídítkách či lépe na přilbě. Právě odtud pořizuje záběry do všech stran. Možná tuto technologii v praxi již znáte, pokud jste si prohlíželi nějakou takto nasnímanou silnici na Google mapách pomocí Street View. Podobně si můžete prohlédnout, kudy jste projeli, pokud si kameru připevníte na hlavu či na řídítka při jízdě na kole. Jeden takový záznam kamery s rybím okem si můžete prohlídnout třeba zde. Pokud se chcete podívat do stran či dozadu, musíte kliknout na kurzor v levé horní části obrazovky. Samozřejmostí Garmin kamer je to, že zaznamenají nejen stopu, kudy jste jeli, ale také průběh rychlosti a teplotu. A to umí tahle vodotěsná kamera s obrazem do všech stran v kvalitě 5,7K a prostorovým audio záznamem. V Plzni ji můžete koupit např. v GPS Mapovém centru v Martinské za 17990 Kč.

Lepé děvy, ladná kolatesttest

Je to skoro neskutečné, ale letos vychází již 7. nástěnný kalendář Žena a kolo vydaný nakladatelstvím CYKLOKNIHY. Půvabné reprodukce plakátů, které většinou představují reklamní tvorbu francouzskou, doplňují tentokrát 2 plakáty ryze české, z nichž jeden se ocitnul na titulce. Podobně jako v minulých letech vychází tato krásná dílka i v pohlednicovém formátu jako sada 13 reprodukcí. Plzeňské nakladatelství CYKLOKNIHY tak doplňuje tituly pro ně charakteristické, tedy vyprávění cyklocestovatelů a dobrodruhů na kole. Ostatně, o těch si můžete přečíst v posledním Cykločtení, které jsme právě zveřejnili na našem portále. Kalendář, pohlednice i další cykloknížky si můžete objednat v e-shopu nakladatelství CYKLOKNIHY případně je koupit v knihkupectví, kam průběžně nakladatelství tituly dodává do vyčerpání zásob.

 

Fotogalerie