Na úvodní stránku
mail

plzenskonakole.cz

Informační portál pro ty, co chtějí objevovat Plzeň a její okolí ze sedla svého kola. Tipy na cyklovýlety, užitečné rady a aktuální informace o komunikacích pro cyklisty

Silvestrovské počítání kilometrů a cyklistické PéeFky 2014

article

S kolem se dostanete kamkoli, nevěříte? Stačí složit a může s vámi být v restauraci, v kině nebo na rande.

Již tradičně si začátkem prosince začínám sledovat kilometry najeté na kole za celý rok a porovnávat je s loňskou sumičkou. Budu letos lepší? Sčítám přitom kilometry ze všech tří kol, co používám, starého horského, se kterým jezdím po městě, ze skládacícho Bromptna a z mého výletního trekkingového DURATECa, na kterém odjezdím všechny dlouhé výlety. To vše v době, kdy přemýšlím o nové cyklistické PéeFce a pomalu začínám dostávat i jiné zajímavé od ostatních cyklistů. Zajímá vás, které se mi líbily nejvíc?

Autor: cykloRADKA Aktualizace: 21.01.2014
Vstoupit do diskuse (0)

testNaše pravidelné silvestrovské počítání kilometrů má již několikaletou tradici. Vlastně ani nevím, kdy jsem udělala první Kilometrový žebříček. Ve svém archivu jsem našla první soupisku celkových kilometrů najetých za rok z roku 2004. A nevím ani, kde a jak jsem je zveřejnila. Je až s podivem, že naše silvestrovská tradice s počítáním kilometrů pro Kilometrový žebříček letos uzavře už desetiletí. Vždy to probíhá skoro stejně: Na Silvestra ráno se sejdeme na kole na náměstí Republiky U Andělíčka a poté, co si přejeme něco hezkého s rukou na oblýskané mříži, šlápneme do pedálů a vyrazíme do vybrané restaurace. Naposledy jsme byli (už popáté) ve sportpensionu Pohoda v Letkově, v jenom z několika mála ubytovacích zařízení v Plzni s certifikátem Cyklisté vítáni. Příjemná a zcela nekuřácká restaurace s dobrým jídlem je nám příjemným azylem po mrazivém silvestrovském bicyklování. Někteří se na kole přidávají cestou, většinou v Částkově ulici u jídelny U Koně, někteří dojedou na kole do Letkova přímo. Ti, co v zimě na kole nejezdí se přivezou většinou autem, nebo trolejbusem, občas dojdou i pěšky. V batůžku pak vezou vzorky vánočního cukroví a také přebytečné prospekty a cyklomapy, které si později rozeberou ostatní cyklisté. Společný pobyt na mrazu pak končívá společnou fotografií. Většinou ji děláme na terase, letos se ale mimořádně všichni dostavili na focení včas, takže jsme se přesunuli i s lavičkami k jezírku, protože na terasu bychom se nevešli.

 

testI tentokrát se ukázalo, že mnozí najeli v roce 2013 na kole méně kilometrů než v roce 2012. Ovšem to neplatí pro každého. Jirka Hrach svou pěticifernou sumu v čele žebříčku nejen udržel, ale dokonce zvýšil. A není se čemu divit. Často ho potkáváme na jeho silničce a když se ho zeptám, kolik ten den najel, bývá to většinou víc, než máme najeto my. Několika šampionům klesly celkové sumy, ale jen zdánlivě... Bohouš i Milan Vřešťál totiž přesedlali na koloběžky, jejichž kilometry již do Kilometrového žebříčku nezapočítáváme. testPodobně na tom byl Vojta Liška, který na kolobce, jak jí většinou říká, v Česko-saském Švýcarsku zvládnul i to, co my na kole v kopcích a v terénu. Ti nejlepší, co se v Letkově sešli, najeli „jen” mezi šesti a sedmi tisíci kilometrů. I to je ale úctyhodné číslo, a tak si po zásluze odnesli knížky. Za třetí příčku na sestaveném žebříčku si knihu Řekou a silnicí od Vlastimila Svobody odnesl Bohouš Vřešťál. Za druhé místo v žebříčku pak si knihu První žena na kole kolem světa od Annie Londonderry z nakladatelství Cykloknihy odnesl Standa Kasner. Knížku o rozhlednách Jirky Štekla 333 výletů po rozhlednách z nakladatelství Cykloknihy si jako inspiraci ke zdolávání dalších kilometrů hlavně do kopců z Letkova odvezl za nejvyšší počet kilometrů našlapaných na kole Pavel Šimek. Kilometry do žebříčku mi poslali i další cyklisté a já je během ledna zpracovala a zveřejnila na svých privátních internetových stránkách www.cykloradka.cz spolu s pár obrázky z akce. Za knihy s cyklistickou tematikou děkujeme nakladatelství Cykloknihy, vítězům blahopřejeme k dosaženému výkonu a přejeme pěkné a inspirativní čtení!

