Na úvodní stránku
mail

plzenskonakole.cz

Informační portál pro ty, co chtějí objevovat Plzeň a její okolí ze sedla svého kola. Tipy na cyklovýlety, užitečné rady a aktuální informace o komunikacích pro cyklisty

Cyklisté budou ve Stupně bojovat o mistrovské tituly kraje

article

Pocit poprvé v mistrovském dresu si každý vychutnává po svém

Celkem 17 mistrovských dresů, čeká na kluky a holky i na ženy a muže tuto neděli ve Stupně. Víc než dvě stovky cyklistů se utkají v otevřeném mistrovství Plzeňského kraje v cyklistice. Nedělnímu přeboru zařazenému do Becker Cupu bude předcházet ve Stupně na hřišti TJ Sokol Stupno ještě vyřazovací závod ve sprintu. Co čeká na závodníky a co na diváky?

Autor: cykloRADKA (text), Jaroslav RYBA (foto), Marcel BERAN (foto) Aktualizace: 01.08.2014

testPro ty, co by se ptali, proč se takový závod nepořádá v Plzni, máme snadnou odpověď - ve Stupně jsou prostě aktivnější. Aspoň při pořádání závodů a hlavně výchově cyklistického potěru. Právě letos je to 10 let, kdy se přihlásilo do zdejšího cyklistického oddílu pět kluků, kteří objížděli krajské přebory a později i světové poháry, aby stáli na bedně stále výš a výš. Nejdále to dotáhl Ondřej Cink. Je ale docela dobře možné, že některý z těch, co si o tomto víkendu obléknou mistrovský dres, půjde v jeho šlépějích. Zdejší cyklistický oddíl, který založil .Jaroslav Ryba už v roce 1996, vychoval mnoho závodníků jak v silniční, tak v MTB cyklistice. Čtyři z pěti nejúspěšnějších přijedou v neděli také závodit. Ten nejlepší, Ondřej Cink, ale bude závodit tou dobou v Kanadě.


Na otevřeném mistrovství Plzeňského kraje budou závodit ti nejmenší (ročníky 2008 a mladší někdy dokonce na odrážedlech), ale i žáci a žákyně a junioři a juniorky. Dospělí pak pojedou ve dvou kategoriích podle roku narození. „Už teď máme přes 200 přihlášených," říká hlavní organizátor mistrovského závodu Jaroslav Ryba z Author týmu ve Stupně. „Další závodníci se ještě přihlásí vždy na místě před startem," dodává. Jezdí se po okruhu, ten červený pro nejmenší má jen 750 metrů, ten modrý pro starší má 1500 metrů, žlutý dospělácký má 3,2 kilometru. Jede se za každého počasí a protože se jezdí i v místech, kde se těžilo zdejší černé uhlí, projeví se to i na závodnících. „Když se jede za sucha, jsou závodníci zaprášení uhelným prachem, když za mokra, jsou od našedivělého bláta," popisuje závod Jaroslav Ryba. „Závod ale často prožívají víc rodiče, než malé děti - je to úsměvné, když člověk vidí, jak si přesto děti jedou po svém," dodává Jaroslav Ryba, který cyklisty ve Stupně trénuje.


Pro ty, kteří mají rádi krátké závody, připravili ve Stupněv předvečer přeboru, tedy v sobotu, závod ve sprintu, tzv. Eliminátor. Jede se na okruhu, který mohou diváci celý sledovat. V první kvalifikaci se jede na čas, pak ve skupinkách po čtyřech, ze kterých postupují vždy jen dva až do finále. Díky tomu, že diváci vidí na celou trať, je pro ně tento závod zajímavý. Má ale jen 4 kategorie - do a nad 15 let pro muže a ženy. Eliminátor se jede na hřišti házené ve Stupně, zatím co nedělní přebor v lesích mezi házenkářským a fotbalovým hřištěm.

test


Author Team Stupno - cyklistický oddíl založený v roce 1996 vychovává mladé cyklistické závodníky. Jeho řadami prošla za 18 let asi padesátka mladých cyklistů, z nichž nejúspěšnější je pětice závodníků, kteří do oddílu vstoupili v roce 2004. Nejlepší z nich, Ondřej Cink, který se stal mistrem světa v kategorii do 23 let, se nyní se cyklistice věnuje profesionálně. Oddíl má teď kolem třiceti členů.

 

Přílohy

Pozvánka a propozice na akci (438.07 kB)

Fotogalerie