Na úvodní stránku
mail

plzenskonakole.cz

Informační portál pro ty, co chtějí objevovat Plzeň a její okolí ze sedla svého kola. Tipy na cyklovýlety, užitečné rady a aktuální informace o komunikacích pro cyklisty

Jaroslav Šnek Král: Zpět v Plzni z cesty kolem světa na kole

article

S naloženým kolem dojel Jarda Šnek Král v sobotu 21.listopadu 2015 na náměstí Republiky v Plzni

11. května v 11 hodin vyjel na kole z plzeňského Náměstí Republiky na cestu kolem světa. Zamířil na východ na kole ověšeném brašnami. Teď se vrátil s téměř sedmnácti tisíci kilometrů v nohách. Na Náměstí Republiky v Plzni, odkud vyjížděl, ho čekala skupina přátel a hrstka novinářů. Tento úctyhodný výkon je o to zajímavější, že Jarda Šnek Král měl v mládí od lékařů sport zakázán...

Autor: cykloRADKA (text&foto), Jirka ŘÍHA (foto), archiv Jardy Šneka KRÁLE Aktualizace: 22.11.2015
Vstoupit do diskuse (1)

testKdyž 11. května 2013 v 11 hodin vyjížděl Jaroslav Šnek Král na cestu kolem světa, vyprovázeli ho přátelé i novináři. Na svém novém kole s rámem z touškovského DURATECu a výbavou od CYKLO Němec si to zamířil na východ. Projel Slovensko, Ukrajinu, Bulharsko, Rumunsko, Turecko, Irán, Srí Lanku, Indii, Nepál, Thajsko, Malajsii a svoji cestu skončil v Austrálii. Tam se snažil si vydělat na další cestu. Rok žil v Sydney, kde pracoval a chodil do školy, aby zlepšil svoji angličtinu. Pak se ale vrátil... Se spoustou najetých i natlačených kilometrů. Se šedesátikilovou bagáží totiž musel do kopců tlačit. Těch, co na kole objeli svět, máme v ČR už několik. Prvním Čechem, který na kole během tří let a tří dnů objel, byl Víťa Dostál. Známá je také cesta Lucky Kovaříkové a Michala Jona, která je popsána v několika knížkách vydaných plzeňským nakladatelstvím CYKLOKNIHY. Čím tedy byla Šnekova cesta výjimečná? Šnek vyjížděl na cestu kolem světa s umělou srdeční chlopní. „Jako dítě jsem se narodil s vrozenou srdeční vadou, která mně v 15 a 19 letech byla úspěšně odoperována a od té doby jezdím na kole. V zásadě jsem byl invalidní dítě, nic jsem fyzicky nezvládal, ale v 15 letech přišla první operace, v 19 letech další a pak se to zlepšilo a ve 20 letech jsem začal jezdit na kole. Jezdím se srdcem vyspraveným goretexem. To, co mají ostatní na oblečení či v botách, mám já v srdci," říká nyní dvaačtyřicetiletý Jaroslav Šnek Král. Téměř sedmnáct tisíc kilometrů za dva a půl roku s takovýmto hendikepem. Klobouk dolů. Není divu, že za ním na dojezd na plzeňské náměstí republiky přišlo hodně přátel, což Šnek ocenil: „Přivítání v Plzni bylo vynikající. Vidím přátele, které jsem 3 roky neviděl, tak je to dojemné.”

 

Na dojezd z cesty kolem světa v sobotu 21. listopadu 2015 v 15 hodin dorazilo i několik novinářů a tak jsme se Jaroslava Šneka Krále, cyklisty a cestovatele, společně vyptávali:

testCo sis dal jako první, když jsi dojel do ČR:
Šnek:
Vepřo knedlo zelo a ochutnal jsem naše pivo.

Kde jsi spal? Pod stanem?
Šnek: Spal jsem všude pod stanem, občas nějaká ubytovna, občas mne pozvali lidé k sobě domů. Denně jsem jezdil tak 50-60 km. Víc jsem neujel, to se nedá s tím naloženým kolem. Nejvíc jsem za den ujel asi 70 kilometrů. Převýšení nesleduju, já totiž každý kopec tlačím.

V jakých nadmořských výškách ses pohyboval?
Šnek:
V Himalájích jsem sice byl, ale projížděl jsem je docela nízko - ve výšce asi 1600 metrů. Větší kopce jsem zažil v Íránu. Tam jsem se dostal asi do 2200 metrů.

Potkaly tě na cestě nějaké komplikace?
Šnek:
Základní komplikace s technickým stavem kola, občas bolí nohy, občas je člověk unavenej, to je při každé cestě. Žádné velké komplikace nebyly, takže v zásadě bylo vše v pohodě. Dvakrát mne okradli zloději - jednou na Ukrajině, podruhé v buddhistickém klášteře na Srí lance. Vždy ve spánku, takže jsem vždy přišel o telefon nebo jinou techniku. Po cestě číhají různá nebezpečí, třeba jedovatí hadi. Nehodu jsem měl jednou - srazil mne skútr v Malajsii.

testNa která místa nebo země vzpomínáš nejraději?
Šnek:
Nejlíp vzpomínám na Írán. Jsou to nejpřátelštější a nejpohostinnější lidé. Neustále mne zvali domů na vyspání, nabízeli mi jídlo, teplý čaj. Dennodenně se o mě někdo staral, dennodenně mi někdo pomáhal. Na Írán vzpomínám v dobrém. Jel jsem to před dvěma lety, ale i teď bych to, myslím projel. Stále si myslím, že je to bezpečná země, ale musíte vynechat hranice se Sýrií a hranice Turecka.

