Na úvodní stránku
mail

plzenskonakole.cz

Informační portál pro ty, co chtějí objevovat Plzeň a její okolí ze sedla svého kola. Tipy na cyklovýlety, užitečné rady a aktuální informace o komunikacích pro cyklisty

Kalendář 2014: Žena a kolo na plakátech 19. a 20. století

article

Nástěnný kalendář Žena a kolo 2014 tentokrát vychází ve větším formátu než letos.

O tom, že pěkná žena dobré reklamě pomůže, asi není třeba diskutovat. Na počátku minulého století, kdy reklama zdaleka neměla tolik nástrojů, se objevovalo na plakátech často i kolo. Právě toto spojení dalo vznik už druhému nástěnnému kalendáři, pro rok 2014 sestavenému z reklamních plakátů té doby. Pokud se rádi zahledíte na kresby Alfonse Muchy, nejspíš se vám bude líbit i tento kalendář  plzeňského nakladatelství CYKLOKNIHY, který představuje výběr děl tehdejších reklamních tvůrců. Jak vznikal?


Autor: cykloRADKA Aktualizace: 23.10.2013

testKdyž jsem si při jednom ze svých cykloputování vyfotografovala zarámovaný reklamní plakát ženy na kole v jednom z penzionů na Ohři, netušila jsem, že jednou uvidím celý kalendář podobných plakátů. Tohle téma ale zaujalo i někoho jiného. Ivo Hrubíšek, autor několika knih o kolech a náš největší odborník na historii jízdního kola, shromažďuje plakáty celý život. Není divu, že se se svým vydavatelem domluvil a rozhodli se sestavit z vybraných děl nástěnný kalendář. „Navštívili jsme sbírky Umělecko-průmyslového muzea v Praze, kde nás provázel kurátor sbírek plakátů. Setkali jsme se i s jinými sběrateli plakátů, ale navštívili také depozitář Národního technického muzea v Praze," říká Jirka Říha z nakladatelství Cykloknihy, které kalendář Žena a kolo 2014 vydalo.

 

První kalendář s historickými plakáty, na kterých najdete ženy a kola, vyšel loni a letos tento zajímavý počin nakladatelství Cykloknihy zopakovalo ve větším formátu. I z toho letošního bude na majitele kalendáře celoročně shlížet žena, jednou jako elegantní dáma, podruhé jako emancipovaná sportovkyně, vícekrát jako nadpozemská bohyně. Pokaždé propagující firmu vyrábějící jízdní kola nebo oslavující značku velocipedu. „Reklamní cyklistické plakáty z dřívější doby jsou skvostná výtvarná díla, dalo by se říci, čím starší, tím lepší. Nejstaršímu plakátu bude v roce platnosti kalendáře bez jednoho roku 120 let," říká Ivo Hrubíšek. „Je to ten na titulní straně a jeho tvůrce by měl jistě radost, jak je jeho dílo i po tak dlouhé době obdivované," dodává.

 

testAutorem úvodního plakátu byl v Paříži žijící reklamní grafik rumunského původu Jean de Paléologue (1860-1942). Ve své době patřil k nejplodnějším afišistům a jeho značku PAL najdeme na reklamních plakátech celé řady předních výrobců velocipedů. Tento plakát byl inspirován názvem a znakem francouzsko-americké firmy Falcon, což znamená Sokol. Na bicyklu této značky uhání potemnělou fantaskní noční krajinou sličná sokolnice se svým opeřeným chráněncem sedícím na její natažené ruce. Snad ujíždí před bouří, kterou věstí temná mračna na obzoru a zvedající se vítr.

 

Kromě titulního plakátu jsou od téhož tvůrce i lednový a únorový. Následuje březnový od Alfonse Muchy (1860-1939). Světoznámý umělec zanechal ve své přebohaté tvorbě, čítající šest desítek reklamních plakátů, pouze dva s reklamami na velocipedy. Jeden vytvořený na zakázku pro Waverley Cycles a druhý pro Cycles Perfecta. U obou uplatnil svůj osobitý a nezaměnitelný secesní styl s dominujícím motivem ženy. Na plakátu pro Cycles Perfecta je to tvář mladé dívky, až smyslně krásné, která se předkloněna opírá o řídítka svého kola a zasněně hledí do dálky. S vlasy rozevlátými do až neskutečného množství pramenů a pramínků, vykrývajících spolu s jejím nařaseným oděvem celou plochu plakátu. Navozuje to atmosféru ničím nespoutané volnosti, svobodného rozletu mládí. Velký červený nápis CYCLES PERFECTA zabírá celou šířku plakátu a je ještě zdůrazněn orámováním. Následují další pěkné plakáty méně známých autorů. Někdy se jejich tvůrce nepodařilo vypátrat a jsou označeny jako anonymní.

 

testKalendář v číslech

Nástěnný kalendář Žena a kolo 2014 je opět celobarevný, obsahuje 14 listů na lesklém křídovém papíru, je opatřen spirálovou vazbou a vzadu má kartón proti poškození.


Je ještě větších rozměrů než letošní, měří 320 x 450 mm, papír má větší gramáž 250 g/m², poslední list je otočený a jsou na něm vyobrazeny zmenšeně všechny plakáty. Každý kus kalendáře je zabalen samostatně v průhledné fólii.


Cena zůstává stejná jako loni a to 399 Kč.


Zájemcům bude zasílán ve velké kartónové obálce buď na dobírku, nebo po platbě převodem. Objednávku možno uskutečnit přes e-shop nakladatelství Cykloknihy.

 

Kalendář lze zakoupit též osobně v Plzni ve vydavatelství Cykloknihy, Pod Vinicemi 2 (po předchozí domluvě na telefonu 377 539 988) a v jediném kamenném obchodě, a to v knihkupectví Ševčík v Solní ulici. 

 

 

Fotogalerie