Na úvodní stránku
mail

plzenskonakole.cz

Informační portál pro ty, co chtějí objevovat Plzeň a její okolí ze sedla svého kola. Tipy na cyklovýlety, užitečné rady a aktuální informace o komunikacích pro cyklisty

Podél vody na kole cyklostezkou do Malesic

article

Výhybna u Křimického jezu je na hranici katastrů, takže je tu rozcestník

Plzeňské greenways, nebo-li zelené stezky podél plzeňských řek, jsou mezi cyklisty velice oblíbené. Provoz na nich houstne, síť se vylepšuje. Někdy je to lávka, jindy nový úsek stezky. Jak zapadne do celého systému nový právě otevřený úsek stezky z Křimic do Malesic, a kdy se dočká pokračování až do Města Touškova?

Autor: cykloRADKA Aktualizace: 10.09.2022

testDříve bahnitá cesta podél vody, kterou sice šlo na kole projet, ale ne vždy bez následků, změnila svoji podobu. Počátkem léta se na ni vydali stavaři a změnili ji v luxusní asfaltovou stezku pro pěší a cyklisty. Nový 1,5 kilometr dlouhý úsek stezky pro pěší a cyklisty byl minulý týden otevřen u Křimického jezu. Starostové Křimic i Malesic tu spolu s primátorem města a jeho náměstkem pro dopravu slavnostně přestřihli pásku u krásného dřevěného rozcestníku, který je u stezky v místě, kde se potkávají katastry Křimic a Malesic.

 

„Jsem rád, že takové stavby vznikají. Pokud měl COVID nějaká pozitiva, tak to bylo to, že lidé se začali víc hýbat a na cyklostezkách je to vidět," řekl primátor města Pavel Šindelář při slavnostním otevření. „Od začátku svého působení na radnici jsem tuto stezku pokládal za důležitou stavbu z toho důvodu, že řeky jsou příležitostí, aby podél nich vznikaly takovéto stavby. Tento úsek tu chyběl mimo jiné proto, aby lidé z Malesic mohli dojíždět do práce na kole poměrně pohodlně. Já jsem to až sem ke Křimickému jezu jel ze Slovan asi 25 minut," uvedl náměstek primátora pro oblast dopravy a životního prostředí Michal Vozobule, který na slavnostní otevření přijel na kole, aby si mohl novou cyklostezku vyzkoušet na vlastní pedály.

 

test„S nápadem vytvořit pěknou cyklostezku při řece z Křimic do Malesic jsme přišli už v roce 2017. Chtěli jsme tím navázat na tzv. kolejovou cestu, která dvěma betonovými pásy spojila podél řeky Radčice s křimickou Pláží a na cestu vybudovanou kolem ní. Nový právě dokončený úsek stezky pokračuje jen asi 200 metrů za ní. Mezi Malesicemi a Křimicemi pořádáme seniorské pochody, ale poslední dva roky jsme už tady kvůli blátu nemohli chodit," popsal historii vzniku stezky křimický starosta Vít Mojžíš.

 

V celé délce nového úseku jsou tři výhybny, jedna z nich je v prostoru Křimického jezu. Právě tam je také dřevěný rozcestník, který nechal vytvořit městský obvod Malesice. „Rádi bychom na pár míst s pěkným výhledem na řeku umístili ještě lavičky," nastínil malesický starosta Aleš Tolar, který se o vybudování stezky také zasazoval.

 

testNa celém 1,5 kilometru dlouhém úseku, který pokrývá asfaltový povrch, najdete i tři výhybny se šířkou 6 metrů. Na stezku totiž kromě cyklistů, koloběžkářů a jiných vozítek mikromobility mohou také vozidla Povodí Vltavy, a to v případě, kdy by bylo například nutné opravit Křimický jez. Nový úsek stezky podél Mže z Křimic do Malesic tak rozšíří stávající síť Sportovně rekreačních tras v údolích plzeňských řek, tzv. Plzeňských greenways. Ke hranici katastru města Plzně ale schází ještě kousek. „Na úsek z Křimic do Malesic by později měl navázat další, který dovede cyklisty po stezce do Města Touškova," uvedl vedoucí Úseku veřejné dopravy a cyklodopravy Správy veřejného statku města Plzně Jan Hakl. Z Malesic na hranice katastrů (v mapě níže červená přerušovaná linie) stezku připravuje Plzeň, zbývající část  (v mapě níže modrá přerušovaná linie) pak chystají Touškovští.

 

Starostka Města Touškova Iveta Zajíčková před otevřením nové stezky řekla, že poslední úsek do Města Touškova údolní nivou Mže už se také pomalu rýsuje. My jsme si navazující linii na Touškovském katastru projeli na kolech s touškovskými zastupiteli Kateřinou Duchkovou a Danielem Vávrou. Stávající polní cesta byla zrovna suchá, ale jet tu po dešti by asi nebylo nic příjemného - až na kousek pod mohutnými vrbami na pozemku Města Touškova. Tahle stará alej vedoucí stranou od silnice mne opravdu uchvátila. Opravdu se těším, až pod jejími větvemi budou moci jezdit cyklisté a koloběžkáři nebo jen chodit místní na procházky.

 

Vinš nové cyklostezce

testA co popřáli do vínku nové stezce přítomní politici než přestřihli pásku?

 

primátor Pavel Šindelář:

„Hodně cyklistů a hodně sportovců. Ať jim slouží!"

 

náměstek primátora Michal Vozobule:

„A ještě aby se navzájem tolerovali."

 

křimický starosta Vít Mojžíš:

„Dlouhá léta, aby vydržela."

 

malesický starosta Aleš Tolar:

„Dlouhá léta a pozor na traktory!" 

 

 

Obě mapy si můžete stáhnout dole pod článkem.

test 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Přílohy

MAPA nového úseku cyklostezky z Křimic do Touškova (1.00 MB)

Fotogalerie