Na úvodní stránku
mail

plzenskonakole.cz

Informační portál pro ty, co chtějí objevovat Plzeň a její okolí ze sedla svého kola. Tipy na cyklovýlety, užitečné rady a aktuální informace o komunikacích pro cyklisty

Letošní cyklosezónu v Plzni opět otevře CYKLODEN

article

Duben je měsíc, kdy se začíná jezdit na kole. Město Plzeň letos již podruhé připravilo pestrý program k otevření cyklosezóny v neděli 23. dubna ve Škoda sport parku na Slovanech, v Papírně a ve Štruncových sadech. Cyklisté budou moci vyjet na kole k novým cyklostezkám, vyzkouší jízdu zručnosti, naučí se lépe ovládat své kolo v terénu či se mohou s dětmi vydat na stopovačku na kole. Naučí se  jednoduché opravy bicyklu a zjistí, jak se jezdí na koloběžce. Program je určen všem, kteří přijedou na kole. Na věku účastníka a typu kola nezáleží. Co vás čeká?

Autor: cykloRADKA Aktualizace: 18.04.2017

testKolo je na krátké vzdálenosti efektivním dopravním prostředkem. Většina cyklistů v Plzni ale stále ještě jezdí převážně rekreačně. Právě z těch, kterým se výlety na kole dostaly pod kůži, se stávají dopravní cyklisté, tedy ti, kteří používají kolo i na běžné cesty po městě. Mnohé z nich stačí přitom zpočátku jen trochu postrčit, tedy ukázat jim možnosti či dát vhodné informace. A právě to má Cykloden pro každého plzeňským kolařům nabídnout. „Akce je jak pro rodiče či prarodiče s dětmi na kolech, tak i pro dospělé, kterým chceme ukázat, že v Plzni je hodně stezek, po kterých mohou jezdit bezpečně nejen oni sami, ale i jejich děti. Chceme dostat na kola všechny generace Plzeňanů," popsal hlavní cíl Cyklodne radní pro oblast sportu Michal Dvořák. Opravy mostů zpomalí průjezd aut městem, jízda na kole bude oproti jízdě autem časově výrazně výhodnější, očekávám tedy, že hlavně v letních měsících mnozí rádi sednou na kolo i proto, aby dojeli do města za prací či za zábavou rychleji. Na letošním Cyklodni mohou k jízdám po městě načerpat potřebné informace. „Chceme-li dostat lidi na kola ve městě, musíme se zaměřit na ty, co už na kole jezdí, ale zatím jej chápou spíš jako sportovní náčiní než jako dopravní prostředek. Právě z těchto rekreačních cyklistů se stávají cyklisté dopravní, kteří kolo používají denně pro cesty do školy či do zaměstnání. Těch bychom v Plzni uvítali více. Přitom kolo umožňuje jízdu od dveří ke dveřím a přesuny hlavně na kratší vzdálenosti zrychluje. A to mnozí v letech 2017 až 2018 ocení, protože rekonstrukce mostu generála Pattona a Mikulášské ulice, která je součástí rekonstrukce železničního uzlu Plzeň má negativní dopad jak do individuální dopravy autem, tak do městské hromadné dopravy," řekl náměstek pro oblast dopravy a životního prostředí Petr Náhlík.

 

testCyklisté si často stěžují na nespojitost cyklostezek. Plzeň má svůj cyklogenerel a nové stezky buduje podle něj. „Výstavbu prvních cyklostezek a lávek přes řeky jsem prosadil v Plzni již v letech 1991 až 1995 a od té doby přibylo obrovské množství nejen rekreačních cyklistů, ale i těch, kteří kolo používají téměř denně pro cesty do školy či do zaměstnání. Používání jízdního kola jako dopravního prostředku ve městě velikosti Plzně může ulevit motorové dopravě a paradoxně ji tak zrychlit," řekl náměstek primátora města Plzně pro oblast dopravy a životního prostředí Petr Náhlík. Právě nové úseky cyklostezkek, které byly vybudovány v posledních cca dvou letech, ale i jiná procyklistická opatření si budete moci prohlédnout v neděli dopoledne, pokud se vydáte na Prohlídku nových stezek. Na účastníky navíc čeká speciálně pro ně připravená mapa s novými úseky a vyznačenou trasou prohlídky, kterou dostanou účastníci při registraci na startu. Prohlídka nových úseků potrvá přibližně 3 hodiny. Na každém zastavení se přitom dovíte, co bylo nově vybudováno a jak nový úsek navazuje na stávající síť komunikací pro cyklisty. Sraz k Prohlídce nových stezek je v 9.45h pod lezeckou stěnou ve Škoda sport parku v Plzni na Slovanech, aby se účastníci stihli před tím ještě zaregistrovat. Každý registrovaný totiž může získat malý dárek před závěrečnou cykloexhibicí BMX a flatland po 17. hodině ve Škoda sport parku, kde se kupony registračních kartiček budou odevzdávat a posléze losovat.

