Na úvodní stránku
mail

plzenskonakole.cz

Informační portál pro ty, co chtějí objevovat Plzeň a její okolí ze sedla svého kola. Tipy na cyklovýlety, užitečné rady a aktuální informace o komunikacích pro cyklisty

Vyšla nejpodrobnější cyklomapa Plzně a okolí

article

Nová cyklomapa podrobně ukazuje cyklostezky i cyklotrasy v Plzni i okolí

Dnes už si ani neumíme představit, že v cykloturistických mapách byly jen nespojité části cyklotras a třeba v centru Plzně nebyla zakreslena žádná. Měřítko 1:50 000 a větší leckdy v zástavbě nestačí a tak vznikla z iniciativy města Plzně ve spolupráci se členy subkomise pro cyklistiku podrobná cykloturistická mapa Plzeň a okolí. Originální mapový podklad v měřítku 1:25 000 ale za 5 let od vydání zastaral a nyní se dočkal nového aktualizovaného vydání. Co se změnilo a jak mapa vypadá?

Autor: cykloRADKA Aktualizace: 23.08.2013

testMapa Plzeň a okolí 1:25 000, která byla před pěti lety vytvořena na základě objednávky města Plzně, se setkala s velkým zájmem u cyklistické veřejnosti. Ukázala trasy pro pěší i cyklisty ve městě podrobně a věrně aktuálnímu stavu. Na její přípravě se podílel tým cyklistů z Plzně, který území dobře zná. Zmapoval území města i jeho blízkého okolí. Podobně tomu bylo i teď. „V Plzni přibylo hodně nových cyklostezek a změnilo se i vedení některých cyklotras," uvádí autorka konceptu mapy plzeňská cykloprůvodkyně Radka Žáková. „První vydání mapy je teď již dost neaktuální a podrobná turistická pětadvacítka tu prostě je potřeba,” dodává. Mapový podklad je originálem plzeňské mapové firmy RAMAP a vychází z dobré znalosti samotného města a jeho okolí. „Změny, které za dobu od prvního vydání v terénu nastaly, jsme sbírali průběžně a snažili jsme se také projet na kole co nejvíc míst, abychom ověřili stávající stav v terénu s naším mapovým podkladem," uvádí jeden z autorů mapy Stanislav Rauch.

 

Mapové dílo v měřítku 1:25 000 zahrnuje kromě turistického značení pro pěší i cyklisty též aktuální síť polních a lesních cest, vyznačených podle kvality jejich průjezdnosti, což bývá pro cyklistu v terénu to nejdůležitější. V mapě jsou také vyznačeny také naučné stezky a to včetně těch nových podél plzeňských řek, na kterých s městem spolupracovalo nakladatelství RAMAP. Nově je terén zvýrazněn nenásilným stínováním. Pro  cyklisty je užitečné, že v takto podrobné mapě města jsou i vrstevnice. Plzeň leží na soutoku řek v údolí mezi kopci, kde vstevnice o vybrané trase mnohé napoví. Nejvíce cyklostezek asi přibylo na Slovanech, změnilo se ale také například vedení cyklotrasy číslo 3. Ta se teď schází s ostatními mezinárodními a nadregionálními trasami u hlavního cyklistického rozcestníku před sokolovnou v Plzni ve Štruncových sadech. Jak se změnila síť cyklostezek v oblasti Slovan můžete srovnat sami - horní výřez z 1. vydání mapy na přelomu roku 2007-2008

test

ten spodní pak z nového aktualizovaného vydání:

test 

 

Mapa bude sloužit i Plzeňskému kraji k propagaci regionu například na veletrzích cestovního ruchu, ale mohou si ji koupit i cyklisté, kteří do města přijedou nebo tu žijí. Již od 16. srpna je k dispozici za 79 Kč v Informačním centru MP vedle radnice, v GPS mapovém centru a ve vybraných prodejnách map, kol, ale i v řadě knihkupectví. Svoji propagační premiéru bude mít tato mapa na stánku Plzeňského kraje na veletrhu ITEP v září tohoto roku.

 

testSeznam míst, kde lze mapu koupit

Informační centrum města Plzně, nám. Republiky 1 (vedle radnice)

GPS a Mapové centrum, Martinská 4, Plzeň

AB Veloma - Jánský Jan velosalon, ul. 9. května 991, 330 11 Třemošná u Plzně

BBM, Bohemia Bike Management, s.r.o., Nepomucká 757/180, 326 00 Plzeň-Černice
Cyklo Bery, Sokolovská 74c, 323 00 Plzeň-Bolevec

Hannah, Americká 54, Plzeň

Hepos Cyklocentrum Plzeň, Slovanská 53, 326 00 Plzeň

Kola. Sport. Hájek, Jiráskova 21, 337 01 Rokycany

Kola Šilhavý s.r.o., Přemyslova 29, 301 00 Plzeň

Ramala - prodej a servis jízdních kol, Zikmunda Wintra 7, 301 00 Plzeň-Jižní Předměstí 

Sport Beran - cyklo obchod & servis, nám. Čsl. legií 22, 330 03 Chrást u Plzně

Vratislav Steiner cykloservis - opravy a prodej kol, 337 01 Rokycany 287/II