Zažil jsi počasí, že bys to chtěl otočit domů?
Šnek:
Poprvé v Íránu, když na mne v noci nasněžilo. Ráno jsem se vzbudil a měl jsem na sobě 10 centimetrů sněhu na stanu a tak mne pak zachraňovali místní záchranáři, kteří mne ubytovali na stanici a starali se o mě.

Kolikrát jsi to chtěl vzdát během cesty?
Šnek:
Občas se najde chvíle, bylo mi občas smutno třeba o Vánocích, kdy jsem byl úplně sám. Ale když jsem se vyspal, bylo mi potom líp.

testJaké bylo podle tebe nejhezčí místo na cestě z hlediska přírody a krajiny?
Šnek:
Překvapila mne Srí Lanka. Je to kouzelný ostrov, kdy jste u moře, kde jsou krásné pláže a během deseti kiláků jste v místech, kde jsou samé čajové plantáže a hodně zeleně. Srí Lanka co se týče přírody, ta se mi líbila nejvíc.

Jaké máš plány?
Šnek:
Teď si chci odpočinout, chci si dát české pivo a tak za rok a půl, až se vzpamatuje moje finanční konto, chci jet dál - můj sen je teď Jižní Amerika. Od jihu z Ohňové země až na sever do Aljašky. To by byla cesta asi tak na rok.

Jak ses domlouval?
Šnek:
Rukama nohama :-D Umím špatně anglicky. Teď jsem studoval angličtinu v Sydney, trochu jsem se zlepšil, ale mám pocit, že ji stále moc neumím. Jsou země, kde se člověk ani anglicky nedomluví, třeba v arabských státech, v Íránu, ale občas se najde někdo, kdo umí základy angličtiny, na úřadech umí každý anglicky a líp než já. Bylo to peklo se slovníčkem v ruce.

Takže teď máš rok a půl na španělštinu, ne?
Šnek:
No, chtělo by to.

Proč ses vlastně vydal na cestu kolem světa. Co se ti na tom líbí?
Šnek:
Nejhezčí jsou setkání s lidmi, kvůli tomu cestuji, to miluju nejvíc. Pak cestuju kvůli poznání jiných kultur a jiných zemí. To mne moc obohatilo.

Díky za rozhovor. Přeji ti, abys sehnal dost peněz a mohl vyrazit na zbytek cesty kolem světa podle plánu. Možná ti pomůže příspěvkem i některý z našich čtenářů.

Více o Šnekovo cestě kolem světa test

Teď po návratu čeká Šneka také několik veřejných vystoupení, kde bude mluvit o své cestě kolem světa na kole. První přednášku měl už v pátek 20. listopadu 2015 ve Spáleném Poříčí, kde se teď usadil, další ho čeká na cyklocestovatelském CYKLOFESTu v Hradci Králové a Ostravě.

 

Přednášku v Plzni plánuje na začátek února 2016. Přesné datum se po jeho stanovení objeví v naší sekci AKCE --> V regionu, takže se na jeho přednášku doplněnou fotografiemi budete moci přijít podívat i vy.

 

Pokud jste nedočkaví a chcete se dovědět něco už teď, klikněte si na www.zemejekulata.cz, kde najdete informace ke Šnekovo cestě.

Podpořte Šneka

testJarda Šnek, který vyjel 11. května 2013 v 11 hodin na kole z plzeňského Náměstí Republiky na cestu kolem světa se vrátil. Není to ale návrat definitivní. Cestu přerušil, protože už neměl dost peněz na další cestování.

 

Jarda by chtěl cestu kolem světa dokončit přejezdem amerického kontinentu a tak bude bude vydělávat a sbírat peníze od sponzorů i drobných dárců, kteří  mohou přispívat na jeho transparentní konto na podporu projektu Země je kulatá 2500409856 / 2010. Na něj můžete nyní zasílat finanční podporu na jeho cestovatelský projekt i vy. A to jak utrácí vaše příspěvky si můžete zkontrolovat tady

Přečtěte si také

Jarda Šnek Král vyjel z Plzně na cestu kolem světa na kole - konečně je to tady - „kulaté" datum: 11. května 2013 v 11 hodin

Šnek vyjede z Plzně na cestu na kole kolem světa - přípravy na cestu kolem světa se blíží, Šnek i kolo je připraveno - prohlédněte si

Odkazy

www.zemejekulata.cz  - stránky Jardy Šenka Krále, na kterých můžete sledovat jeho zprávy z cesty kolem světa na kole

www.duratec.cz - stránky výrobce speciálně upraveného kola s vyztuženým rámem pro tuto cestu

www.cykloknihy.cz - stránky nakladatelství Cykloknihy, které vydává knihy cyklocestovatelů z Čech i ze zahraničí

 

 

Diskuse (1)

Vstoupit do diskuse

Fotogalerie