 

Otevření cyklistické sezony pod názvem Cykloden pro každého nabídne například dětem stopovačku na kole „Kolmo za pohádkou". K vodníkovi, Rusalce či jezinkám či čertovi se mohou vydat rodiče či prarodiče s dětmi. Poté co se zaregistrují, vyzvednou si mapku trasy. Na tří nebo šestikilometrové trase je čekají pohádkové bytosti a hlavně luštění, které je povede od jednoho pohádkového stanoviště ke druhému. Tužku s sebou!

 

testMalí i velcí cyklisté si mohou vyzkoušet jízdu na kole po dřevěných lávkách junior bike parku, který slouží pro trénink malých cyklistů v Chrástu. Jízdu po dřevěných lávkách i zatáčkách si mohou ve Škoda sport parku ale vyzkoušet i dospělí. Tato dráha učí cyklisty držet rovnováhu a pracovat s tělem při zatáčení, což často neumí ani dospělí cyklisté. Jiné provedení takového „pumptracku" bude čekat na ty zkušenější v Papírně. Právě klasický pumptrack, tedy prostor, na kterém je „houpavá trať" s terénními vlnkami a zatáčkami v Plzni chybí. Někteří dají možná přednost malé škole jízdy v terénu, která naučí běžné cyklisty, jak se bezpečně pohybovat třeba na rozbitých cestách, či jak správně brzdit, aby jízda na bicyklu neskončila pádem. Tuto lekci uvítají asi hlavně ti, kteří si koupili kolo až v pozdějším věku a dovednosti bezpečné jízdy v terénu teprve sbírají. Pod záštitou České mountainbikové asociace (ČEMBA) vyjedou se zájemcido lesoparku na Homolce zkušení bikeři.

 

Pro malé i velké závoděníchtivé cyklisty, ale i jejich rodiče, bude ve Škoda parku k dispozici cykloinfocentrum pro závodníky, kde se doví, kde se mohou přihlásit do cyklistického oddílu nebo jen tak přijet zkusit závodit. Kalendář cykloakcí pro rok 2017 a nejen těch závodních je součástí mapy nových stezek v Plzni, který účastníci na kolech dostanou při registraci. Cyklisté ze Spolku Plzeňsko na kole pak budou v Cykloinfocentru k dispozici všem, kteří chtějí poradit, kudy jezdit po Plzeňsku na kole, či se na něco zeptat v souvislosti s cyklistikou Plzni. Plzeň na kole, z.s. bude mít ve Štruncových sadech Cyklodílnu, kde naučí, jak si poradit s jednoduchými opravami kola. Hned vedle si budete moci půjčit koloběžku.

 

Odpoledne si pak lidé mohou nechat ve Štruncových sadech zdarma zaregistrovat kolo Městskou policií, předložit musí doklad o jeho koupi a občanský průkaz. Vše trvá přibližně 15 minut.

 

Cykloden pro každého aneb Otevření cyklistické sezony v Plzni - PROGRAM Ne 23. dubna 2017

 

testNové stezky a cyklistická opatření v Plzni - prohlídka na kolech
v 10 hod ze Škoda sport parku, sraz v 9.45 hod pod lezeckou stěnou
Chcete-li poznat, co bylo pro cyklisty v Plzni v posledních cca dvou letech vybudováno, vydejte se na kole na prohlídku jednotlivých stezek, lávek i cykloobousměrek, které v Plzni v posledních letech „vyrostly". S novými úseky stezek, jejich návazností i dalšími opatřeními seznámí cyklisty cykloprůvodkyně Radka Žáková.

