Na úvodní stránku
mail
{active_cat_description}

léto 2019 - na kole za krajany v Banátu s cykloRADKOU

article

Typické banátské seníky na tyči potkáte u vesnic i na poloninách

Už dlouho jsem měla na seznamu míst, která chci navštívit, i Banát. Že nevíte, kde to je? I když to zní česky a česky se také v 6 banátských vesnicích mluví, za našimi krajany musíte jet daleko k Dunaji do odlehlé části Rumunska, do jižní části Karpat, kde v tvrdých podmínkách žijí již skoro 200 let. Návštěva Banátu je pro každého cestovatele z ČR silným zážitkem. Návštěvníci bydlí u krajanů, jí místní jídla z místních zcela ekologických potravin a chodí pěšky či jezdí na kole v nádherné přírodě rumunských hor. Kopce jsou tu svažité, ale pohledy z nich dechberoucí! Myslím, že nikdo z těch, které jsem do Banátu s kolem v minulých letech vytáhla, nelitoval. Nečekají vás tu žádné hotely, spíše naopak - skromná obydlí a přívětivost krajanů. Krásná příroda, vstřícní lidé a k tomu vynikající jídlo a místní produkty jako med, šípková marmeláda, pálenky, čaje a sýry, to vše dělá z této destinace něco vyjímečného, co stojí za návštěvu. Vnímaví cyklo-turisté si tu tak přijdou na své jak na těle tak na duši. Chcete-li se do Banátu vypravit na kole, níže najdete další informace...

Autor: cykloRADKA Aktualizace: 04.04.2019

Všechny cyklisty, kteří rádi cestují a hlavně poznávají, zvu na týdenní výlet na kolech do zapadlé části Rumunska - do Banátu. Tam poblíž Dunaje najdete krajany mluvící pěknou jadrnou čestinou. Žijí v šesti českých vesnicích. Pět z nich a hlavně krásnou přírodu kolem nich poznáme při výletech na kole českým Banátem v Rumunsku:

 

testCHARAKTERISTIKA CYKLOZÁJEZDU

Týdenní zájezd pro ty, kteří mají rádi nedotčenou přírodu a život v souznění s ní. Návštěvou českého Banátu v Rumunsku se vrátíme do svého mládí, do vzpomínek na pobyt u prarodičů na vesnici. Místní zemědělství s minimem moderních zemědělských strojů a bez chemického ošetření nám připomene, v jakém blahobytu si teď u nás v Čechách žijeme. Ubytování u krajanů, se kterými se domluvíme česky, je pak pro mnohé šancí se dovědět o Banátu mnohem víc - nejen o historii zdejších Čechů, ale hlavně o jejich současném životě. Podíváme se do pěti ze šesti českých vesnic rozházených mezi kopci podél Dunaje: Eibentál, Bígr, Rovensko, Gernik a Svatá Helena. Poznáme vyhlášenou banátskou kuchyni i s jejími specialitami z místních eko-potravin. Mnohé známé produkty jako jsou med, sýry, šípková zavařenina, bylinné čaje či pálenka, si pak budeme moci přivézt domů. Projedeme se po hřebenech po poloninách s nádhernými výhledy, ale i údolím Dunaje se slavnými dunajskými soutěskami Malé a Velké kotle, kde uvidíme obří, do skály tesanou sochu dáckého krále Decebala. Navštívíme také termální lázně Baile Herculane, které si kdysi oblíbili panovníci. Odtud se můžeme vydat na pěší túru na Domogled. Banát je také krasovou oblastí se závrty a množstvím jeskyní, které si můžeme prohlédnout. Při cestě do Banátu se projdeme centrem  bohatého a z popela vstávajícího Temešváru. Více i s fotografiemi v přiloženém souboru BANÁT 2019 - Prezentace pro zájemce.

