Na úvodní stránku
mail

plzenskonakole.cz

Informační portál pro ty, co chtějí objevovat Plzeň a její okolí ze sedla svého kola. Tipy na cyklovýlety, užitečné rady a aktuální informace o komunikacích pro cyklisty

Cykloetiketa aneb jak být slušný na kole a s ním

article

Snášet kolo se schodů na nástupiště není pro cyklistky žádný med


Určitě jste se s tím už setkali. Někam jste vešli a přítomní vás zdravili. Jen tak ze slušnosti. Podobně jako bylo dříve zvykem pozdravit cizince hlavně na vesnici, zdraví se také neznámí turisté na stezce nebo cyklisté. Etiketa na kole nebo při jeho vedení či parkování, má svá nepsaná pravidla. Pokud jste o nich ještě neslyšeli, je vám určen právě tento článek o cykloetiketě...

Autor: cykloRADKA Aktualizace: 09.02.2018
Vstoupit do diskuse (2)

testKdyž jsem se poprvé odhodlala k tomu, že budu jezdit na kole i v zimě, můj zkušenější kamarád mne upozornil: „Cyklisté se zdraví. V zimě Tě pozdraví skoro každý. V létě už je to horší. To jezdí takoví ti sváteční cyklisté a ti moc nezdraví." Právě v zimě, kdy na svého dvoukolého oře usedají „skalní" cyklisté se pozná slušný cyklista. Právě poslední víkend, kdy jsem na kole vyrazila v pátek, v sobotu i v neděli, kdy krásně svítilo sluníčko, jsem na to myslela. Potkali jsme totiž asi dvacítku cyklistů, z toho jednu skupinku mladých závodníků. Těch, co odpověděli na pozdrav, byla ale jen přibližně polovina. Přiznám se, že mne docela naštve, když jako žena pozdravím první a cyklista proti mně se ani neobtěžuje odpovědět na pozdrav.

 

PRAVIDLO 1 cykloetikety: Potkávající se cyklisté se zdraví. Platí přitom stejná pravidla etikety jako při běžném setkání. A protože maskování brýlemi, přilbou a kdovíčím jiným způsobí, že při vyšší rychlosti protijedoucího cyklistu či cyklistku často včas nepoznáte, zdravte raději jako první.

Při jízdě

Jistě jste už zažili, že se kolem vás prohnalo auto a prach, který zvířilo, vytvořil nepříjemný oblak, který vás přinutil přibrzdit nebo dokonce zastavit, abyste si vytáhli smítku z oka. Podobná situace může ovšem nastat při jízdě na prašné cestě ve skupině cyklistů. Stejně tak může rychlý cyklista „střílet" odletujícími kamínky.


PRAVIDLO 2 cykloetikety: V prašném a kamenitém terénu jezděte tak, abyste těm za vámi nepřipravili prachovou stěnu, která jim sníží tak viditelnost na cestu.

 

Při parkování

Pokud parkujete kolo sólo, ručíte si za škodu vzniklou například pádem kola sami. Pokud je v lokalitě málo místa na parkování a vy chcete zaparkovat kolo spolu s dalšími (třeba proto, že jste zapomněli zámek), vyžaduje to spolupráci s ostatními.


PRAVIDLO 3 cykloetikety: Vždy se domluvte s majiteli kol, která mají být zaparkována společně. Dbejte o to, aby při parkování byli všichni a své kolo k tomu předchozímu si uložil každý sám a také si zkontroloval, že se kolo nevhodným opřením nepoškodí.

 

PRAVIDLO 4 cykloetikety: Nemá-li kamarád cyklista vlastní zámek, nabídněte mu společné zamčení kola, pokud to délka vašeho zámku umožňuje. 

Při míjení chodců

S budováním cyklostezek u nás díky dotačním programům přibylo hodně těch, kde se cyklisté a chodci pohybují společně. Právě díky rychlejší jízdě na těchto stezkách si někteří chodci stěžují na cyklisty. Sice často sami chodí prostředkem stezky místo při kraji, takže cyklista má problém je bezpečně předjet, ale hlavním problémem je, že cyklista je tichý. Chodec, dokud kolaře neuslyší, chová se často, jako by byl na stezce pánem on. Když ho pak cyklista předjíždí, zlobí a někdy dokonce cyklistovi nadává za to, že ho míjí příliš rychle. Přitom stačí o sobě dát vědět zvukem.