 

Junior bike park aneb „pumptrack I"
10-17 hod Škoda sport park
Dřevěné lávky vytvářející umělé terénní vlny či jiné nerovnosti a zatáčky vytvářejí tréninkovou trať pro malé i velké, kteří se chtějí naučit ovládat své kolo i na nerovném terénu. Zajišťuje Cyklistický klub Sport Beran Chrást.

 

„Pumptrack II"
10-17 hod Papírna
Skládací kovová dráha vytváří jednolitou trať pro kola, ale i skateboardy. Sofistikovanější a náročnější provedení pro zkušenější kolaře.

 

Cykloinfocentrum pro závodníky
10-17 hod Škoda sport park
Pro děti, mládež, ale i jejich rodiče a prarodiče budou u dřevěné cyklodráhy k dispozici zájemcům zástupci sportovních cykloklubů, kteří rádi poradí, jak a kde nastartovat závodní kariéru. Zajišťuje Cyklistický klub Sport Beran Chrást a Cyklistický oddíl Přeštice.

 

Stopovačka na kole „Kolmo za pohádkou"
10-13 hod ze Škoda sport parku
Na Vodníka, Rusalku, Jezinky či Čerta se mohou těšit děti, které se s tátou, mámou nebo dědečkem či babičkou chtějí vydat na zábavnou stopovačku na kole. Čeká je tři až šest kilometrů dlouhá trať se zastávkami u Čerta a u Vodníka a několik úkolů, které musí zvládnout, aby se dostaly do cíle. Vhodné pro děti 6-12 let.

 

Malá škola jízdy v terénu
10-17 hod Škoda sport park
Pro běžné cyklisty je připravena malá škola jízdy v terénu, která je naučí, jak se bezpečně pohybovat v nerovném terénu, například na rozbitých cestách, pěšinách s kořeny či prudkých klesáních a stoupáních. Ale také naučí, jak správně brzdit, aby jízda na bicyklu neskončila pádem. Zajišťuje skupina bikerů pod záštitou České mountainbikové asociace (ČEMBA).

 

Cyklodílna
10-17 hod Škoda sport park
Potřebujete drobnou opravu vašeho dvoukolého miláčka, ale nevíte si s ní rady? Přijeďte s ním poznat členy Plzeň na kole z.s. do cyklodílny. Tam vám kolo nejen opraví, ale třeba vás i naučí, jak na to. Zajišťuje Plzeň na kole, z.s.

 

Koloběžky
10-17 hod Škoda sport park
Už jste si zkusili, jak se jezdí na dvou kolech bez pedálů? Je to těžší nebo náročnější než kolo? Posuďte sami.

 

Cykloinfocentrum
10-17 hod Škoda sport park
testChcete poradit, jak se dostat z jednoho místa v Plzni do jiného nejlépe na kole? Chcete nejkratší nebo nejbezpečnější cestu? Poradíme vám nad mapou. Nejen s cestou. Zajišťuje Spolek Plzeňsko na kole.

 

Evidence jízdních kol
10-15 hod Štruncovy sady
Městská policie zaeviduje kolo do evidenčního systému za předpokladu, že jízdní kolo bude evidováno jeho vlastníkem, jenž se prokáže občanským průkazem. Cyklista by měl mít při evidenci doklady o nabytí kola do vlastnictví nebo případně čestné prohlášení o jeho nabytí. Další důležitá věc je, že jízdní kolo musí být před vlastním značením čisté a suché, aby mohlo označení proběhnout dle technických požadavků. Pro děti bude připraven skákací hrad.

 

Slosování registračních lístků a cykloexhibice BMX a flatland
od 17 hod Škoda sport park
Každý účastník, který se registruje a zúčastní se s kolem aspoň jedné akce, což mu organizátoři stvrdí razítkem do registračního listu účastníka, může získat od organizátorů malý dárek. Registrační kartičky budou před začátkem exhibice slosovány a několik účastníků získá cyklistické ceny. Program Cyklodne zakončí cykloexhibice BMX s dechberoucími skoky na překážkách ve výšce více než dva metry. Součástí této show je i „tanec na kole" nazývaný flatland.

 

Zdravý bufet
10-17 hod Škoda sport park
K akci podporující zdravý pohyb patří také zdravé občerstvení. Bagety či tousty z projektu Zdravá svačina, domácí mošty, ale třeba i kusové ovoce (jablko, banán) nabídne zdravý bufet. Zajišťuje jej KAČABA, jež zaměstnává lidi se zdravotním znevýhodněním.

 

Fotogalerie