Na úvodní stránku
mail

plzenskonakole.cz

Informační portál pro ty, co chtějí objevovat Plzeň a její okolí ze sedla svého kola. Tipy na cyklovýlety, užitečné rady a aktuální informace o komunikacích pro cyklisty

Půjčovny kol ČD konečně i v Plzeňském kraji

article

Od dubna letošního roku zahájily České dráhy provoz půjčoven kol v Plzeňském kraji. Služba, kterou před několika lety zavedly ve všech krajích, byla posléze s výjimkou jižních Čech zrušena. Ale později, většinou s finanční podporou krajů, ji postupně zavádějí znovu. Plzeňský kraj se po neúspěšném pokusu z prosince 2012, dočkal až letos. Kde si můžete půjčit kolo a jak služba funguje?

Autor: cykloRADKA (text, )archiv ČD (foto) Aktualizace: 26.04.2014
Vstoupit do diskuse (1)

testOd 1. dubna 2014 nabízejí České dráhy kola k půjčení Plzeňském kraji v železničních stanicích v Domažlicích a v Tachově. Obě místa jsou častým výchozím bodem pro cyklisty směřující do Českého lesa, z Domažlic navíc vede až na hranice s Bavorskem nová cyklostezka, která je součástí dálkové trasy č. 3 z Prahy přes Plzeň do Regensburgu a Mnichova. Až do 31. října si tak mohou cyklisté půjčovat kola, jejichž přeprava je na přilehlých tratích zdarma. Jedná se o železniční tratě:
trať 170 Plzeň hl.n. - Cheb, pouze v osobních vlacích
trať 178 Svojšín - Bor
trať 180 Plzeň hl.n. - Česká Kubice, pouze v osobních vlacích
trať 183 Plzeň hl.n. - Železná Ruda-Alžbětín, pouze v osobních a spěšných vlacích
trať 184 Planá u Mariánských Lázní - Domažlice
trať 185 Horažďovice předměstí - Domažlice

 

V nabídce je celkem 18 kol, z toho 14 je trekingových (pánská i dámská), 2 kola jsou dětská a 2 elektrokola. Elektrokola jsou přitom k půjčení jen v Domažlicích, v každém místě je k půjčení jedno dětské kolo. České dráhy ale, pokud si zarezervujete půjčení aspoň 3 dny předem, mohou do druhé výpůjční stanice požadované kolo (např. to druhé dětské) přepravit. Kola je možné kromě těchto stanic vrátit i v Klatovech. „Vracení kol na hlavním nádraží v Plzni není nyní možné z důvodu probíhající přestavby nádraží," uvedla na dotaz portálu plzenskonakole.cz mluvčí Českých drah Radka Pistoriusová. „Po sezóně, až budeme mít čísla o výpůjčkách, tak budeme zvažovat případné změny," uvedla Radka Pistoriusová na dotaz portálu plzenskonakole.cz, zda se budou půjčovny rozšiřovat i do dalších měst v kraji. Součástí výbavy kola je i nosič, rámová brašnička s lepením a nářadím na případné opravy. S kolem je možné si také zdarma vypůjčit přilbu. Vy byste měli mít vlastní batoh, cyklistickou láhev a pořádný zámek.

 

CENÍK půjčovného
kolo/den  elektrokolo/den
 Základní  150 Kč  350 Kč

Zlevněné

(pro držitele In-karty a

jízdenek Eurail, InterRail)

 110 Kč  300 Kč

 

Pro zapůjčení kola stačí mít dva platné osobní doklady, uzavřít nájemní smlouvu, zaplatit půjčovné a složit kauci 1 000 nebo 2 000 korun (skupinová kauce pro 2 - 5 osob), případně 2 500 Kč za elektrokolo. Kauci cestující dostanou zpět po vrácení kola. Všechny půjčovny kol ČD jsou vybaveny kvalitními koly s odborně prováděným servisem.

 

Kola vypůjčená v půjčovnách ČD je možné zdarma uschovat ve stanicích Plzeň hl.n., Klatovy, Železná Ruda město a Špičák. Kola je možné zarezervovat nejpozději 24 hodin předem prostřednictvím telefonu (972 522 579 nebo 972 525 686), e-mailu (PLZHN@cdcentrum.cd.cz, DOEmezpokl@kcod.cd.cz) nebo přímo v osobní pokladně ve stanici Tachov a Domažlice.


Výhody kol z půjčoven ČD

• nemáte starosti s přepravou kola

• ušetříte za přepravu do místa výletu
• po vybraných železničních tratích můžete vypůjčené kolo přepravovat vlakem zdarma
• kolo můžete zdarma uschovat v úschovnách zavazadel ČD
• kolo můžete většinou vrátit i v jiném místě než jste si ho vypůjčili
• kolo si v půjčovně můžete předem rezervovat
• nízké ceny za vypůjčení

 

Půjčovny kol v sousedních krajích

testV sousedním Karlovarském kraji již půjčovny kol České dráhy s podporou Karlovarského kraje provozují letos čtvrtým rokem. Loni tam evidovali na 555 výpůjček. „Největší zájem pravidelně zaznamenáváme v lázeňských městech. Spolupracujeme s hotely a lázeňskými domy, zvýšený počet výpůjček především z řad lázeňských hostů je výsledkem dobře zacílené propagace," uvedl Vladimír Omelka, ředitel Krajského centra osobní dopravy Českých drah v Karlových Varech. Nejvíce kol se vypůjčilo v Karlových Varech, dále pak v Mariánských Lázních a Chebu. Podobné pořadí je také u elektrokol.

 

V jižních Čechách na začátku dubna otevřeli další půjčovny kol. K pěti celoročně otevřeným v Táboře, Třeboni, na zastávce Třeboň lázně, Jindřichově Hradci a ve Veselí nad Lužnicí přibylo dalších pět půjčoven v Horní Plané, Písku, Strakonicích, Českém Krumlově a Lipně nad Vltavou. Od června do konce září se nabídka rozšíří ještě o šumavské půjčovny ve Volarech, Nové Peci a v Černé v Pošumaví. Kola a koloběžky z jihočeských půjčoven můžou cestující vracet kromě Jihočeského kraje i v osmi stanicích v Jihomoravském kraji a v kraji Vysočina, například až v Jihlavě, Telči, Znojmě nebo v Moravských Budějovicích. Zapůjčení kol lze objednat i přes internet na stránkách www.pujcovnykol.cz.

 

Odkazy

Půjčovny kol v jižních Čechách

 

Přečtěte si také

Změny v novém jízdním řádu vlaků se dotknou i cyklistů -  

Diskuse (1)

Vstoupit do diskuse

Fotogalerie