Na úvodní stránku
mail

plzenskonakole.cz

Informační portál pro ty, co chtějí objevovat Plzeň a její okolí ze sedla svého kola. Tipy na cyklovýlety, užitečné rady a aktuální informace o komunikacích pro cyklisty

Formanská stezka u Ml. Smolivce slouží nyní cyklistům

article

Na Lomničce asi 80 metrů od Formanské stezky býval Kocův mlýn

Když jsem asi před sedmi lety projížděla kamenitou cestu z Dožic k silnici mezi Mladým Smolivcem a Radošicemi, netušila jsem, že se tudy o pár let déle svezu po pěkné asfaltové stezce. V době jejího otevírání na začátku letošních prázdnin jsem šlapala do pedálů na cyklodovolené v zahraničí, tak jsem si výsledek, kterému jsem pomohla pár radami, jela prohlédnout trochu později. A stálo to za to. Já i moji kolegové jsme si Formanskou stezku opravdu užili. Pro mnohé může být příkladem. Ptáte se proč?

Autor: cykloRADKA Aktualizace: 30.09.2013
Vstoupit do diskuse (2)

testZarostlá a místy nepoužívaná cesta s vyjetými kolejemi mimo. Tak vypadala Formanská stezka v roce 2008, kdy se v Mladém Smolivci rozhodli, že ji obnoví. Když byly na počátku 20. století propojeny obce Dožice, Radošice a Starý Smolivec, tahle cesta ztratila smysl. Obnovit ji pro rekreační účely trvalo téměř pět let a dalo to hodně práce. V tomto případě nešlo jen o nový asfaltový povrch, ale také o zajímavá místa, která připomínají historii zdejšího kraje. Formanská stezka je totiž i stezkou naučnou. Sedm zastavení s tabulemi a krásnými odpočívkami může být příkladem pro jiné projekty. Zdejší stezka totiž snoubí pohyb a poznávání. Na třech kilometrech najdete 7 informačních tabulí, 4 odpočívky, 2 kapličky, 2 kříže, ale hlavně pěknou bezpečnou cestu pro kola a krásné vyhlídky z ní.

 

Začínáme Brdským andělem

testPrvní zastavení na stezce nazvané Brdský anděl je jen kousek nad Starým Smolivcem. Sochu brdského anděla jako strážce pozitivní energie vytvořil v roce 2000 zdejší rodák pan Václav Česák. Nyní první zastavení obklopuje krásná odpočívka s posezením z akátového dřeva. Místo si anděl vybral opravdu dobře. Rozhled do krajiny na nedaleký vrchol jižních Brd na Třemšín, mu mohou mnozí závidět. Ideální místo na piknik. Na informační tabuli se dovíte o Starém Smolivci i o Brdech. O několik set metrů výše, je další zastavení Formanské naučné stezky. U kamenného smírčího kříže, který stával o několik metrů dál se dovíte z tabule něco více o smírčích křížích i o pohnuté historii toho zdejšího, který opravený nyní stojí hned vedle tabule. Další odpočívka s pomníkem padlým je u lesa nad místem, kde formanská stezka klesá do údolí říčky Lomničky. V těchto místech proběhla v roce 1620 bitva, o které se dočtete z informační tabule. Na té také zjistíte, kdo byli kyrysníci, arkebuzeři a dragouni. Bitvy té doby byly kruté a tak se zastavení jmenuje Bitva na Vraždě. Dál se stezka stáčí do serpentýn, kvůli prudkému klesání k řece Lomničce. Formani museli s povozy jezdit po cestách s přiměřeným sklonem, v místech prudkého klesání by jim povoz mohl ujet, do prudkého kopce by koně náklad nemuseli vyvézt, zvlášť za mokra. Proto tolik zatáček, které zmírnily stoupání či klesání. Právě toto ale cyklisté ocení. V údolí říčky Lomničky jen asi 80 metrů od místa, kde stával Kocův mlýn se o něm dočtete na tabuli dalšího zastavení Formanské naučné stezky. U křížení stezky se silnicí dejte pozor na projíždějící auta, zvlášť pokud pojedete obráceně, tedy od Dožic. Právě od Dožic stezka k silnici klesá a cyklisty svádí k tomu si užít sjezdu. Naštěstí je před křížením retardér z dlažebních kostek, který donutí každého alspoň řádně přibrzdit. Lepší je ale zastavit, protože právě tady je kaplička sv. Anny, Na tabuli u ní pak zjistíte, jak takové formanské cesty dříve vypadaly a jak se na nich formanilo. Historie vskutku zajímavá - tu si ale budete muset přečíst sami... V úseku od křižovatky se silnicí až do Dožic vás čekají už jen dvě zastavení - odpočívka se sezením v polích a kaplička sv. Izidora, patrona rolníků. ta je jen pár desítek metrů nad Dožicemi, kde Formanská stezka končí. testKromě kapličky se na poslední tabuli naučné stezky také dovíte něco o historii obce Dožice, o zdejším kostelu svatého Michaela Archanděla a sochách v této obci. Okolo sochy svatého Jana Nepomuckého budete projíždět, tak nezapomeňte, že patron všech poutníků a cestovatelů, sv. Jan Nepomucký, rodák z našeho kraje a náš nejznámější světec, hlídá hlavně mosty a křížení cest, aby poutníci nezbloudili.

