Na úvodní stránku
mail

plzenskonakole.cz

Informační portál pro ty, co chtějí objevovat Plzeň a její okolí ze sedla svého kola. Tipy na cyklovýlety, užitečné rady a aktuální informace o komunikacích pro cyklisty

Do školy na požehnaných kolech

article

Malá slavnost kol a koloběžek na školním dvoře Církevního gymnázia v Plzni

Církevní gymnázium v Plzni patří k těm školám, kde se snaží podporovat dojíždění na kole. Jak učitelů, tak žáků. Je to již 5 let, co na školním dvoře zbudovali kryté cykloparkoviště. Kdo jezdí do školy na bicyklu či koloběžce a kdo ne a proč? Na to jsem se zeptala po malé slavnosti kol a koloběžek na školním dvoře.

Autor: cykloRADKA Aktualizace: 07.05.2019

testMalý hlouček učitelů, pár opozdilých studentů/cyklistů a jedna cyklonovinářka. Tak začala malá slavnost kola a koloběžek na dvoře Církevního gymnázia v Plzni. Školní Spirituál Páter Robert žehnal cyklistům a koloběžkářce a jejich zaparkovaným strojům. „Dej těm, kdo budou užívat těchto dopravních prostředků, ať jezdí bezpečně a opatrně a jsou ohleduplní vůči druhým na všech jejich cestách za prací i odpočinkem," pronesl, než svěcenou vodou požehnal kolům a koloběžce na školním parkovišti. S úsměvem pak dodal: „A nefunguje to tak, že ta kola zreziví a vy na nich nebudete jezdit a tím budete zachráněni." Pak ale pokračoval: „Ať vás Bůh chrání na všech vašich cestách, abyste jím vedeni šťastně dospěli do věčného života. Ať najezdíte spoustu krásných kilometrů a ať si to užijete, zvláště vy s elektrokoly, protože vy nemusíte tolik šlapat." Někdo by se možná pozastavil nad tím, proč tu kolům žehná páter. Tyto slavnosti tu probíhaly skoro každý rok. „Jednou jsme to tu nepožehnali a pak nás vykradli," říká místní učitel tělocviku Jiří Pour a popisuje, co se na školním parkovišti přihodilo: „Tady se stala nepříjemná věc - ukradli tu dvě dětská kola. Kolo kolegyně, které stálo vedle, ale neukradli, protože měla pořádný zámek." Právě Jiří Pour stojí za iniciativou dojíždění do školy na kole. „Letos je zatím málo kol, ale také jich tu parkovalo deset!" uvedl Jiří Pour.

 

„Včera jsem jel do školy na kole a dnes ne, tak jsem o to přišel," litoval jeden ze studentů, který na žehnání kolům dorazil později. Zdejší gympl má i svůj tým v soutěži Do práce na kole. Tým se jmenuje Mikulášské šlapky a jsou v něm dva učitelé a dvě tělocvikářky. „Nejdelší cestu z domova do školy - asi 12 kilometrů tam a 12 kilometrů zpátky - mám já," uvedl Jiří Pour. Podle něj ale bude mít asi nejdelší cestu jeho kolegyně paní Machálková - zatím jezdí autem, ale chce dojíždět na elektrokole.

 

„Co spolužačky? Jezdí nějaká?" zeptala jsem se chlapců v hloučku, kteří postupně přišli na dvůr.
„Ne, žádná?" odvětili hoši jednohlasně.
„A víte proč? Tak se jich zeptejte..." poňoukla jsem je. Chlapci na místě odhadovali, že jsou děvčata líná. Já jim oponovala, že to asi nebude ten hlavní důvod... Nakonec jsem je požádala, aby se spolužaček poptali a pokud ten důvod odhalí, aby mi ho do redakce napsali... Byla jsem zvědavá, co chlapci zjistí a zda třeba děvčata přesvědčí, že by do školy mohla jezdit s nimi. Že pro ně budou atraktivní, i když budou na kole jezdit do školy nebo právě proto, že jezdí. „Tito kluci přemluvili tři holky ze třídy, aby s nimi běžely juniorský maraton, takže oni mají docela potenciál je přesvědčit. Čtyři kilometry aby holka uběhla, to není legrace," dodával hochům odvahu jejich učitel tělocviku.

 

A co hoši zjistili? „Spolužačky nejčastěji uvádějí, že se bojí jezdit na kole v provozu nebo že se nechtějí ve škole převlékat," uvedl student kvinty Církevního gymnázia v Plzni Filip Daněk. Podle jeho spolužáka Jiřího Čížka jsou některé spolužačky prostě líné. Těžko říci, co je tím hlavním důvodem, proč jezdí na kole do školy tak málo děvčat a mladých žen. Častým důvodem ale je, že jim jízda na kole (v případě mladistvých s povinnou přilbou) pokazí vizáž, na které teenagerům, a dívkám zvlášť, tolik záleží. Přitom ve vyšším věku mezi dojíždějícími v cyklisticky vyspělých státech na západ od nás převažují naopak ženy, které si jízdou na kole udržují dobrou kondici a štíhlou linii. Je to totiž pravidelný pohyb pro zdraví, který nevyžaduje čas navíc, naopak ho mnohdy v zacpaných centrech měst ušetří. Třeba si to některé studentky uvědomí a nakonec přeci jen zkusí na kole do školy přijet.

 

Fotogalerie