 

Cyklistické PéeFky

testVánočních přání chodí stále méně, za to PéeFek přibývá. Místo pohlednic do schránky přijde mejlík do počítače nebo do mobilu a pro tu snadnost je zřejmé, že elektronických přání přijde několikanásobně více, než chodívalo dříve pohledů. O to více musíte zaujmout, obrazem, slovem či nápadem. A to se týká i cyklistických PéeFek, které si poctivě ukládám, abych se o ně s vámi mohla podělit... A stojí to za to! Následující fotogalerie je přehlídkou nápadů ale i míst, která naši čtenáři na kole i bez něj navštívili. Kolo je vděčným objektem pro fotografování a toho si jsou mnozí cyklisté vědomi a také toho využívají. Naše poslední galerie cyklistických PéeFek zahrnuje oba zmiňované případy. Tak se v klidu pokochejte - třeba vás některá z nich bude inspirovat. A pokud se ptáte na mé favority, tak já jich mám hned několik:

Není to žádná prdel, cykloRADKOU býti,
stojany na kola správné ne všude vidno zříti
Ze z Plzně s panem Meclem*) to bývá dost trudné
Na Západě sluníčko později rudne
Ať kolo skládací neztrácí sílu
Všichni si přejí mít kolovou vílu!


z vánočního přání Martina Krejčího z Ostravy

  • Malovaného cyklistu z PF od karlovarského cykloprůvodce Milana Zukala. Vždy jezdí se skupinou s průvodcovským praporkem zapíchnutým do stojánku na nosiči uzadního kola. Při výkladu ho pak bere do ruky a používá jako ukazovátko. Tato PF je opravdu originální!
  • Nápaditá je i kominická PF Pavla Brettschneidera z Moravské Třebové. Všimli jste si jeho kola zaparkovaného v tomto originálním cykostojanu za ním?
  • Nový trend ukazují dvě cargo PéeFky úplně na konci naší galerie. Zatímco tu první od ostravského cyklokoordinátora Martina Krejčího doplňovala ještě trefná básnička (vizte níže), ta druhá od Jirky Štrupla z Hradce Králové nutí k zamyšlení svým nápadem i provedením. U mne tenhle prcek s cargo kolem jasně zvítězil!

test*)      Poznámka redakce pro ty, co nevědí, kdo je major Mecl:Je to krajský dopravní metodik Policie ČR v Plzni, kvůli kterému je Plzeňský kraj jediný, kde nevznikají pruhy v hlavním dopravním prostoru, neboť policie ČR vydává k těmto návrhům stále nesouhlasná stanoviska s odůvodněním, že je to nebezpečné, i když takováto řešení již fungují v jiných částech naší vlasti a problémy tam s nimi nemají. O jeho přístupu k novým řešením v cyklodopravě vědí i odborníci na druhé straně republiky (a dokonce i na Slovensku).

Díky všem za jejich PéeFky! Možná se ale vám líbí zrovna jiné pěkné kousky... Pro ten případ tu máme diskusi ke článku, kde můžete svoje favority vychválit...  Jsem zvědavá, jak moc se můj výběr liší od toho vašeho...

 

Doufám, že vás naše fotogalerie potěší a třeba i inspiruje k příští cyklistické PéeFce. Pokud nám ji pošlete do redakce, může v příští galerii cyklistických PéeFek zazářit i ta vaše. I když to mnozí u nás tak stále ještě nevidí, tak s kolem se můžete dostat kamkoli - nevěříte? Zkuste to také -

 

S kolem kamkoli...

 

A přeji Vám hodně šťastných kolometrů, jak mi originálně popřál no nového roku 2014 Vláďa Kasner.

 

 

Diskuse (0)

Vstoupit do diskuse

Fotogalerie