 

 

testU příležitosti slavnostního otevření Formanské stezky, které proběhlo 1. července 2013, byla vydána skládačka, kde můžete o zajímavostech na stezce a historii míst kolem ní můžete dočíst více. V papírovém provedení můžete skládačku získat na obecním úřadě, v hospoděi v krámě ve Starém Smolivci, ale i v infocentru ve Spáleném Poříčí a v Nepomuku, elektronickou verzi najdete přiloženou k tomuto článku. Informace o stezce jsou také k dispozici na jejích stránkách www.formanskastezka.cz . Tam také najdete podrobný popis jednotlivých zastavení i bohatou fotogalerii ze slavnostního otevření. Tím ale aktivity na stezce neskončili. „Chtěli bychom, aby po nové stezce vedla také značená cyklotrasa a aby cyklisté o naší nové stezce věděli,” říká starostka Starého Smolivce Eva Kubová, která za projektem od začátku stojí. „Už teď připravujeme kroky k tomu, aby v nejbližší době po stezce vedla značená cyklotrasa,” dodává paní starostka Eva Kubová.

 

 

Formanská cyklostezka v číslech

Délka stezky celkem
 2 950 metrů, z toho: 
 1. úsek - z Dožic ke křížení se silnicí II/177(mezi Radošicemi a Ml. Smolivcem):  1 420 metrů
 2. úsek - od křížení se silnicí II/177 (mezi Radošicemi a Ml. Smolivcem) do St. Smolivce:  1 530 metrů
 Celková výše investice na vybudování cyklostezky  13 893 068,35 Kč,
 ...................z toho dotace  11 809 108,04 Kč.
 Doba realizace:  od roku 2009 (příprava)
 ...................fyzická realizace    1/5/2012-30/6/2013

 

Náš tip na cyklovýlet

testPokud se chcete na Formanskou stezku dostat z Plzně, můžete jet údolím Úhlavy po CT31 nebo se nechat dovézt vlakem do Nepomuku a odtud pokračovat přes Tojice, Čmelíny, Vísku, Kladrubce, Přebudov, Budislavce a Mladý Smolivec až do Starého Smolivce. Zde se na Formanskou stezku napojíte na základě hnědých tabulí a dojete po ní až do Dožic. Z Dožic můžete jet přes Čížkov na Železný Újezd, Nové Mitrovice a Hořehledy a odtud se vrátit přes Těnovice, Lipnici a Milínov vyhlídkovou trasou nad údolím  Bradavy a Úslavy do Nezvěstic. pokud si chcete ušetřit nějaké ty metry stoupání, tak jeďte z Dožic raději přes Čížkov do Přešína a sjeďte do údolí přes Louňovou. V Nezvěstickém Bonu se pak můžete občerstvit a poté dojet po CT31 zpátky do Plzně.

 

Celý výlet má z nádraží v Nepomuku až do Plzně asi 65 km. Začátek stezky ve Starém Smolivci najdete v mapě zde.


 

Odkazy

www.formanskastezka.cz - stránky Formanské stezky


 

Přílohy

Formanská stezka - skládačka (3.76 MB)

Diskuse (2)

Vstoupit do diskuse

Fotogalerie