Na úvodní stránku
mail

plzenskonakole.cz

Informační portál pro ty, co chtějí objevovat Plzeň a její okolí ze sedla svého kola. Tipy na cyklovýlety, užitečné rady a aktuální informace o komunikacích pro cyklisty

Na svěťák do Nového Města nemusíte. Světová špička se sjede tento víkend do Touškova.

article

Letos bude závod horských kol ve Městě Touškově skvěle obsazen i v kategorii žen

Ten, kdo rád jezdí na kole v terénu, nebo jen rád fandí, by měl zbystřit. Po loňské úspěšné premiéře se tam tento víkend pojede opět závod Českého poháru horských kol v cross-country. Letos ale v nejvyšší kategorii C1m na vylepšení trati v Touškovské rokli a s účastí zahraniční špičky. Kategorie Elite pojede již v sobotu, dětské a dorostové kategorie tentokrát až v neděli. Posunutí termínu kvůli koronaviru z dubna na červenec a přilákalo mnohé hvězdy bikového nebe, takže se mají diváci na co těšit.

Autor: cykloRADKA Aktualizace: 03.07.2020
testPůvodně plánovaný termín 25.-26.4.2020 prvního dílu závodu Českého poháru horských kol v cross-country pro Město Touškov byl z důvodu Covid-19 zrušen a o konání závodu ČP MTB XCO PLZEŃSKÝ KRAJ v náhradním termínu 4.-5.7.2020 se rozhodlo teprve před několika týdny. Organizační tým místního Sokola Města Touškov je ale na celou akci, kterou podpořil Plzeňský kraj velmi dobře připraven. Město Touškov tak zahájí letošní Český pohár horských kol. V rámci Českého poháru bude vyhlášeno Mistrovství horských kol Plzeňského kraje a to pro žákovské a juniorské disciplíny. Mistrovství platí pro závodníky, které jsou registrovaní v klubech, které sídlí v Plzeňském kraji. Vyhlášení bude probíhat vždy po vyhlášení Českého poháru. Pořadatelé věří, že se závod vydaří a že i diváci, pro které nově připravili 2 tribuny, občerstvení a večerní doprovodný program, budou nadšeni a odnesou si z Touškova hezký sportovní zážitek.

Přijede světová špička

Na konci června bylo přihlášeno 805 závodníků z osmi zemí světa. Mezi nimi je kompletní česká bajková špička v čele s Ondřejem Cinkem (Kross Racing Team), Martinem Stoškem (FUTURE CYCLING - NORTHWAVE), Honzou Škarnitzlem (CYKLOSTAR Trek Mercedes-Benz PRAHA). Soupeřit budou např. s Francouzem Maximem Marottem (Cannondale Factory Racing). V ženské kategorii je přihlášena Jitka Čábelická, Jana Czeczinkarová, Němka Ronja Eibl ale i nejvýše postavená bikerka světových tabulek, Anne Terpstra (GHOST Factory Racing NL), která touškovskou rokli prověřila vloni a odvezla si z Touškova zlatou medaili. Mezi ženami na startu najdeme více zahraničních závodnic než českých. Bude tak o co bojovat a bude to startovní pole s bohatou mezinárodní účastí!

Novinky na trati

testOproti loňskému roku se organizátorům podařilo ještě o něco vylepšit závodní okruh. Přibyly nové objízdné trasy, které dělají závod více dramatický. Stávající singly byly upraveny a zpevněny a zcela nově byl v touškovské rokli zbudovaný osm metrů dlouhý rockgarden. Závodní okruh při svých trénincích často prověřuje Ondřej Cink, který po loňském ročníku prohlásil, že okruh v Městě Touškově splňuje světová kritéria. Co více si mohou organizátoři přát? A jeho slova se nyní naplňují. Máme tu mezinárodní startovní pole nabyté hvězdami.

Organizátoři nejsou nováčci

Město Touškov není v pořádání cyklistických závodů žádným nováčkem. TJ Sokol pod vedením Pavla Foltýna, předsedy TJ Sokol a ředitele závodu, zorganizoval v minulosti již devět závodů PAL Cup a Kateřina Duchková, ředitelka firmy DURATEC a manažerka závodu, 6 dětských cyklistických závodů. Oba pak získali díky organizaci uvedených závodů mnoho zkušeností, které dokázali proměnit v Českém poháru. Podařilo se jim sestavit desetičlenný organizační tým, který v roce 2019 přijal vhozenou rukavici od prezidenta Českého svazu cyklistiky Petra Marka a ředitele Českého poháru horských kol Josefa Dlohoše a stali se tak součástí českého poháru. V roce 2019 bylo možné premiérově získat jen závod nižší kategorie označené C2 a prověřit tak ze strany Mezinárodní cyklistické federace kvalitu závodu a tratě. Ihned po ukončení závodu, který měl obrovskou závodní atmosféru a vydařenou organizaci, bylo komisaři potvrzeno, že v Touškově se v roce 2020 pojede vyšší kategorie závodu - C1, a to o víkendu 4.-5.7.2020.

test

Termíny závodů letošního Českého poháru horských kol

Letošní koronavirová sezóna zasáhla i sportovní klání, včetně toho cyklistického. Po prvním závodě, který bude právě ve Městě Touškově, bude pokračovat Český pohár v Peci pod Sněžkou. Tam bude zároveň i Mistrovstvím ČR. Touškovský závod tak závodníci vnímají jako poslední možnost pro porovnání sil a výkonnosti před MČR. Po závodě na šumavském Zadově bude letošní kratší série závodů ukončena v Brně.

Odkazy

www.touskov.bike - Propozice a další info o závodě

test 

Fotogalerie