Na úvodní stránku
mail

plzenskonakole.cz

Informační portál pro ty, co chtějí objevovat Plzeň a její okolí ze sedla svého kola. Tipy na cyklovýlety, užitečné rady a aktuální informace o komunikacích pro cyklisty

Letní olympiáda dětí a mládeže bude letos v Plzni

article

Dva podpisy - Jiřího Stručka a Jana Šmuclera, posvětily předání 5 klíčů od škodovek

Již za čtyři měsíce čeká Plzeň velká sportovní událost - Hry VII. letní olympiády dětí a mládeže ČR 2015. V osmnácti sportech bude soutěžit téměř 2300 sportovců pod vedením 430 trenérů ze 14 krajů ČR o více než 150 zlatých medailí. Budou mezi nimi i mladí cyklisté. Možná, že právě některý z nich se sveze jedním z 5 vozů, které pro dětskou olympiádu v Autocentru Jan Šmucler za účasti známých sportovců převzal radní Plzeňského kraje Jiří Struček.

Autor: cykloRADKA Aktualizace: 12.02.2015

testLetos v červnu se Evropské hlavní město kultury Plzeň stane hostitelem dětské olympiády, jak se Hrám letní či zimní olympiády dětí a mládeže někdy říká. Olympiády se účastní sportovci všech krajů České republiky ve věku 10 - 17 let. Mezi osmnácti olympijskými sporty bude v Plzni i cyklistika. „Krajské svazy si nominují své sportovce. Kritériem jsou výsledky. Každý kraj tak vyšle na olympiádu za cyklistiku čtyři své závodníky - dva hochy a dvě dívky," říká Ladislav Harvánek z Krajského úřadu Plzeňského kraje, který je členem organizačního výboru Letní olympiády dětí a mládeže 2015 v Plzni. Šanci probojovat se mezi olympioniky mají ti, kteří splní daná nominační pravidla. V případě cyklistů je čekají tři závody: Na horských kolech klasická cross country a závod ve sprintu. Tyto závody se pojedou v Plzni na Homolce nad plzeňskou vodárnou. Trať bude stavět náš reprezentant v cyklistice Milan Spěšný. Třetí závod bude silniční a bude probíhat na stadionu Rapidu v Doubravce na Lopatárně. Cyklistické závody budou rozděleny do tří dnů - v pondělí 15. června a v úterý 16. června se závodníci postaví na start MTB závodu, ve středu 17. června budou na silničních kolech závodit na Lopatárně.

 

testPráci organizačního výboru Olympiády dětí a mládeže usnadní zapůjčení vozů Škoda od společnosti Autocentrum Jan Šmucler, která je regionálním partnerem ŠKODY AUTO. ŠKODA AUTO je totiž oficiálním partnerem Českého olympijského výboru (ČOV). Pět automobilů 12. února 2015 slavnostně převzal náměstek hejtmana Plzeňského kraje a zároveň předseda organizačního výboru olympiády Jiří Struček. Ten také poděkoval všem, kteří chtějí podpořit mládežnický sport na Hrách VII. letní olympiády dětí a mládeže ČR. Zvlášť vyzdvihnul pomoc Autocentra Jan Šmucler, které pro olympiádu zapůjčilo 5 vozů. Je možné, že jeden z nich potkáte i vy. Veselého pestrobarevného polepu stříbrných a bílých škodovek není možně si nevšimnout. Podpora dětské olympiády dobře zapadá do filozofie této firmy. „To, co vyznáváme jako hodnoty, tedy rodinu a férovost, to tato akce prezentuje. Proto jsme si ji také vybrali a chceme ji podporovat," uvedla prokuristka firmy Martina Šmuclerová.

 

Akce se účastnili také významní sportovci - olympionici. Jeden z nich, Ondřej Synek, náš úspěšný skifař, sportování mladých podporuje a říká: „Bez malých sportovců nejsou ti velcí."

Pro Český olympijský výbor je to naprosto zásadní událost. Olympiáda se koná od roku 2003 a ne vždy doznala takových zlepšení jako při pořádání v Plzeňském kraji. „Studie, které se týkají otylosti a sportování mládeže, jsou naprosto alarmující - co se týče zdravého životního stylu a sportovních aktivit se v Evropě řadíme k těm státům, které jsou na tom nejhůře. Jedna z největších priorit nově zvoleného Českého olympijského výboru tedy je, aby se to změnilo. Aby mládež sportovala víc a neměla tělocvik jako 3. nejneoblíbenější předmět na škole, jak tomu podle posledního průzkumu KPMG je. Chceme, aby se situace otočila a olympiáda dětí a mládeže nabývala na významu ještě víc a přinášela ty správné efekty do života mladých sportovců," uvedl Petr Graclík, generální sekretář Českého olympijského výboru. Všechny závody poprvé v historii Olympiády dětí a mládeže uskuteční na jednom místě, a to v Plzni. Ta disponuje velmi kvalitními sportovními halami a sportovišti, které se zapojí do Olympiády, která se v Plzeňském kraji koná poprvé. Letní hry chceme udělat nejkrásnější akcí v historii her olympiády dětí a mládeže," uvedl při předávání vozů krajský radní pro školství, sport a cestovní ruch Jiří Struček.

 

Hry letní a zimní olympiády dětí a mládeže

testHry letní a zimní olympiády dětí a mládeže jsou pořádány v duchu olympijských ideálů jako projekt Českého olympijského výboru s cílem motivovat mladé sportovce nejen k lásce ke sportu ale i lepším sportovním výkonům v duchu olympismu. Dětská olympiáda, jak se Hrám letní či zimní olympiády dětí a mládeže někdy říká, bude mít v Plzni již třinácté pokračování. Letní a zimní hry se střídají, letní dětská olympiáda se koná stejně jako ta zimní každé dva roky v jednom z krajů ČR. Do Plzeňského zavítá poprvé, a to v roce, kdy se Plzeň stala evropským hlavním městem kultury. Hry olympiády dětí a mládeže pořádají zpravidla kraje, ovšem podle pravidel daných Českým olympijským výborem. Na konci každých her předává pořadatel olympijskou vlajku jako štafetu pořadateli dalších her. V Plzni tak bude předána vlajka Ústeckému kraji.


Hry VII. letní olympiády dětí a mládeže České republiky v Plzni
proběhnou ve dnech od 14. do 19. června 2015. Pořadatelé vypsali 18 sportovních odvětví (atletika, badminton, basketbal, beachvolejbal, cyklistika, fotbal, goalball, házená, hokejbal, jachting, karate, nohejbal, orientační běh, plavání, sportovní aerobik, sportovní střelba, tenis, triatlon) a dvě doplňkové soutěže (psaní na klávesnici a fotografická soutěž). Předpokládaná účast je 2 296 sportovců, 426 trenérů a 32 vedoucích výprav, kteří se utkají celkem o více než 150 zlatých medailí.

 

Fotogalerie