PRAVIDLO 5 cykloetikety: Pokud se pohybujete po stezce s pohybem chodců, dejte o sobě včas  před  míjením vědět nějakým zvukem. Nemáte-li zvonek (ten nyní není v povinné výbavě kola), použijte svůj hlas (např. „S dovolením”) nebo pískající brzdy. Pokud vám chodec ustoupí, vždy poděkujte. Tím ho odzbrojíte a on se na případnou nadávku už většinou nezmůže.

 

testPři technických problémech nebo defektu

Možná se to už stalo i vám. Zrovna jste píchli, a když jste duši vyměnili, zjistili jste, že vaše pumpička je rozbitá. Pokud jezdíte ve skupině, dá se očekávat, že vám pomůže někdo z kamarádů. Pokud jste ale vyrazil sám/a, máte problém. Tedy pokud vám nezastaví kolemjedoucí cyklista a nepomůže. Stačí třeba přidržet kolo při nasazování zadního kola do rámu, nebo pomoci s nasazením pumpičky. Často pomůže jen drobnost.

 

PRAVIDLO 6 cykloetikety: Pokud vidíte u cesty stojícího cyklistu nad kolem, které se snaží opravit, zeptejte se ho, zda nepotřebuje pomoci. Možná jindy zase někdo jiný pomůže vám. 

 

Ve vlaku

Snad každý cyklista někdy cestoval s kolem vlakem. Již skoro každý vlak má vyhrazený prostor pro kola. V cyklistické sezóně se často stává, že cyklistů cestuje více a vzájemně se neznají. Velká část vagonů s prostorem pro kola stále ještě není nízkopodlažní a tak nástup či výstup s kolem nebývá jednoduchý. Zvlášť pokud vystupujete či nastupujete tam, kde ještě perón nemá zvýšené nástupní plochy. Zvednout kolo do dveří tam může být problém hlavně pro dámy. Často s tím mají problém i zkušení cyklisté.


PRAVIDLO 7 cykloetikety: Při nastupování a vystupování s kolem do vlaku nabídněte pomoc ostatním cyklistům, zvláště pak ženám a seniorům. To platí také v případě, že je kola ve vlaku nutné zavěsit na hák.

Na návštěvě

Na cyklovýletě nás může potkat lecjaké počasí a tak nemusíme dojet domů či na návštěvu (to platí i o hotelu nebo penzionu) ve stavu, ve kterém bychom mohli mezi lidi. Asi každý cyklista se po výletě těší na sprchu. Často ji potřebuje i jeho kolo.

 

PRAVIDLO 8 cykloetikety: Nabídněte svým cyklistickým hostům možnost umýt kolo. Zahradní hadice nebo jen vědro s vodou a smetáčkem a vyhrazený prostor třeba na trávníku je to, o co si někteří možná netroufnou požádat, a z vás udělá dobrého hostitele cyklistů.

testV zahraničí

Jiný kraj, jiný mrav. To platí i na kole. I když ne příliš, cyklistické zvyky se stát od státu liší. Je dobré se o nich před cestou do zahraniční informovat, třeba u zkušeného cykloprůvodce.


Pravidlo 9 cykloetikety: Zjistěte si, jak se v daném státě cyklisté zdraví a naučte se pozdrav správně vyslovovat.


Pravidlo 10 cykloetikety: Zjistěte si předem, zda a jak se liší pravidla jízdy na kole v provozu ve státě, který chcete navštívit. Pokud je nebudete znát, můžete mezi místními působit jako nevychovanec.

Kdykoli

Je slušné za pomoc, či jiný projev slušnosti poděkovat. To platí mezi řidiči i mezi cyklisty.


PRAVIDLO 11 cykloetikety: Když mi někdo pomůže, poděkuju mu nebo mu aspoň zamávám nebo se na něj usměju.

 

Ještě něco?

Máte pocit, že nám v pravidlech cykloetikety něco chybí? Napište nám do redakce nebo přímo do diskuse pod článkem a my případně do článku doplníme. Slušnost by měla být přece běžná. Nejen na kole.

Diskuse (2)

Vstoupit do diskuse