Na úvodní stránku
mail

plzenskonakole.cz

Informační portál pro ty, co chtějí objevovat Plzeň a její okolí ze sedla svého kola. Tipy na cyklovýlety, užitečné rady a aktuální informace o komunikacích pro cyklisty

Deníky přinesou opět inspiraci k „Cyklovýletům za..."

article

Seriál výletů letos na jaře opět odstartovala speciální cyklopříloha Deníků Bohemia v Plzeňském a Karlovarském kraji.

Tipy na výlet patří mezi cyklisty k často vyhledávaným. Ty v DENÍKU v našem a Karlovarském kraji vycházely již 6 let. Koncem dubna je odstartovala speciální cyklopříloha. Letos už čtvrtá. A vždy se po ní jen zaprášilo. Teď budou tipy na „Cyklovýlety za..." vycházet už ve středu ve všech týdenících Plzeňského a Karlovarského kraje, které Deník začal v dubnu vydávat a budete si je moci koupit i o den či dva později. Co se tedy změní?

Autor: cykloRADKA Aktualizace: 18.05.2018

testKdyž mne před sedmi lety oslovil nový šéfredaktor DENÍKU v našem kraji Aleš Tolar, zda bych nepřipravila seriál tipů na výlety, váhala jsem. Zavázat se k více než dvacítce výletů za sezónu, které musí člověk projet na kole, pak sepsat a ještě doplnit lákavými fotkami, není až tak snadné, jak to vypadá, když už je to hotové - tedy vytištěné. Nakonec mne napadlo oslovit své kamarády, kteří měli s něčím takovým již zkušenost a znali vzdálenější kouty našeho a sousedního Karlovarského kraje lépe než já, a šli jsme do toho spolu. Za těch šest let prošel tým obměnou a vystřídalo se v něm přes 10 autorů, z nichž každý měj svůj „rajón". Někteří menší, jiní větší. Abychom se neopakovali, několik loňských výletů jsme naplánovali aspoň částečně za hranice našich dvou krajů, ve kterých ve všech regionálních Denících Bohemia dosud vycházely. Občas se tak některý tip na výlet ocitnul i za hranicemi kraje - třeba v Berounském Deníku. Poslední dva roky se držíme konceptu najít zajímavé místo (nejlépe málo známé či neznámé) a k němu naplánovat výlet na kole. Tohoto schématu se budeme držet i letos, i když na menší stránce Týdeníku Deníků v Plzeňském a Karlovarském kraji. Každou středu zde počínaje středou 23. května vyjde jeden tip na „Cyklovýlet za..." s popisem cílovémo místa, pár užitečnými odkazy, mapou s odkazem na podrobnější provedení na Cykloserveru a několika fotografiemi ze zajímavých míst na trase. Týdenník vychází jako příloha Deníků ve středu, samostatně vč. TV magazínu je k mání za 19Kč ve čtvrtek, případně v pátek.

 

test 

testFrantišek BECHYNĚ, cykloprůvodce z Nýrska, který provází po Šumavě a spravuje stejnojmenný portál www.posumave.cz. Pro seriál cyklovýletů připravil několik tras po Šumavě v prvním roce seriálu. Pak po něm pomyslné žezlo převzal na Šumavě Zdeněk Šnejdar.

 


testJiří BÍZEK, cyklista, znalec Konstantinolázeňska a autor knihy Konstantinolázeňsko na kole s 22 výlety pro silniční a horskou cyklistiku. Psal výlety od začátku seriálu, tedy od jara 2012, a to vždy o Konstatntinolázeňsku, které nejlépe zná.

 

 

testMiroslav LANDA, krajský značkař cyklotras Klubu českých turistů v Karlovarském kraji a správce karlovarského cykloportálu www.kr-karlovarsky.cz/cyklo/ Tipxy na cyklovýlty v Karlovarském kraji píše od začátku seriálu, tedy od jara 2012, a to někdy ve spolupráci s lidmi z regionů.

 


testtestHonza ENGLER z Rokycan a Pavel ŠIMEK z Mirošova - bikeři, kteří mají na svých kolech pěkně projetý podbrdský kraj hlavně po cestách a cestičkách a jejich trasy tak vedly většinou po Rokycansku či Zbirožsku. Společně spolu připravili několik výletů v roce 2013, v sezóně 2014 už psal výlety Honza Engler sám.


testZdeněk ŠNEJDAR, klatovský cyklista a znalec širokého okolí Klatov, spolupracoval při přípravě cyklovýletů nejprve s nýrským cykloprůvodcem Frantou Bechyně (od jara 2013), poté psal již sám. Jeho trasy po Šumavě a v Pošumaví vedly často mimo komunikace a nejlépe asi sedly bikerům. Letos se již psát nechystá.

 


testLadislav ZOUBEK, cykloturista z Klubu českých turistů Krušné hory Sokolov, který píše i pro http://turiste.turistika.cz/sokolov/ . Tipy na cyklovýlety z Karlovarského kraje psal jen v sezóně 2013.

 


testEva HOLÁ a Jana HŘÍCHOVÁ, aktivní členky komise cykloznačení KČT v Plzeňském kraji. Společně připravily několik výletů v cyklistické sezóně roku 2013 a 2014 po Severním a jižním Plzeňsku.

 

 


testJiří HOLOMEL dlouholetý vedoucí kroužku cykloturistiky, organizátor cyklotáborů a cyklovlaků. Výlety píše od jara 2015 dosud a doprovází je pěknými fotografiemi. Některé z nich se také dostaly na titulku cyklopřílohy. Zavedl nás třeba na Tachovsko, na Severní Plzeňsko, nebo do Pošumaví.

 


testJiří KUČERA
- značkař cyklotras, cyklista, turista, běžec a velký milovník české přírody. S psaním tipů na cyklovýlety v Deníku začal na jaře 2017, snad mu na nějaký ten další výlet zbyde mezi značením cyklotras i letos.

 

 

Fotogalerie