Na úvodní stránku
mail

plzenskonakole.cz

Informační portál pro ty, co chtějí objevovat Plzeň a její okolí ze sedla svého kola. Tipy na cyklovýlety, užitečné rady a aktuální informace o komunikacích pro cyklisty

S prvním jarním dnem začíná cyklosezóna i ve vlacích

article

V soupravách RailJet lze přepravovat až 7 kol

Tak, jak cyklisté na jaře s prvními teplými dny vytahují kola, zaplňují se také vlaky, které je stále častěji přepravují na místa jejich výletů. České dráhy služby pro cyklisty rok od roku rozšiřují. Spojů s přepravou kol i cyklistů na dráze tak pomalu přibývá a služby se mění...

Autor: cykloRADKA Aktualizace: 16.03.2017

testČeské dráhy nabídnou tuto cyklistickou sezónu skoro 7 000 vlaků s rozšířenou přepravou jízdních kol, které by šlo označit za „cyklovlaky". Zjednodušenou přepravu jízdního kola jako spoluzavazadla tak nabídnou v 6 074 spojích a přepravu jízdních kol formou úschovy během přepravy v 770 vlacích. Oproti roku 2016 je to rozšíření nabídky o 106 spojů. Národní dopravce tak ročně přepraví okolo tři čtvrtě milionu cyklistů na regionálních, dálkových i mezinárodních linkách. Je zde přitom zřejmý trend po vzoru přepravy kol v Německu či Holandsku: ubývá „poštovních vagónů" se služebním oddílem, kde si cyklisté mohou v uzavřeném prostoru kolo uschovat a naopak přibývá modernizovaných vozů s prostorem pro kola, které si cyklista sám nakládá i vykládá. To je v Plzeňském kraji nejlépe vidět na rychlících přijíždějících do Plzně od Prahy a pokračujících dále do Chebu, do Domažlic či do Železné Rudy. Mnohé z těchto vlaků ale umožňují přepravu kola jen s povinnou rezervací, což je dobré si prověřit ještě před nástupem do vlaku.


Bohužel ne vždy je nakládání a úschova dostatečně komfortní. Nastoupit s naloženým kolem do dvou vysokých schodů do úzké uličky a tam se ještě vytočit, aby bylo možné pokračovat k prostoru pro kola, nebývá vždy jednoduché. Pokud jste vysoký či vysoká a máte také velké kolo nebo jen široká bikerská řídítka, tak možná budete mít problém při nakládání kola, resp. věšení na háky. Zvlášť pokud cestujete sami a nemáte možnost si svůj očíslovaný hák s někým prohodit.


