Na úvodní stránku
mail

plzenskonakole.cz

Informační portál pro ty, co chtějí objevovat Plzeň a její okolí ze sedla svého kola. Tipy na cyklovýlety, užitečné rady a aktuální informace o komunikacích pro cyklisty

Nová lávka přes Mži umožní bezpečnější cestu do ZOO

article

Teď musí cyklisté z Předních Skvrňan do ZOO jezdit po cestách přes Radčice a pak po silnici z Radčic ke Kalikovskému mlýnu

Cesty kolem řeky jsou pro cyklisty vždy lákavé, protože je díky minimálnímu převýšení zvládne každý. Ve spojení s lávkami pak vytvářejí příjemné a hojně využívané koridory pro pěší i cyklistickou dopravu ve městě. Jak pomůže takovému systému plzeňských sportovně rekreačních tras, tzv. „plzeňským greenways" lávka přes Mži u ZOO, jejíž výstavbu s navazující stezkou před pár dny schválilo městské zastupitelstvo?

Autor: cykloRADKA (text&foto), Vláďa KASNER (foto), RAMAP (mapa) Aktualizace: 15.10.2015
Vstoupit do diskuse (4)

testKdyž chce teď někdo ze Skvrňan na kole vyrazit do ZOO nebo na Lochotín, musí aspoň část cesty po teď již docela frekventované komunikaci od Kalikovského mlýna do Radčic. Přitom vzdušnou čarou je to z Předních Skvrňan do ZOO jen necelých 1,5 kilometru. Na kole musíte ale našlapat přes Radčice více než 6 kilometrů (v mapě zde), přes Kalikovský mlýn (v mapě zde) pak 3,2 km. Nová lávka přes Mži přemostí řeku za Jahodárnou a umožní tak nejkratší spojení Předních Skvrňan se ZOO při napojení na stávající cesty. Spojení uvítají dopravní cyklisté, kteří jezdí z Předních Skvrňan na Vinice či do oblasti kolem Kotíkovské ulice. Dá se očekávat, že ho budou využívat rodiny s dětmi pro cestu do ZOO.

 

Nový úsek cyklostezky bude 400 metrů dlouhý, lávka o délce 25 metrů je její součástí. Máme vydané územní a stavební povolení, do konce roku bude připravena prováděcí dokumentace," uvedl náměstek pro dopravu a životní prostředí Petr Náhlík. Výběrové řízení na zhotovitele by mělo být vypsáno na přelomu roků 2015/2016, pokud vše půjde dobře, bude stavba za celkem 8 milionů korun zahájena v květnu příštího roku a dodělána na podzim. Osm milionů korun na ni schválili zastupitelé již letos v březnu z přebytku hospodaření za rok 2014. Cyklistickou dopravu Plzeň aktivně podporuje už přes 15 let a v tomto trendu chce pokračovat.

 

Plány na vytvoření lávky v tomto místě jsou ale mnohem starší. Tato lávka, která má prozatím označení jako lávka přes Mži u ZOO je součástí uceleného projektu Sportovně rekreačních tras údolím plzeňských řek, kterým se říká plzeňské greenways. V rámci ČR unikátní projekt vzájemně mosty a lávkami propojených cest pro nemotorovou dopravu při plzeňských řekách vzniknul na plzeňském Útvaru koncepce a rozvoje města Plzně již v roce 2007. V roce 2009 Pak získal jako vůbec první projekt tohoto typu z východního bloku ocenění a to 2. místo v kategorii mobility Evropských cen greenways. S vybudováním lávky přes Mži se počítalo před několika lety, když se připravovala trasa naučné stezky Údolím Mže, což je patrné i ze zákresu trasy naučné stezky na jejích tabulích. Jedna z tabulí je nedaleko místa, kde by měla oba břehy již za rok spojovat lávka.

 

testStavba v číslech

 Délka stezky (vč. lávky)  400 m 
 Délka lávky  25 m
 Volná šíře lávky  1,7 m
   
 Plánovaný začátek stavby  květen 2016
 Plánovaný termín dokončení  říjen-listopad 2016
   
 Odhad nákladů na stezku  4,4 mil. Kč
 Odhad nákladů na lávku  3,6 mil. Kč
 Celkový odhad nákladů stavby  8 mil. Kč.

Jak se bude jmenovat?

S dokončením lávky vyvstane také otázka, jak se bude jmenovat. I když do plánovaného otevření zbývá ještě přibližně rok, nové jméno lze vymýšlet již nyní. Možná vás napadlo nějaké, které by lávce slušelo. Vložte svůj návrh pojmenování nové lávky přes Mži do diskuse pod tímto článkem a připište, proč by se tak lávka měla jmenovat. Až dojde na výběr jména, pošleme odkaz na tento článek i s vašimi návrhy kompetentnímu úřadu. Třeba právě to vaše jméno zvítězí. Já za sebe dávám návrh:

 

Zelná lávka - právě na polích mezi Radčicemi, Křimicemi a Skvrňany se pěstuje vyhlášené křimické zelí. Třeba kolem něj po nové lávce budeme jezdit. Tak proč ne Zelná lávka?

 

test 

Přečtěte si také

Plzeňské ‚greenways' získaly evropské ocenění - systém plzeňských sportovně rekreačních tras zvaných plzeňské ‚greenways’ získal jako první z bývalého  východního bloku ocenění od Evropské asociace greenway tras (EGWA) v kategorii mobility. V článku se dovíte proč a nakolik je tento projekt jedinečný nejen v ČR, ale i v Evropě. Přiložena mapa sítě plzeňských greenways spolu s lávkami již realizovanými a těmi teprve připravovanými.

Vyjeďte po nových naučných stezkách plzeňských řek - o nově otevřených naučných stezkách podél řeky Mže a Berounky otevřených na jaře 2013

Odkazy

ZAJÍMAVOSTÍ --> Naučné stezky - sekce, kde najdete informace o naučných stezkách v našem kraji sjízdných i pro cyklisty 

Průvodce Naučnou stezkou údolím Mže a Berounky - eBook tištěného průvodce po NS údolím Mže a Berounky

Diskuse (4)

Vstoupit do diskuse

Fotogalerie