Na úvodní stránku
mail

plzenskonakole.cz

Informační portál pro ty, co chtějí objevovat Plzeň a její okolí ze sedla svého kola. Tipy na cyklovýlety, užitečné rady a aktuální informace o komunikacích pro cyklisty

Holandský velvyslanec podpořil kampaň Do práce na kole

article

Na vyjížďku na kole vyjel z Americké třídy

Letos poprvé se Plzeň připojí ke kampani Do práce na kole motivující lidi k pravidelnému používání kola pro cestu do práce. Kampaň, kterou v Plzni koordinuje Centrum pro životní prostředí a zdraví s podporou iniciativy Plzeň na kole, přijel podpořit holandský velvyslanec Eduard Hoeks.

Autor: cykloRADKA Aktualizace: 03.04.2013
Vstoupit do diskuse (0)

test„Stále více lidí v naší společnosti trpí nadváhou a nedostatkem fyzické aktivity, což je jedním z významných rizikových faktorů mnoha civilizačních chorob, např. nemoci srdce a cév nebo cukrovky. Kampaň Do práce na kole je určena hlavně lidem, kteří mají sedavé zaměstnání a nedostatek pohybu. Pravidelnou cestou do práce na kole mohou nejen ušetřit peníze za benzín, ale také udělají něco pro svoje zdraví, pro lepší životní prostředí, ale i pro svou psychiku,“ uvedl MUDr. Miroslav Šuta z Centra pro životní prostředí a zdraví. „Městská cyklistika a pravidelné cesty do práce nebo do školy na kole zažívají boom. Jde o moderní trend, který mění atmosféru metropolí západní Evropy a činí je příjemnějšími místy pro život. Těším se, že se i Plzeň vydá touto cestou,“ dodal Šuta.

 

Kampaň osobně v Plzni podpořil nizozemský velvyslanec Ed Hoeks, který se vloni v Praze zúčastnil velké podzimní cyklojízdy a chystá se i na tu letošní jarní. Do Plzně si přivezl krásné městské kolo v národní oranžové barvě se symbolem tulipánu. Hned po tiskové konferenci se na něm vydal do centra města v doprovodu Petra Vaňka z iniciativy Plzeň na kole a Miroslava Šuty z Centra pro životní prostředí a zdraví. O tom, že pan velvyslanec má ke kolu blíž než mnohý plzeňský politik svědčí jeho slova: „Jsem velice rád, že mohu tuto akci podpořit. Sám jsem v minulosti býval aktivním cyklistou, účastnil jsem se i závodů, například Ronde van Noord Holland. Momentálně chodím do práce spíše pěšky, ale rád se účastním cykloakcí pořádaných v Praze i v regionech. Plzeň by si určitě zasloužila větší množství cyklopruhů, aby se lidé mohli pohybovat bezpečně nejen na rekreačních cyklostezkách, ale i v centru města.“ I když se pan velvyslanec při své návštěvě v Plzni tentokrát nesetkal s představiteli města, věří, že při další návštěvě dojde i na téma městské cyklistiky. Velvyslanectví Nizozemského království v ČR je jedním z tradičních partnerů kampaně Do práce na kole. „I v Plzni roste počet lidí, kteří se pohybují po městě na kole. Chybí zde ale dostatečné množství stojanů na kola, cyklostezky nejsou přes střed města propojené a leckdo se obává na kola vjet do provozu, který cyklistům nedává prostor, jaký v mnoha jiných městech mají. Pevně věříme, že díky kampani usedne na kola ještě více Plzeňanek a Plzeňanů a že jim jejich zaměstnavatelé, ale především samotné město Plzeň, začnou vycházet více vstříc,“ říká Petr Vaněk z pořádající iniciativy „Plzeň na kole“.

 

Záštitu nad kampaní v Plzni převzal primátor města Martin Baxa a podporu jí vyjádřily rektorka Západočeské univerzity Ilona Mauritzová nebo ředitelka Fakultní nemocnice Plzeň Jaroslava Kunová. Zda a jak změní svůj přístup k cyklistům subjekty, které tito lidé zastupují, budeme během kampaně sledovat.

 

Jak se zapojit?

testDo kampaně „Do práce na kole“ se mohou registrovat během dubna na webu dopracenakole.net malé firemní týmy, které pak během května budou soutěžit v pravidelném dojíždění do práce o zajímavé ceny. Kromě Plzně bude kampaň letos probíhat také v Brně, Jablonci nad Nisou, Jihlavě, Liberci, Olomouci, Ostravě, Pardubicích, Praze, Uherském Hradišti a Ústí nad Labem. Na celonárodní úrovni akci koordinuje sdružení Auto*Mat, které také nabízí pomoc s výběrem pohodlné trasy nebo manuál pro bezpečnou jízdu po ulicích. Titul Cyklozaměstnavatel roku získají v každém městě firmy, které své zaměstnance nejvíce podpoří. „Například umístí před své sídlo stojany nebo zavedou bonusy pro zaměstnance dojíždějící na kole,“ vysvětluje Iva Nevečeřalová z iniciativy Auto*Mat.

 

Každý registrovaný účastník dostane tričko s originální grafikou kampaně z biobavlny a se speciálním ekologickým certifikátem od firmy OP Tiger z internetového obchodu Čoromoro.cz a startovací balíček, který bude rozvážet TNT Express.

 

Kampaň se letos koná v České republice potřetí. V loňském ročníku se do ní v Praze zapojilo 2 536 zaměstnanců rozdělených do 829 týmů z 500 firem a institucí. Dokázali by třináctkrát objet zeměkouli. Díky tomu, že nechali pro své cesty do zaměstnání auto v garáži, ušetřili 57 tun emisí oxidu uhličitého, jenž se podílí na změně klimatu. Jízdou na kole uspořili dva a půl milionu korun za benzín, opotřebení aut a poplatky.

 

 

Přečtěte si také

 

Po městě na kole – jak na to? – návod na to, jak jezdit na kole po městě. Poradí vám jak eliminovat obvyklé důvody, proč na kole nemůžete po Plzni jezdit, jako jsou: „na cestě mám moc kopců“, „při cestě bych se zpotil“, „nemám kde zaparkovat kolo“

 

 

Odkazy

 

dopracenakole.net stránky kampaně Do práce na kole, na kterých je možné se registrovat a sledovat průběh soutěží

 

Centrum pro životní prostředí je (CpŽPZ) je občanské sdružení založené koncem roku 2009 s cílem expertní, poradenskou a informační činností přispívat k ochraně životního prostředí a veřejného zdraví. V současnosti se věnuje zejména tématu nebezpečných chemických látek a znečištění ovzduší.

 

www.plzennakole.cz - Iniciativa “Plzeň na kole” je seskupení Plzeňanek a Plzeňanů, kteří fandí jízdnímu kolu coby rovnoprávnému prostředku individuální dopravy ve městě a chtějí se zasadit o lepší podmínky pro městskou cyklistiku a o propagaci cyklodopravy. “Plzeň na kole” vznikla vloni v září a jejím prvním počinem byla podzimní plzeňská cyklojízda s více než 100 účastníky.

 

Přílohy

Pozvánka na akci (88.82 kB)

Diskuse (0)

Vstoupit do diskuse

Fotogalerie