Na úvodní stránku
mail

plzenskonakole.cz

Informační portál pro ty, co chtějí objevovat Plzeň a její okolí ze sedla svého kola. Tipy na cyklovýlety, užitečné rady a aktuální informace o komunikacích pro cyklisty

Vychází nová cyklomapa evropských cyklotras EuroVelo

article

Po třech letech vydává Evropská cyklistická federace aktualizovanou cyklomapu mezinárodních EuroVelo tras. Mapa Evropy zahrnuje síť všech 15 evropských dálkových cyklotras EuroVelo, které propojují náš kontinent od severu na jih a od západu na východ včetně těch, které procházejí územím České republiky.

Autor: cykloRADKA Aktualizace: 02.03.2017

testtestNejen čeští dálkoví cyklisté mohou využít hlavně k plánování delší cesty na kole mapu se sítí EuroVelo tras po celé Evropě. I u nás v západních Čechách můžete stále častěji zahlédnout cyklisty jedoucí „na těžko", tedy s těžkými brašnami na několikadenní či dokonce několikatýdenní cestu. Právě je možná k cestě inspirovala mapa, kterou každé tři roky vydává Evropská cyklistická federace (ECF). I na jejím posledním vydání se podíleli Češi, byť možná ne tak významně, jako někteří další členové Evropské cyklistické federace. „Od roku 2013, kdy vyšlo poslední vydání, se i u nás leccos změnilo, a tak jsme museli vedení tras v mapě malinko poupravit," říká Daniel Mourek z Nadace Partnerství, která Českou republiku jako národní koordinátor EuroVelo tras u nás zastupuje.

 

Přehledová mapa EuroVelo tras slouží k propagaci evropské sítě 15 evropských dálkových cyklotras EuroVelo, které propojují náš kontinent od severu na jih a od západu na východ. Jejich základní popis je na rubové části mapy. Českem prochází 4 trasy - EuroVelo 4, 7, 9 a 13 v celkové délce 2100 km. testDvě z nich i Plzeňským krajem. Zatímco EuroVelo 4 má v Plzeňském kraji jen několik kilometrů v okolí Manětína. EuroVelo 13, tedy Stezka železné opony (v angličtině Iron Curtain Trail) se vine podél hranic od Aše až na jižní Moravu a v našem kraji několikrát křižuje hranici s Německem. Eurovelo trasy jsou označeny jednotným modrobílým logem s číslem trasy uprostřed. O jednotné značení a vybavení se společně starají kraje, obce a KČT, propagaci zajišťují především Nadace Partnerství a destinační organizace krajů. Novinkou reedice mapy EuroVelo je aktualizované vedení mapy v jednotlivých zemích, testprolinkování na partnery v jednotlivých zemích a na uživatelský portál www.EuroVelo.com s novými mobilními aplikacemi tras. Oficiální křest cyklomapy EuroVelo 2017 proběhne na veletrhu ITB Berlín, 10. 3. 2017 od 11 hod. na pódiu v hale 4.1. za účasti národního koordinátora tras EuroVelo v ČR, kterým je Nadace Partnerství.

 

Část nákladu se po berlínském křtu mapy dostane i do ČR. Její distribuci provádí Nadace Partnerství ve spolupráci s nově vzniklou Českou cyklofederací sdružující neziskové procyklistické organizace z celé republiky vč. našeho Spolku Plzeňsko na kole. Nová mapa bude tedy v omezeném počtu k dispozici i cyklistům z Plzeňska. Pokud chcete plánovat dalekou cestu na kole nad mapou už teď, můžeme vám poskytnout poslední vydání mapy z roku 2013. Pár výtisků ještě v redakci máme stejně jako nově vydané průvodce po Stezce železné opony (v angličtině i němčině) z nakladatelství Estelbauer, které si můžete na plánovanou cestu po trase EuroVelo 13 z německého Hofu (nedaleko Aše) až do maďarského Szegedu u nás zapůjčit. V tom případě kontaktujte redakci. Nové mapy bude možné objednat přes e-shop Nadace Partnerství za náklady na poštovné.

 

Odkazy

www.eurovelo.cz - informace o EuroVelo trasách v ČR (v češtině)

www.eurovelo.com - informace o EuroVelo trasách v celé Evropě (v angličtině)

www.eurovelo.org - informace o EuroVelo trasách v celé Evropě pro odborníky, tey ty, kteří je vytvářejí a propagují (v angličtině)