Na úvodní stránku
mail

plzenskonakole.cz

Informační portál pro ty, co chtějí objevovat Plzeň a její okolí ze sedla svého kola. Tipy na cyklovýlety, užitečné rady a aktuální informace o komunikacích pro cyklisty

Výlet na kole nejen s poznávacím cílem

article

Největší náklad sesbíraných plastů jsme vezli do Plzně

Většina cyklistů, kteří se mnou jezdí na cyklovýlety, jsou cykloturisté. Chtějí psychicky vypnout, odpočinout si od běžných starostí a poznat zajímavá místa a krásnou přírodu. Ti, co do pedálů šlapou ještě dřív, než se příroda kolem cest zazelená, vidí ale i nepěkné obrázky. Poházené odpadky kolem cest a někdy dokonce černé skládky. Vždy jsme jen nadávali, letos jsme se rozhodli s tím něco udělat...

Autor: cykloRADKA Aktualizace: 12.04.2015
Vstoupit do diskuse (1)
testTéma naší konverzace při časně jarních cyklovýletech se vždy stočí na to, jak může někdo vyhodit do přírody něco, co tam nepatří. Pomalu se z toho stává pravidlo. Vlastně nikdy nás ale nenapadlo to nějak změnit. Až když jsem dostala informaci o chystané celostátní kampani Ukliďme Česko, napadlo mne připojit se k ní. Prostě spojit některý náš pravidelný cyklovýlet s pomocí přírodě. Ta si totiž od PET lahví a igelitových sáčků a jiných obalů sama nepomůže. Můžeme to ale udělat my lidé. Jiní lidé jí totiž toto břímě naložili. Jistě by bylo správnější, kdyby si každý uklidil sám, ale myslíte, že ten, kdo z okénka jedoucího auta vyhodí do příkopu prázdnou PET láhev, to udělá? Nejspíš si ani nebude pamatovat, kde ji vyhodil. Citlivý vztah k přírodě, který moje generace získala od rodičů, kteří měli k přírodě bližší vztah, se vytrácí, neboť mnozí rodiče se stali taxikáři pro své děti, které tak přírodu kolem silnic vidí jen zpoza okénka projíždějícího auta. A skauti, kteří jsou již od vlčat a světlušek k citlivému vztahu k přírodě vedeni, to bohužel nevytrhnou. Je třeba začít u sebe a právě to jsme udělali. Spojili jsme pravidelný víkendový cyklovýlet, který pořádám s užitečným cílem - vysbírat plasty aspoň z některých příkopů a možná tím inspirovat i jiné cyklisty a podobné cyklistické skupinky, které také jezdí rády na kole do přírody bez odpadků. I proto jsme s igelitkami na plastové odpadky vyjeli o týden dřív, než je hlavní termín letošní kampaně, tedy sobota 18. dubna 2015. Jak se ukázalo, igelitky jsme měli brzo plné, takže někde jsme jen projížděli kolem dalších odpadků, které už nebylo kam dát. Pokud ale vezmete při svém výletě igelitku na plasty s sebou i vy, třeba tam už nezůstanou. Jak jsme poznali, těch našich několik igelitek se sesbíranými plastovými odpady je jen kapkou v moři toho, co v příkopech kolem cest leží.

Jak se zapojit

testV této chvíli, kdy kampaň již běží naplno a termín akce So 18. dubna 2015 se blíží, si můžete najít nejbližší akci stránkách Ukliďme Česko. Pokud byste chtěli zorganizovat vlastní akci, spojte se s organizátory a vlastní akci zaregistrujte, podobně, jako jsem to již dříve udělala já. Přírodě pomůžete i tím, že se na cyklovýlet v sobotu 18. dubna vezmete igelitové tašky případně rukavice a nějaké ty plasty do nich sesbíráte. Popelnice či kontejnery na plastový odpad najdete v každé vesnici. Jistě je tak nepovezete daleko.

 

Přidejte se k ministrovi životního prostředí Richardovi Brabcovi, senátorce Ivaně Cabrnochové, předsedkyni Strany zelených Janě Drápalové a řadě primátorů a starostů, kteří se úklidů aktivně zúčastní. A možná přijde i Viktor Čistič...

 

TOP five příkopových odpadků

testPři sbírání máte nad čím přemýšlet. Já po diskusi s kamarády po akci sestavila žebříček nejčastějších příkopových odpadků. Nejde jen o plasty, ale je zřejmé, že mají něco společného - všechny totiž pocházejí z toho, co hlavně mladí lidé dělají při cestě v autě, tedy z pití, jídla a kouření. Právě tato skupina lidí by se měla do akce více zapojit. Možná bychom pak tolik odpadků v příkopech nenacházeli.