testV posledních dvou letech byl upraven tarif pro přepravu kol, který zohledňuje vzdálenost, kterou s vámi kolo ve vlaku ujede. Cena za vnitrostátní přepravu jízdního kola je stanovena podle vzdálenosti v několika pásmech a pohybuje se od 30 Kč při vzdálenosti do 50 km po 75 Kč při cestách nad 351 kilometrů. Podrobněji jsme o novém tarifu psali v článku Jízdní řád vlaků přinesl cyklistům v kraji změny i konkurenci. Za použití úschovy během přepravy ve služebním voze se u průvodčího platí ještě úschovné ve výši 10 Kč. V mezinárodní dopravě mimo Slovenska je cena za přepravu kola pro celou trasu cca 276 Kč (10 EUR), směrem na Slovensko v přímém vlaku pak cca 83 Kč (3 EUR). Ve vybraných spojích je nutná rezervace. V přeshraniční dopravě je při použití některých typů jízdenek bezplatná přeprava jízdního kola a u některých přeshraničních jízdenek je možné koupit speciální celodenní doklad pro přepravu kola nebo doklady pro kola v rámci tzv. malého pohraničního styku (například jízdenky Labe-Elbe, EgroNet nebo Vltava-Dunaj Tiket). V Plzeňském kraji tyto systémy nefungují. Pro klidnou jízdu a hlavně jistotu, že se do vlaku dostanete, je vhodné si hlavně na dálkových spojích nebo při přepravě ve frekventované dny či ve skupině, zajistit jízdenky předem. Změny nastaly s novým jízdním řádem ČD platným od 11. prosince 2016. Skupina více než 6 osob má provést předem rezervaci, jak jsme uvedli ve zmiňovaném článku. Hlavně v případě, že chcete využít vlaku s povinnou rezervací místa pro kolo. Jízdenky můžete i s rezervací pro kola koupit přes internetový e-shop Českých drah. Portál Českých drah prošel v posledních měsících změnou grafiky, která umožní lepší ovládání z chytrých telefonů či tabletů s dotykovou obrazovkou. testPokud jezdíte vlakem častěji, stojí za to si do chytrého telefonu stáhnout aplikaci Můj vlak, která vám nejen umožní koupi jízdenky, ale také sledovat váš vlak na trase a rychle si najít spojení. Také se vyplatí si do mobilu uložit odkazy na stránky SŽDC, kde najdete tabule s příjezdy a odjezdy vlaků z jednotlivých nádraží. Pokud má vlak zpoždění, můžete si ještě před dojezdem do stanice najít, ze kterého nástupiště vám odjíždí navazující spoj, abyste s kolem nemuseli běhat zbytečně do nádražní haly nebo hledat tabuli s Odjezdy. Pokud jste z Plzně, měli byste si uložit aspoň tabuli s odjezdy z hl. nádraží v Plzni. Ve stále větším počtu vlaků je už k dispozici také Wi-fi připojení.


České dráhy zajišťují přepravu jízdních kol ve všech typech vlaků od regionálních spojů, přes rychlíky, expresní spoje a vlaky InterCity a EuroCity až po rychlovlaky SC Pendolino a railjet i když v posledně jmenovaných je kapacita pro přepravu kol nižší, než u běžných rychlíků: v Pendolinu lze převážet jen 3 jízdní kola (to se netýká skládacích kol nebo kol složených jako zavazadlo), v nově provozovaných railjetech pak 7 jízdních kol.


Vyhledávané jsou vlaky, které vedou podél dálkových cyklotras. I proto České dráhy zavedly letos například nový Cyklovlak Ohře provozovaný v sobotu, v neděli a ve svátky od 1. července do 3. září na trati Cheb - Karlovy Vary. Kopíruje oblíbenou cyklostezku Ohře, která láká stále víc cyklistů i ze sousedních krajů.

 

testPřeprava kol v rychlících na trati z plzně do Mostu

Od letošního roku, přesněji od 11. prosince 2016 již v Plzeňském kraji operují na železničních kolejích dva dopravci. Kromě Českých drah nyní na trati z Plzně do Mostu jezdí vlaky společnosti GW TRAIN REGIO, které také přepravují kola. O tom jsme podrobněji psali v článku Jízdní řád vlaků přinesl cyklistům v kraji změny i konkurenci. Nezapomeňte na to, až budete hledat spojení a případně místo vyhledávače spojení Českých drah, použijte portál www.idos.cz.Pro jídenku, pokud si ji nekoupíte u společnosti GW Train Regio po internetu, musíte  do prodejny PONT ve spodní halehl. nádraží v Plzni. U pokladen Českých drah ji nekoupíte. A pozor - ještě stále u nás neplatí, že by si dopravci vzájemně uznávali platnost svých jízdenek!

Odkazy

www.cd.cz/spojeni/conn.aspx - vyhledávač spojení Českých drah

www.gwtr.cz - stránky společnosti GW TRAIN Regio provozující rychlíkové spoje přes Žatec do Mostu

www.cd.cz/skupiny - informace a objednávkový formulář pro skupiny

www.idos.cz - vyhledavač spojení vlakem, autobusem a městskou dopravou