Na úvodní stránku
mail

plzenskonakole.cz

Informační portál pro ty, co chtějí objevovat Plzeň a její okolí ze sedla svého kola. Tipy na cyklovýlety, užitečné rady a aktuální informace o komunikacích pro cyklisty

Cyklofanatici letos vyrazí na trasu 12. června

article

Fanatik je akce pro ty, kteří na kole rádi závodí sami se sebou

Mnozí čeští cyklisté na kole rádi závodí. Češi se v tomto ohledu řadí na špičku v Evropě. Mezi závody pro amatérské cyklisty, tzv. hobíky, se před pár lety zařadil i krajský Fanatik. O když to vlastně závod není. Volně navázal na individuální závod Západočeským regionem za 17 hodin, který o rok dříve po 30 letech skončil.

Autor: cykloRADKA Aktualizace: 06.05.2021
testTato akce umožňuje cyklistům prožít něco výjimečného. Ať už ve skupince s kamarády nebo sám či sama má možnost zdolat trať, kterou ještě nepokořil. „Nejde ale o závod. Každý soutěží sám se sebou," říká hlavní organizátor akce Vašek Pták. Akce je vhodná pro svátečního, či výkonnostního bikera či silničáře. Každý účastník si vybere trasu podle svých fyzických a časových možností a může vystartovat z Plzně. Tam také jeho trasa končí. Celkem je v nabídce 14 různých tras - 7 po silnicích a 7 terénních. Trasy vedou přes Brdy, Šumavu i Český les. Letošní Fanatik se opět koná v červnu, v termínu blízkém slunovratu, tedy v době, kdy je dostatečně dlouhý den.

 

Za čtyři roky se akce zúčastnila přibližně tisícovka cyklistů a s každým dalším rokem se covid necovid zvyšuje. Loni už se na trať vydalo téměř čtyři sta cyklistů. „Letos chceme navázat spolupráci se švédským Vätternurundan, který podobnou akci pořádá od roku 1966 a v současné době se ho účastní tisíce cyklistů z celého světa," říká Vašek Pták. Také ve Švédsku nejsou s trasami troškaři - jsou od 100 do 315 kilometrů dlouhé.


Pro každého startujícího je v rámci účastnického poplatku připravené tričko s logem závodu. K tomu dostanete diplom s počtem ujetých kilometrů a placku s logem.


Záštitu nad závodem letos převzala hejtmanka Ilona Mauritzová, ambasadorem akce je český profesionální cyklista Ondřej Cink, rodák z Radnicka.

 

Trasy Fanatik 2021

Silniční trasy v délce 50, 100, 140, 180, 250, 300 a 340 km:

340 km - Fanatik
300 km - Šílenec

Motto akce:

„Přijmi výzvu, zjisti, co v tobě je..."

250 km - Maniak
180 km - Borec
140 km - Sporťák
100 km - Nadšenec
  50 km - Pohodář

 

 

MTB trasy 42, 62, 100, 135, 150, 180 a 200 km:

test

200 km - MTB Fanatik
180 km -
Maniak
150 km -
MTB Šampion
130 km -
Borec
100 km -
Sporťák
  70 km -
Nadšenec
  50 km -
Pohodář
  X km -
Pomahač (charitativní cyklovýlet)


Nejedná se o klasický závod, každý soutěží sám se sebou!!!

Trasy najdete na webu www.fanatik-plzen.cz , či v aplikaci slappeto.cz

 

Odkazy

www.fanatik-plzen.cz

www.vatternrundan.se

 

Přečtěte si takétest

Jak se stát cyklohrdinou aneb BikeHero na vlastní kůži - Chcete si dokázat, co zvládnete na kole? Zkuste BikeHero

Jak jsme se projeli regionem a zlomili přitom rekordy - reportáž z 250 km dlouhé trasy jednoho z ročníků akce Západočeským regionem za 17 hodin spolu s radami, jak se na takovou štreku na kole připravit

Jiří Grygar: Na kole rád závodím sám se sebou - někdo rád závodí v pelotonu, jiný sám se sebou. K takovým patří i známý astronom a popularizátor cyklista Jiří Grygar. 

Krajský cykloFANATIK je výzvou pro každého cyklistu - o nové akci pro cyklisty, kteří mají rádi výzvy

Západočeským regionem za 17 hodin se pojede naposledy - poslední výzva cyklistům k absolvování individuálního závodu Západočeským regionem za 17 hodin

Fotogalerie