Na úvodní stránku
mail

plzenskonakole.cz

Informační portál pro ty, co chtějí objevovat Plzeň a její okolí ze sedla svého kola. Tipy na cyklovýlety, užitečné rady a aktuální informace o komunikacích pro cyklisty

Plzeň bude zjišťovat, kolik cyklistů po městě jezdí

article

Sčítání cyklistů na kruhovém objezdu v Plzni na Slovanech patří k těm náročnějším. Sčítací komisař v pozadí musí mít přehled o pohybu cyklistů v několika směrech.

Kdo jezdí na kole po Plzni často, mohl si stejně jako i v jiných našich městech všimnout, že cyklistů během pandemie přibylo. O kolik víc lidí se po městě pohybuje na kole, se ukáže po dalším sčítání cyklistů. Tentokrát bude rozsáhlejší a poslouží jako analýza pro nový strategický dokument Strategii udržitelné mobility Plzeňské metropolitní oblasti. Zapojit se můžete i vy a dokonce si při tom přivydělat.

Autor: cykloRADKA Aktualizace: 06.05.2021

V současné době probíhá zpracování strategie udržitelné mobility, tzv. SUMP, v plzeňské metropolitní oblasti. Materiál se má opírat o dopravní data a nyní jsou zpracovatelé ve fázi přípravy sběru dat a jejich metodiky. Průzkumy budou tentokrát sledovat pohyb cyklistů jak v pracovní dny, tak o víkendu. Některá stanoviště budou sledovat průjezd cyklistů celý pracovní den (5:30 - 20:00h), jiná jen v ranní a odpolední špičce (7:00 - 11:00 a 13:00 - 17:00h). Zpracovatel SUMPu, firma Mott MacDonald, nyní hledá brigádníky pro sčítání a cyklistů a vedoucí takovýchto skupin, kteří budou práci koordinovat. Nábor pracovníků bude zahájen již v týdnu od 10. května, podrobnější propozice získáte u paní Evy Hummelové, tel. 728 830 208, za následujících podmínek:

 

testVedoucí skupiny (má zodpovědnost za cca 5-7 stanovišť, koordinace ranního a odpoledního obsazení stanovišť, průběžná kontrola a krátkodobé střídání sčítacích pracovníků během sčítání) - mzda 200 Kč/h, pracovní doba od 6 do 11 a od 13 do 17 hodin po dobu 9 sčítacích dnů + 1 školení v předstihu.

 

Sčítací pracovník (je přidělen ke konkrétnímu stanovišti, vlastní doprava na místo) - mzda 150 Kč/h, pracovní dobu lze zvolit podle možností buď ve směnách (od 5 do 13 a od 13 do 20 hodin), nebo během dne (od 7 do 11 a od 13 do 17 hodin) po dobu 9 sčítacích dnů + 1 školení v předstihu.

 

Cyklistické i profilové průzkumy budou probíhat od 7. do 17. června 2021. Z vlastní zkušenosti vím, že zapálený cyklista si při sčítání prohlédne lecjaké kuriozity i vychytávky na kolech, které ho mohou inspirovat. A často přitom potká také své kamarády na dvou kolech. Lze tak říci, že pro cyklistu to vůbec není nuda. Navíc za ty čárky ve sčítacím archu dostanete ještě zaplaceno.

 

Fotogalerie