 

Čeho je tedy v příkopech nejvíce?

  1. Plastové nápojové obaly (PET lahve malé i velké)
  2. Plastové obaly od potravin (od čokolády, oplatek, čipsů)
  3. Hliníkové plechovky od nápojů (od piva a energy drinků)
  4. Kelímky od nápojů (káva)
  5. Prázdné krabičky od cigaret

 

A pokud by vás zajímalo, jak dlouho se ten který odpad v přírodě rozloží, podívejte se na obrázek, kde je to znázorněno velice pěkně.

O akci Ukliďme Česko

testDobrovolnická akce Ukliďme Česko vychází z mezinárodně osvědčeného modelu Let's Do It!. Tyto akce podporují šetrnost k životnímu prostředí. Tento typ úklidových akcí již proběhl úspěšně ve více jak 100 zemích za účasti 9 milionů dobrovolníků. Loňský první ročník této celorepublikové akce se shledal s velkým úspěchem, zúčastnilo se jej na 6 000 dobrovolníků, kteří na 280 místech České republiky sesbírali na 350 tun odpadu. Akce byla oceněna v soutěži E.ON Energy Globe Award udělované projektům, které přispívají k šetření životního prostředí a úsporám energie. Stejně jako loni je i letos patronem akce Ukliďme Česko Ministerstvo životního prostředí. Oproti prvnímu ročníku se letos akce koná o měsíc dříve v sobotu 18. dubna 2015. Ke změně termínu vedly zkušeností dobrovolníků z loňského roku - v květnu je již naše příroda v plném květu a pohozené odpadky se ztrácí v bujném porostu a ani popáleniny od kopřiv dobrovolníkům na elánu nepřidají. Novinkou je také možnost pořádání úklidů pod hlavičkou Ukliďme Česko i v alternativním termínu.

Naše minianketa

I když nás možná i kvůli plánované délce na pravidelný sobotní cyklovýlet vyrazilo trochu méně než obvykle, všichni se do uklízení aktivně zapojili. Já se jich pak zeptala:

 

Měla podle Tebe akce smysl? Proč ses zapojil/a?

 

testEva HOLÁ, podnikatelka: Bylo to spojení příjemného výletu s užitečným. Sice mých několik igelitek byla kapka v moři a nemyslím si, že bych prostředí nějak výrazně pomohla, ale spíše to bylo pro můj osobní pocit. Ráda jezdím do přírody, nasávám z ní pěkné pocity, a tak jsem jí alespoň maličko mohla svým počinem poděkovat.

 

 

 

testBohouš DRNEC, podnikatel: Není důležité odstraňovat následky, ale příčiny. Někdo by se měl zamyslet nad tím, proč nejsou PET lahve zálohované, jako už to je někde v zahraničí. Pak by se totiž v příkopě nejspíš neocitly. To, co jsme my dnes odklidili, to byla jen kapka v moři. Ten zbytek plastů by muselo uklízet mnohem víc lidí. Doufám, že příští víkend, kdy má Ukliďme Česko vrcholit, jich půjde nebo spíš pojede v našich stopách několikanásobně více. Lidé by si měli uvědomit, že to není ostuda - sáhnout do příkopu a vytáhnout odhozenou PETku.  


testPavla BOUŠOVÁ, důchodkyně:
Sesbírat několik igelitek odpadků se bohužel podobá vylévání bazénu kávovou lžičkou. Smysl akce vidím spíš v tom, zvláště při vhodné medializaci, že by mohla lidi upozornit na to, jak veliký problém ten bazén představuje. Jak každý má uklizeno na své zahrádce a vesele sype svinčík do volné veřejné přírody, tam na tom přece nezáleží. Pár lidí a cyklistů nás vidělo a kdyby aspoň některého z nich zahryzalo svědomí a už nikdy do toho příkopu nic nehodil, nebylo to zbytečné.


testViktor ŠMOLÍK, designer, projektant: Během výletu do přírody chci sledovat přírodu, ne plasty a odpadky. Je jasné, že v hustě zalidněném území je utopií dobrat se ideálu čisté přírody. Avšak takové množství odpadu, které vídám na Plzeňsku, je až přehnané. Mnoho polních a lesních cest je lemováno černými skládkami a odpadky. Není to oku lahodící, mně se to nelíbí, a když se vám něco nelíbí, můžete zkusit s tím něco udělat. Bohužel plastu v příkopech jakoby neubylo. Je to nyní sisyfovská činnost, ale aspoň se potom líp nadává :-)

 

Máte podobný názor? Nebo jiný? Nebo se v sobotu 18. dubna 2015 necháte inspirovat? Napište to do diskuse k tomuto článku!

Diskuse (1)

Vstoupit do diskuse

Fotogalerie