Na úvodní stránku
mail

plzenskonakole.cz

Informační portál pro ty, co chtějí objevovat Plzeň a její okolí ze sedla svého kola. Tipy na cyklovýlety, užitečné rady a aktuální informace o komunikacích pro cyklisty

Pro inspiraci na výstavu fotografií památných stromů

article

Celkem 35 velkoplošných fotografií mohutných památných stromů nabízí výstava v budově Krajského úřadu

Kolo je báječný dopravní prostředek pro objevování přírodních krás a zajímavostí. Jednou z nich jsou památné stromy. Větší část těch v našem kraji jsem už na kole objela, k některým se teprve chystám. I na mne ale čekalo několik překvapení na výstavě fotografií památných stromů, která byla v budově krajského úřadu včera zahájena. Možná tu čeká překvapení i na vás. Určitě ale inspirace k dalším výletům na kole za monumentálními svědky časů minulých...

 



Autor: cykloRADKA Aktualizace: 27.01.2015

testPětatřicet velkoplošných fotografií těch nejmohutnějších památných stromů nyní zdobí halu u schodiště a foyer velkého sálu v prvním patře krajského úřadu. O největších překvapeních, která autory knihy Nejmohutnější památné stromy ČR, z níž vystavené fotografie pochází, potkaly, se zmínil v úvodu vernisáže odborník na stromy Jaroslav Michálek: „Při geologickém průzkumu byla na remízku uprostřed polí na Tachovsku objevena největší borovice v České republice. Bylo to v naprosto nečekaném a netypickém místě."  Jaroslav Michálek je stromař, tedy dendrolog, a tak nemohl nezmínit i další unikátní strom Plzeňského kraje - zřejmě nejstarší douglasku tisolistou v Čechách (Pseudotsuga menziesii) v Česku: „Jedna z prvních výsadeb v Americké zahradě pošla, další sazenice o 15 let později ale vzešla a strom má nyní výšku 34,8 metrů, obvod kmene 570 centimetrů, větve až na zem a na povrchu kmene korkovou vrstvu," popsal exemplář Jaroslav Michálek.Největší jednokmenný smrk na území České republiky roste v pralesové rezervaci Diana na Tachovsku. Přesně uprostřed rezervace můžete vidět asi 50 metrů vysoký strom s obvodem kmene 508 centimetrů. Je to nejimpozantnější smrk na území ČR," uzavřel výčet nejzajímavějších stromů v našem kraji Jaroslav Michálek.

 

testFotografie stromů na výstavě vychází z knihy Nejmohutnější památné stromy ČR, kterou fotograf Pavel Hössl  spolu s Marií Hruškovou a Jaroslavem Michálkem připravili k vydání. Ke stromům přivedla Pavla Hössla doktorka Marie Hrušková. Ta také zmínila, co vedlo k vydání: „Kniha vznikla na základě popudu kolegů z Německa. Skupina kolem doktora Gordona Macenthana, která se snaží vytvořit evropskou databázi památných stromů, neměla v ČR žádné údaje, tak kontaktovali nás a my jsme do této evropské databáze přispěli. Když jsme knihu připravovali, tak jsme se snažili, aby každý kraj byl zastoupen aspoň jedním stromem," dodává spoluautorka knihy, z níž jsou fotografie památných stromů na výstavě. „Jak výstava, tak knížky reprezentují ČR a ukazují mimořádné památky, které nám mnozí ze zahraničí závidí, pokud se o nich dovědí. Musím poděkovat Plzeňskému kraji, který oběma počinům významně pomohl," dodala Marie Hrušková, která stojí za několika publikacemi o starých stromech v ČR.

 

Na výstavě najdete stromy z celé České republiky. Po domluvě s vedoucím Odboru životního prostředí Martinem Plíhalem autoři plzeňskou výstavu obohatili ještě o několik fotografií stromů z Plzeňského kraje. „Moc bych si přál, až budu znovu cestovat za těmito stromy, abych je nacházel minimálně v takovém stavu, jaký můžete vidět na fotografiích na této výstavě, a aby péče a ochrana stromů byla co nejlepší a měla vzestupnou tendenci," uvedl na závěr fotograf Pavel Hössl.

 

Kde a jak můžete výstavu navštívit

testVýstava je k vidění v 1. a 3. patře budovy Krajského úřadu v Plzni ve Škroupově ulici (v mapě) vždy ve všední dny od 8 do 17 hodin a to až do Pá 6/2/2015. U stojanů s fotografiemi je také k dispozici brožura Památné stromy Plzeňského kraje, kterou vydal Odbor životního prostředí krajského úřadu. Brožura formátu A5 obsahuje texty, fotografie, kresby a také mapu celého kraje formátu A2 s vyznačením polohy jednotlivých památných stromů, jejichž seznam je spolu s GPS souřadnicemi, místem a druhovým jménem na rubové straně této mapy. Autorem publikace je Jaroslav Michálek, který obsahovou část rozčlenil po okresech. Každý okres má souhrnnou informaci o památných stromech v publikaci uvedenou také v angličtině a němčině.

 

testOdkazy

Památné stromy - sekce našeho portálu, kam pravidelně přidáváme informace o památných i jinak významných stromech Plzeňského kraje. Najdete tam nejen jejich fotografii se stručným popisem, ale i jejich GPS polohu s odkazem do mapy, ale i popis nejvhodnější cesty pro cyklisty, kteří chtějí ke stromu dojet na kole. 

 

www.monumentaltrees.com - stromy z Evropy, zásluhou fotografa Pavla Hössla je tam i 42 stromů od nás z ČR


www.championtrees.de - památné stromy v Německu

 

www.botany.cz - obsáhlý informační portál o rostlinách a stromech, kde najdete přehledné informace o jednotlivých druzích rostoucích u nás i jinde na světě a to vše s krásnými fotografiemi

Fotogalerie