Na úvodní stránku
mail

plzenskonakole.cz

Informační portál pro ty, co chtějí objevovat Plzeň a její okolí ze sedla svého kola. Tipy na cyklovýlety, užitečné rady a aktuální informace o komunikacích pro cyklisty

Kam letos vyrazí 18. června cyklofanatici

article

Fanatik je akce pro ty, kteří na kole rádi závodí sami se sebou

Možná jste to také zažili - vítr ve vlasech při nějakém krásném sjezdu. Nezatoužili jste stát se aspoň na chvilku závodníkem? Na kole se českým amatérským závodníkům, tzv. hobíkům nabízí mnoho příležitostí. Mezi ty výjimečné patří i krajský Fanatik. Volně navázal na individuální závod Západočeským regionem za 17 hodin, který po 30 letech skončil.

Autor: cykloRADKA Aktualizace: 09.06.2022

testPodobně jako dřívější individuální závod Západočeským regionem za 17 hodin se i krajský Fanatik jezdí v době kolem slunovratu. Má to svůj důvod. Na extrémně dlouhé trasy potřebujete dlouhý den, na optimální výkon optimální venkovní teplotu, při které se svaly zahřejí a dokážou dlouho fungovat i při zatížení. Vím, o čem mluvím. Sama jsem si jednou zkusila zajet trochu delší trasu, abych zjistila, zda ji ujedu. Ujela jsem. Můžete to zkusit i vy. Ať už ve skupince s kamarády nebo sám či sama máte možnost zdolat trať, kterou jste ještě nepokořili. „Není to ale závod. Každý soutěží sám se sebou," říká hlavní organizátor akce Vašek Pták. Akce je vhodná pro svátečního, či výkonnostního bikera, silničáře, vyznavače koloběžek, gravelů i elektrokol. Každý účastník si vybere trasu podle svých fyzických a časových možností a může vystartovat z Plzně. Tam také jeho trasa končí. Celkem je v nabídce 23 různých tras - 7 po silnicích a 7 v terénu. Trasy vedou kolem Plzně, severním i jižním Plzeňskem přes Brdy, Šumavu i Český les.

 

V pátek 10.6.2022 o půlnoci končí registrace on-line za zvýhodněné startovné, tak neváhej a klikni zde a přihlaš se.

 

Za čtyři roky se akce zúčastnilo přibližně jeden a půl tisíce cyklistů a s každým dalším rokem se počet účastníků zvyšuje. Loni už se na trať vydalo téměř pět set cyklistů.


Pro každého startujícího je v rámci účastnického poplatku připravené tričko s logem závodu, diplom s počtem ujetých kilometrů a pamětní medaile.

 

Motto akce:

„Přijmi výzvu, zjisti, co v tobě je..."


Záštitu nad závodem letos převzal hejtman Rudolf Špoták. Některé trasy doznaly změn. Organizátoři upravili nejdelší trať pro cyklisty Fanatiky, měří magických 350 km, změn doznaly i silniční trasy (nejenou přes město Plzeň) Borec 180km a Sporťák 140km. Oproti loňsku je upravena i trasa MTB šampion, která letos měří 150 km.


Akce je určena pro bikery, silničáře, gravely, elektrokola i příznivce koloběžek. Prostě pro všechny, kteří si troufnout překonat sami sebe.

 

Trasy Fanatik 2022test

Silniční trasy v délce 50, 100, 140, 180, 250, 300 a 350 km:

 

350 km - Fanatik
300 km - Šílenec

250km - Maniak

180 km - Borec
140 km - Sporťák
100 km - Nadšenec
  50 km - Pohodář

 

 

MTB trasy 42, 62, 100, 135, 150, 180 a 200 km:

 

200 km - MTB Fanatik
180 km -
MTB Maniak
150 km -
MTB Šampion 

130 km - MTB Borec
100 km - MTB Sporťák
test

  70 km - MTB Nadšenec
  50 km -
MTB Pohodář



Nejedná se o klasický závod, každý soutěží sám se sebou!!!

 

Trasy najdete na webu www.fanatik-plzen.cz. Většina tras je již možné stáhnout do navigací.

 

Akce je určena pro bikery, silničáře, gravely, elektrokola i příznivce koloběžek. Prostě pro všechny, kteří si troufnout překonat sami sebe. 

 

Přečtěte si takétest

Jak se stát cyklohrdinou aneb BikeHero na vlastní kůži - Chcete si dokázat, co zvládnete na kole? Zkuste BikeHero

Jak jsme se projeli regionem a zlomili přitom rekordy - reportáž z 250 km dlouhé trasy jednoho z ročníků akce Západočeským regionem za 17 hodin spolu s radami, jak se na takovou štreku na kole připravit

Jiří Grygar: Na kole rád závodím sám se sebou - někdo rád závodí v pelotonu, jiný sám se sebou. K takovým patří i známý astronom a popularizátor cyklista Jiří Grygar. 

Krajský cykloFANATIK je výzvou pro každého cyklistu - o nové akci pro cyklisty, kteří mají rádi výzvy

Západočeským regionem za 17 hodin se pojede naposledy - poslední výzva cyklistům k absolvování individuálního závodu Západočeským regionem za 17 hodin

Fotogalerie