Na úvodní stránku
mail

plzenskonakole.cz

Informační portál pro ty, co chtějí objevovat Plzeň a její okolí ze sedla svého kola. Tipy na cyklovýlety, užitečné rady a aktuální informace o komunikacích pro cyklisty

Na kole po stopách plzeňské historie s online encyklopedií

article

Pohled do Riegrovy ulice dnes. Encyklopedie města Plzně nabídne i ten historický. Srovnejte je.

Když jsem před pár lety připravovala trasu nové cykloprohlídky po stopách plzeňských osobností, čerpala jsem z informací, které jsem dlouho shromažďovala. Nyní by stačilo jen pár kliknutí na internetu v nové elektronické Encyklopedii Plzně. Ideální a pohodlný zdroj informací, kterým získáte spoustu inspirace třeba ke kratším i delším výletům po svém městě.

Autor: cykloRADKA Aktualizace: 17.06.2019
Vstoupit do diskuse (0)

test„O elektronické encyklopedii Plzně jsme přemýšleli už několik let, ale její realizaci jsme museli odsunout kvůli projektu Dějiny města Plzně. Práce proto začaly až v polovině roku 2017. Inspirací a vzorem pro nás bylo Brno," uvedl městský archivář Adam Skála. Síť encyklopedií spojuje jednotný systém vyvíjený od roku 2001 brněnským autorským kolektivem, databáze hesel vytvářejí samostatné týmy odborníků v jednotlivých městech. A tak u příležitosti 150. výročí své existence spustil Archiv města Plzně dva elektronické projekty - Encyklopedii Plzně a Digitální archiv. Cílem elektronické Encyklopedie Plzně je přiblížit zájemcům historii nejen plzeňských ulic, ale také událostí, budov a osobností spjatých s městem. Encyklopedie je nyní na začátku, již teď ale obsahuje přes tři tisíce hesel, další budou přibývat. Aktuality zjistíte také z Facebooku Archivu města Plzně. „Ulice jsou v Encyklopedii města Plzně již kompletní, osobnosti budeme průběžně doplňovat stejně jako stavby a objekty," říká městský archivář Adam Skála. Pokud se vám nechce jezdit v létě po městě, můžete si zajet do okrajových částí Plzně, jako jsou Božkov, Malesice, Litice nebo Vlkýš a prohlédnout si zdejší ulice. S chytrým telefonem v ruce pak můžete srovnat stav před stem či více lety s tím aktuálním, podobně, jako jsem to udělala já v Riegrově ulici, jejíž fotografii jsem našla v nové internetové Encyklopedii Plzně.

Druhý internetový projekt Archivu města Plzně - Digitální archiv umožňuje přes dálkový přístup studium archivních fondů uložených v Archivu města Plzně, jim přiřazených archivních pomůcek a digitalizovaných archiválií, tzv. digitalizátů. To mohou využít nejen studenti, ale i další badatelé.

 

Dalším tipem, jak poznat své město ze sedla bicyklu, je projet si jeho ulice. Zdá se vám to šílené? Ale kdepak... Jednoho takového „náplavu", který už to zvládnul, v Plzni máme a jak dlouho mu to trvalo a jak postupoval, si můžete přečíst v článku Honza Hojgr: Plzeňské ulice jsem poznával 5 let na kole. Teď byste si ale mohli vyhledat i původní název ulice. Mohlo by se vám ale také stát, že třeba pod „Poděbradova" odhalíte ulici, která má nyní již jiný název. Možná je to dobrý tip na krátké výlety s dětmi k poznání svého města. S chytrým telefonem si pak budete moci vyhledat i historické fotografie a srovnat je s dnešním stavem. I těch bude postupně přibývat.

test 

 

Odkazy

Encyklopedie Plzně - http://encyklopedie.plzen.eu/

Digitální archiv -http://digiarchiv.plzen.eu/

Archiv města Plzně - https://amp.plzen.eu/

Facebook Archivu města Plzněhttps://www.facebook.com/archivplzen/?epa=SEARCH_BOX

 

Přečtěte si také

Honza Hojgr: Plzeňské ulice jsem poznával 5 let na kole - rozhovor s cyklistou, který se rozhodl poznat své nové město ze sedla svého bicyklu jednu ulici po druhé

Diskuse (0)

Vstoupit do diskuse

Fotogalerie