Na úvodní stránku
mail

plzenskonakole.cz

Informační portál pro ty, co chtějí objevovat Plzeň a její okolí ze sedla svého kola. Tipy na cyklovýlety, užitečné rady a aktuální informace o komunikacích pro cyklisty

Ve Stupně vychovávají mladé MTB závodníky

article

Cyklistický tým, který vychovává mladé závodníky se zaměřením na jízdu na horských kolech (MTB, crosscountry), působí ve Stupně již  od roku 1996. Od roku 2005 se věnuje převážně výchově mládeže. Výsledky ukazují, že to umí dobře. Po Ondřeji Cinkovi se do elitní cyklistiky prosadil i Daniel Lukeš (Remerx Merida Kolín) a v letošním roce i junior Honza Rajchart (Specialized CZ). Jaký bude letošní rok pro mladé závodníky a jaká je šance, že  vaše děti rozšíří členskou základnu klubu, který vychoval Ondřeje Cinka, mistra Evropy i světa?

Autor: cykloRADKA Aktualizace: 18.04.2013

testV týmové sestavě pro sezónu 2013 najdete mimo jednoho závodníka kategorie U23, (Ondřej Paur, nadějný pokus o návrat do vrcholové cyklistiky) a tří juniorů (Jan Ryba, Tereza Vališová, Daniel Hausner) samé mladé naděje. Trenéři očekávají, že se kadeti v letošním Českém poháru MTB dostanou opět na stupínky vítězů. Matěj Ouda, Kateřina Vopatová a Denisa Lukešová výkonostně patří mezi špičku ve svém ročníku a na prvních akcích letošního roku to beze sporu potvrdili. Vedení klubu se snaží spolu s trenérem a závodníkem Milanem Spěšným vybudovat co největší základnu v žákovských a předžákovských kategoriích. To je podstatou pyramidového systému, který se pokouší vybudovat.


Pět talentovaných starších žáků se bude společně se třemi nejlepšími mladšími žáky pravidelně zúčastňovat závodů Českého poháru MTB. Většina z nich už má za sebou poměrně slušné zkušenosti a výsledky. Bez většího tlaku by se měli postupně připravit na další náročnější kategorii, ale je dost možné že se budou pohybovat na čelných místech pořadí. Za nimi čeká dalších osm závodníků přípravky (kategorie ml. žáci a mladší). „Pravidelné tréninky s MS bike academy Milana Spěšného jsou pro ně tou nejlepší přípravou pro závodní cyklistiku,” říká jeden z trenérů Jaroslav Ryba. „Zvláště když další zkušenosti nabírají u Václava Nováka při speciální dráhové a silniční přípravě,” dodává Jaroslav Ryba.


Závodní program se skládá z účasti na závodech Českého poháru MTB, silničním Českém poháru, dostupných evropských podnicích MTB a je doplněn regionálními závody, typu Becker cup (ml. žáci, přípravka). Vše je částečně závislé na finančních možnostech týmu a také podpoře rodičů, bez které by  činnost klubu nemohla být úspěšná. „Situaci by nám samozřejmě usnadnilo partnerství s nějakým významným sponzorem, což ale při dnešní situaci není úplně reálné,” říká Jaroslav Ryba a děkuje dlouholetým partnerům za jejich velkorysou podporu. „Doufáme, že budou dále stát při nás a že nám pomohou vychovat důstojné následníky slavné plzeňské cyklistiky,” dodává.

 

Za AUTHOR tým Stupno budou v letošní sezóně závodit

testZávodníci do 23 let (U23) - Ondřej Paur,

Junioři - Jan Ryba, Tereza Vališová, Daniel Hausner,

Kadeti - Matěj Ouda, Kateřina Vopatová a Denisa Lukešová
Žáci starší - Milan Vopat, Robert Svítil, Martin Pešťák, Daniel Bittner, Markéta Vaicová, Jonáš Polcar.

Žáci ml. + přípravka - Michal Svítil, Ondra Zuna, Tereza Cibulková, Kristýna Burlová, Jakub a Matěj Marek, Max Kerl, Sebastian Kerl, Štěpán Krula, Štěpán Zuna.

pod dohledem trenérů:

Jaroslava Ryby, Milana Spěšného, Františka Raboně st. a Kamila Pešťáka

 

Jak se přidat?

I ti, co teď sbírají úspěchy, jednou začínali. Zeptala jsem se proto Jaroslava Ryby na to, co by zajímalo rodiče dětí, které by chtěly začít zavodit na kole.

plzenskonakole.cz: Jaký je ten správný věk, kdy by se mělo začít se závodní cyklistikou?

Jaroslav RYBA: Nejlepší je to ve věku asi šesti let.

plzenskonakole.cz: Jak často se trénuje?

Jaroslav RYBA: Ten, kdo chce zabodovat na závodech, by měl trénovat 2 x týdně tak 2-3 hodiny.

plzenskonakole.cz: Kolik teď vychováváte závodníků?

Jaroslav RYBA: Teď máme asi 30 kluků a holek. S novou cyklistickou sezónou se nám hlásí další. Pořád ještě nabíráme nové.

plzenskonakole.cz: A co má udělat ten, kdo by se chtěl přidat?

Jaroslav RYBA: Nejlepší bude, když mne bude kontaktovat.

plzenskonakole.cz: Děkuji vám za rozhovor.

 

 

Odkazy

http://www.authorteam.cz/

Fotogalerie