Na úvodní stránku
mail

plzenskonakole.cz

Informační portál pro ty, co chtějí objevovat Plzeň a její okolí ze sedla svého kola. Tipy na cyklovýlety, užitečné rady a aktuální informace o komunikacích pro cyklisty

CykloPéeFky 2019 aneb cyklistická přání a pozdravení

article

I když se zdá neuvěřitelné, tento mráček modrásků jsem vyfotila jen kousek od Plzně

Na rozdíl od okolních států u nás v Česku se místo klasického vánočního přání používaného ve většině evropských ale i mimoevropských států, rozmohly PéeFky. Zpočátku tištěné, teď převažují ty elektronické. Také my je dostáváme. Ty od cyklistů a cyklisticky laděné vám pak v lednu představujeme. Jaké byly ty poslední?

Autor: cykloRADKA Aktualizace: 24.01.2019

P.F. je zkratka z francouzského Pour Feliciter, tedy pro štěstí. Rozesílání takovéhoto přání štěstí do nového roku se v Čechách ujalo v posledních dekádách minulého století. Z původně tištěného provedení plynule přešlo u většiny autorů v podobu pouze elektronickou. Oproti vánočnímu přání má tu výhodu, že jej můžete odeslat i po Vánocích, kdy bývá na korespondenci více času. Z PéeFek se vyvinul zvláštní druh přání, který určitým způsobem charakterizuje odesilatele podobně, jako to dříve dělaly např. Ex-libris v knihách.

Letošní rok byl asi moc náročný, neboť se nesešlo mnoho opravdu nápaditých PéeFek, přesto ale došlo pár takových, které potěšily oko i duši. V našem výběru najdete ty s cyklistickou tematikou, PéeFky pořízené z kola či na cyklovýletě a i jiné zajímavé PéeFky od cyklistů a lidí, kteří se cyklistikou zabývají. Za některými se skrývají příběhy, které vedly autora k citovému vztahu k pořízenému záběru. To se vlastně stalo i mně. Tak dlouho jezdím do Brd, ale za modrásky jsem vždy jezdila do českého Banátu. Tam je místo, kde ten modrý obláček vždy najdu a zkouším pořídit co nejlepší záběr. Ten na letošní PéeFku jsem ale pořídila jen pár kilometrů od Plzně v Brdech, když jsem si projížděla trasu pro komentovanou vyjížďku za brdskou květenou.  O pár dní později tam kolem modrásků s foťáky a mobily tančili cyklisté, které jsem na místo zavedla. testPokud je chcete vidět i vy, nenechte si ujít opakování letošního cyklovýletu s průvodcem Za vzácnou květenou Brd (termín a další info najdete později zde). Možná ale najdete modrásky i někde blíž. Jako odpověď na moji modráskovou PéeFku mi jeden cyklista poslal svoji botu, kterou si zul jen několik kilometrů od města, kde byl. Okamžitě byla v modrém obležení...

 

Tak až budete sedat na jaře na kolo, nezapomeňte přibalit foťák či dobít baterku do mobilu. Možná záběr pro tu svoji PéeFku cestou potkáte. A pak nám ji do redakce pošlete i s vaším příběhem. Brdská MTB průvodkyně Lenka Boříková ale na jaro nečekala a svoji PéeFku i s kolem nafotila už na sněhu. Tu její, naši i některé další najdete ve fotogalerii pod tímto článkem. Možná budou pro vás inspirací, jak připravit tu vaši příští. Dobrý nápad, vtipná situace či působivý záběr jsou totiž základem dobré PéeFky.

 

Možná vás bude zajímat, která cyklistická PéeFka se mi z těch došlých líbila nejvíce. U mě se na pomyslnou bednu dostaly hned dvě. První přišla od Kozákových a nafotili ji v Německu v místě, kam jsem hned poté naplánovala letošní jednodenní dubnový výlet cyklobusem, který každoročně na jaře pořádám pro čtenáře portálu plzenskonakole.cz. Bude vás tam čekat zajímavá cílová prémie s neobvyklými atrakcemi, to vše po dojezdu upravenými bavorskými cyklostezkami a cyklotrasami. Pozvánku očekávejte v některém z únorových testcyklomejlů. Druhá cykloPéeFka, která se u mě ocitla „na bedně", je ta, která přišla od Aleše Linharta z Cykloserveru. Tenhle tým je zřejmě veselá kopa, tak pro ně aktualizace prostředí pro práci s vlastními trasami tzv. Můj Cykloserver byla nejspíš hračkou, u které se dobře bavili. Uvidíme, co pošlou za rok ;-) 

 

Přišlo mi také několik přání, mezi nimi i to veršované, co přichází pravidelně z druhé strany republiky od Martina Krejčího z Ostravy:

 

Nahoru, rovně i občas dolů
Jede Radka na svém kolu
Vždy je vidíš jenom spolu
Zvládnou i kdejakou zmolu.

 

K závěrečnému přání do nového roku 2019 si dovolím vypůjčit slova z novoročního přání od pošumavského fotografa Honzy Kavaleho: Do nového roku hodně zdravých kilometrů!

 

Fotogalerie