 

SPECIFIKA CYKLOZÁJEZDU
Kvůli  dopravní dostupnosti pro autobus míří zájezdy většinou do Svaté Heleny, jedné z českých vesnic v Banátu, která je nyní asi nejcivilizovanější. Chcete-li poznat Banát v původní podobě, zkuste to s námi. V Eibentálu je to prostě jiné... Sami budete moci srovnávat po návštěvě Sv. Heleny a dalších českých vesnic - Bígru, Rovenska či Gerniku. Kromě českých vesnic si prohlédneme kdysi panovníky vyhledávané termální Herkulovy Lázně a také Témešvár - bohaté správní město, které nyní doslova vstává z popela. Navíc nás čekají i přírodní zajímavosti jako jsou divoké jeskyně a známé soutěsky na Dunaji - Malé a Velké kotle.

 

testTERMÍN
So 12 - Ne 21/7/2019

(odjezd v So večer, příjezd v Ne dopol)
za předpokladu minimálního počtu účastníků

VHODNÉ KOLO
Horské případně trekingové,

asi 30% tras vede po asfaltových cestách,

asi 70% po nezpevněných cestách terénem.

 

TRASY A JEJICH NÁROČNOST
Trasy se délkou pohybují cca od 30 do 60km. Tři terénní trasy jsou místy náročnější, ale kde to nepůjde jet, budeme kola tlačit. Další dvě trasy jsou po asfaltu s pěší návštěvou divoké jeskyně a výletem na lodičkách po Dunaji. Polední zastávka k občerstvení u autobusu. Některé trasy mají varianty, abyste si mohli vybrat dle náročnosti.

 

UBYTOVÁNÍ
V rodinách u krajanů, kde se domluvíte česky.

 

JÍDLO
Vynikající banátská kuchyně z místních ekopotravin. Polopenze - částečně společně (v jídelně a grilování), částečně přímo u krajanů.

 

KOUPÁNÍ
Plavky s sebou. Břehy Dunaje sahají hned k několika našim trasám.

 

ORGANIZACE
Do Banátu jsem se chtěla podívat už dlouho, informace jsem střádala několik let, na samotnou organizaci jsem si ale dlouho netroufala. Přeci jen je to Rumunsko a navíc zastrčený kraj, s velmi špatným pokrytím signálem mobilů a s minimem asfaltových komunikací, což ztěžuje plánování přejezdů cyklobusem. V Banátu už jsem se zájezdem byla už několikrát. Vše jsme zvládli díky dobré přípravě jak organizátorů, tak účastníků ve zdraví a bez problémů. V roce 2019 se tak můžete těšit na vymazlenou verzi zájezdu pod hlavičkou CK Intertrans, která má dlouholetou zkušenost s cyklozájezdy po celé Evropě. Kromě mne se o vás bude starat ještě druhý průvodce a nás místní průvodce Honza.  test

 

DOPRAVA
Cyklobusem - jedeme pohodlným moderním autobusem.

 

CENA
Cena zahrnuje dopravu+ubytování+polopenzi, služby průvodce a pojištění

Základní cena 13 990 Kč/os 

 

PŘIHLÁŠKY

doporučuji: přihlaste se mi co nejdříve

Když se přihlásíte včas, stihnete ještě slevu za včasnost!

 

KONTAKT
Radka ŽÁKOVÁ (cykloRADKA), cykloRADKA@seznam.cz , tel. 777 093 290, Skype: aknudar
cykloprůvodkyně a editorka www.plzenskonakole.cz

CK ADVENTURA: www.adventura.cz

 

FOTOGALERIE

foto se základními informacemi najdete  v přiloženém PDF souboru BANÁT 2019 - Prezentace pro zájemce - pro prohlížení doporučuji roztáhnout na celou obrazovku pomocí CTRL+L. Stáhněte si:

 

POSLECHNËTE SI O BANÁTU

Banátem na kole přes české vesnice - zážitek na celý život - poslechněte si povídání o zážitcích z Banátu na kole na vlnách Českého rozhlasu Plzeň

 

 

Přílohy

BANÁT 2019 - Prezentace pro zájemce (7.34 MB)

Fotogalerie