Na úvodní stránku
mail

plzenskonakole.cz

Informační portál pro ty, co chtějí objevovat Plzeň a její okolí ze sedla svého kola. Tipy na cyklovýlety, užitečné rady a aktuální informace o komunikacích pro cyklisty

Jak doma zaparkovat kolo, aby ho neukradli. Ve sklepě?

article

Jako kotva může i v kolárně či ve sklepě posloužit zábradlí z kovové trubky

Přestože se nástup letošní zimy poněkud opozdila, mnozí cyklisté už svá kola zazimovali s prvními mrazíky končícího roku 2015. Možná jste své kolo uložili do sklepa, možná do garáže nebo do společné kolárny. Udělali jste to tak, abyste se se svým bicyklem setkali i na jaře? Jste si jisti, že vás místo něj nebude čekat prázdné místo? Jak spolehlivě zabránit krádeži kola?

Autor: cykloRADKA (text&foto), Vladimír KASNER (foto) Aktualizace: 21.01.2016
Krádeže kol zvláště ze sklepních prostor bývají častější právě v zimě, kdy nekalé počínání zlodějů schová tma. Zloděj je při krádeži kola, oproti zcizení televize či lyží, ve velké výhodě - šlápne do pedálů a z místa činu na kole rychle zmizí. Pokud mu ovšem jeho choutky na vaše kolo nepřekazíte. Jak? Čím více bariér zloději připravíte, tím více ho odradíte. Kolo uložte vždy do uzamčeného prostoru. Nenechávejte ho na chodbě a už vůbec ne nezamčené.

Kolo do sklepa, do kolárny nebo do bytu?

testPolicisté i likvidátoři pojišťoven doporučují dveře do sklepa zajistit proti vylomení zámku a ideálně opatřit také mříží. Ta by měla být i na oknech, zvlášť pokud je sklepním okénkem na uložené věci vidět. Veškerá tato opatření zohledňují pojišťovny při sjednání pojištění domácnosti, které se často vztahuje i na prostory ve sklepě, na půdě či na chodbě. Právě stupeň zabezpečení rozhoduje o výši pojistného limitu pro věci, a tedy i kola, v těchto místech, i když se pojišťovnu od pojišťovny liší. U novějších pojistek domácnosti se pojištění vztahuje i na věci uložené v prostorech mimo byt, ale jen do výše sjednaného pojistného limitu, který bývá pro sklepy a jiné prostory mimo byt nižší. Některé pojišťovny ale umožňují tento limit navýšit, což ocení hlavně majitelé dražších kol (nad 25 tis. Kč), jejichž hodnotu běžné pojištění domácnosti nepokryje.

 

V kolárnách se musíte spolehnout pouze na dobré zajištění oken a dveří a také na serióznost sousedů, kteří od nich mají klíče. Jako společné prostory nepatří k bytu a nevztahuje se tak na ni pojištění domácnosti. Kvůli většímu pohybu osob je pojišťovny nechtějí pojišťovat. Nezbývá vám, než kolo i v zamčené kolárně zamykat, nejlépe k nějaké kotvě (např. oblouk z trubky pevně instalovaný do zdi či podlahy, kterým lze protáhnout zámek). Jako kotva může fungovat např. zábradlí z kovové trubky, nebo konstrukce z klasických lešenářských trubek.

 

Podle některých policistů je nejbezpečnější kolo parkovat přímo v bytě. Šatna či komora mohou být vhodným úkrytem i pro kolo. Ne tak balkon či lodžie, a to i ve vyšších patrech. I z balkonů ve vyšších patrech totiž zloději dokážou kolo ukrást.

Zamykat, zamykat ale čím?

Zloději kol se sice častěji zaměřují spíš na sklepy ve společných bytových domech, ale nevyhýbají se ani těm rodinným, kde kolo, pokud se dostanou dovnitř, nebývá téměř nikdy dále zajištěno. Vím o případu, kdy bylo ukradeno z garáže, ve které její majitel právě pracoval. Pamatujte, že krádeži kola může zabránit jen jeho dobré a ideálně vícenásobné zajištění (zamknutí) rámu či dalších jeho částí. Zapomeňte na tenké lanové zámky, které pro zloděje

 Rady k parkování kola v domě:
- Kolo ukládejte vždy do zamčeného prostoru
- Rám kola zamkněte zámkem ke kotvě*)
- Používejte kvalitní zámky nejlépe typu cik-cak nebo tvaru U
- Vytáhněte sedlo i se sedlovou tyčí a uložte ji jinde (v bytě)
- Společná kolárna by měla mít mříží zajištěná dveře i okna

nejsou překážkou, a pořiďte si kvalitní masivní zámek. K těm nejlepším patří „U" zámky z tvrzené oceli a cik-cak zámky ze silných ocelových pásků spojených nýty, které lze složit do brašničky jako zednický metr a při zamykání z nich pak vytvořit smyčku. Němečtí odborníci na zámky radí: Pořizovací cena kvalitního zámku by měla činit asi desetinu ceny kola! Já k tomu pak dodávám: To, že se to půlkilo či kilo navíc vyplatí vozit, ví teď už všichni okradení. Napadlo vás, že ten těžký kvalitní zámek nemusíte vozit, ale zamčený si ho můžete nechávat na stálo na místě, kde s ním chcete kolo zamknout?  V Německu často potkáte i na ulici stojany s prázným zámkem. To jsou zámky na tomto místě pravidelně déle parkujících cyklistů. Čipy, nanotečky či jiné způsoby registrace kola pomohou až při identifikaci jeho majitele v případě nalezení. Z pětadvaceti ukradených kol, jejichž příběh jsem od krádeže až po případný soud s viníkem sledovala, se našla jen dvě. V obou případech ale pouze zásluhou okradeného či jeho blízkého. A na závěr už snad jen otázku na vás: Jak dlouho trvá zloději přeštípnout běžně používaný tenký lankový zámek a na kole ujet? Už jste si tipli? A teď se na to můžete podívat na videu.

Náš tip

Pokud vám na vašem kole záleží a někde ho musíte nechat déle (nejenom ve sklepě, ale třeba i před bazénem) vyndejte z kola sedlovou tyč i se sedlem. Na takovém kole se zloději nebude chtít ujíždět.

Odkazy

Odolnost zámků na kola (video) - tipněte si, jak dlouho trvá ukrást kolo a pak se  podívejte na video, jak dlouho to trvá

Fotogalerie