Na úvodní stránku
mail

plzenskonakole.cz

Informační portál pro ty, co chtějí objevovat Plzeň a její okolí ze sedla svého kola. Tipy na cyklovýlety, užitečné rady a aktuální informace o komunikacích pro cyklisty

Vyzkoušejte pár tipů na koronavirový výlet s rouškou

article

V oblasti Boleveckých rybníků je za pěkného počasí hodně pěších i cyklistů. Roušku by měli mít všichni.

Jaro je tady a mnohé z nás táhne sluníčko ven. Menší výlety pěšky a na kole jsou povolené, ale s určitými omezeními. Máme pro vás pár tipů na to, jak si užít kola i během nouzového stavu.

Autor: cykloRADKA (text&foto), Jana KRAUSOVÁ (foto), Michael KRAUS (foto) Aktualizace: 03.04.2020
Vstoupit do diskuse (0)

testProč mít na kole roušku

Asi jste to již zkusili. Šlapat do pedálů s rouškou dá člověku zabrat. Také proto mnozí cyklisté zejména v prvních dnech této plošné povinnosti ústa za jízdy většinou zakrytá neměli. Jenže... Koronavir je pěkný prevít. Usídlí se ve vás bez pozvání a vy ho můžete šířit dál ještě v době, kdy nemáte žádné příznaky, nebo můžete být skrytý přenašeč, u kterého jsou příznaky tak neznatelné, že vás ani nenapadne, že jste nemocní. Představte si, například, že sjíždíte po hrbolaté lesní cestě, na které v dálce někoho zahlédnete. V takovém případě nejspíš nebudete chtít zastavit, abyste si nasadili roušku nebo rukáv přes ústa a po chvíli chodce minete. Pokud byste ale byli nakaženi, můžete na něj infekci přenést. A teoreticky i na někoho dalšího, kdo se v místě bude pohybovat později. Vir v kapénkách ve vzduchu může přežívat totiž až 4 hodiny! No uznejte, chtěli byste potkat takového cyklistu?

 

Někteří cyklisté to ale přes všechnu snahu prostě přes roušku neudýchají. Zvlášť do kopce je to náročnější. A pokud chcete pořádně zabrat, je to jako kdybyste jeli ve třech tisících nadmořské výšky. I proto se již někteří cyklisté ptali Jana Hamáčka, zda mohou při sólo vyjížďce  roušku v lese odložit. Prý postačí, když ji bude mít u sebe pro případ, že by někoho potkal. „Vždy, když jsem vysvětloval nařízení vlády, tak jsem apeloval na používání zdravého rozumu. Cílem nošení roušek je zabránit šíření viru ve formě kapének. Proto je jasné, že pokud jede někdo na kole sám v lese či na silnici a nemá roušku, nehrozí šíření infekce. A rozhodně na něj nebude číhat za stromem policie, aby ho pokutovala," dodal Jan Hamáček pro server iROZHLAS.cz.

 

Pár tipů na roušky na kole

Kdo jezdí na kole i v zimě, nejspíš používá pro ochranu krku a obličeje tzv. rukáv. Rourovitý úpletový kus látky, většinou z funkčního materiálu je totiž dobrou ochranou krku, na který hlavně při sjezdech hodně fouká. Pokud se teploty dostávají k nule či dokonce pod nulu, mnohý cyklista vytáhne rukáv až na nos, aby si ochránil obličej před ledovým vzduchem. Rukáv po chvíli zvlhne, v mrazech se na něm dokonce vytvoří bílé jíní, ale dýchat přes něj lze. Není to ovšem na nějaké závodní výkony. Můžete ale použít i klasickou látkovou roušku. Předem byste si ale měli vyzkoušet její upevnění - zda vám bude vyhovovat více to za uši, nebo za hlavu. Tenčí a prodyšnější materiál vám usnadní dýchání. Zkuste třeba použít na výrobu roušky látku z kvalitního jemného kapesníku.

Tipy na koronavirové cyklovýlety

Většina těch, kteří jezdí na kole na výlety, preferuje jízdu ve skupině. To si ale teď nemůžeme dovolit. Přesto si můžeme domluvit zajímavý výlet:
Sólo cyklovýlet
Někdo ho preferuje, jiného to nebaví. Většinou pomůže, když si dáte nějaký cíl. Může to být místo, kam chcete dojet, nebo čas, za který se do kopce, či do nějakého daného místa na kole dostanete. Právě tak závodí sám se sebou astrofyzik a ebicyklista Jiří Grygar. Jak to dělá si můžete přečíst v rozhovoru s ním Jiří Grygar: Na kole rád závodím sám se sebou. Pokud bydlíte ve městě, můžete se vydat do ulic, které vznikly v posledních letech, je jich dost a jen málokdo z rodáků je nyní všechny zná. O „náplavách" ani nemluvě. Právě jeden z plzeňských přistěhovalců si je takto projížděl na kole. Inspiraci najdete v článku Honza Hojgr: Plzeňské ulice jsem poznával 5 let na kole.
Cyklovýlet s rodinou
Chcete-li vyjet se svými blízkými a hlavně dětmi, měli byste si předem dobře vybrat trasu. Snažte se vyhnout frekventovaným cyklostezkám a předem si domluvte, jak budete komunikovat, kdo pojede vpředu, kdo bude zezadu dohlížet na děti a kde by bylo možné zastavit tak, abyste se tam nepotkali s cizími lidmi. Pokud chcete na výlet vyrazit o víkendu, vězte, že třeba v neděli, zvláště dopoledne, bývá venku na kole méně lidí než v sobotu. To ale neplatí třeba v Německu, kam ale teď nemůžeme.
Cyklovýlet s kamarády
Nepracovní a nerodinné setkávání lidí je nyní u nás na veřejnosti zakázané. Můžete se potkat jen s jednou osobou. Pěšky i na kole. Kdy a kde si ale můžete určit. Pokud si takto naplánujete štafetový výlet třeba v pěti lidech a zpestříte ho předáním nějaké zprávy, možná se přitom i pobavíte. Zkuste třeba na trati vytvořit štafetový příběh: První ze štafety si vymyslí první větu příběhu, kterou předá jako pomyslný štafetový kolík dalšímu. Bezkontaktně. Další cyklista přidá druhou větu, třetí cyklista třetí větu a ten poslední bude mít už celý příběh, který pak doma po návratu pošle, či řekne kamarádům. Možná se přitom i pobavíte.
testRotoped a jízda na válcích
Je to nouzové řešení pro zimu, špatné dny a stav nouze. Ostatně, mnozí z vás možná zaregistrovali třeba z článku na mtbs.cz, jak zabodoval náš Jan Škarnitzl v pětidílné digitální sérii závodů na trenažérech. Včerejší finále tohoto virtuálního závodu téměř pětisethlavého cyklistického pelotonu se účastnilo na 200 Čechů. Ve finálovém závodě se Jan Škarnitzl umístil třetí, což mu pomohlo uzavřít účast v tomto cyklistickém seriálu jako celkový vítěz. Jediné, co ho může mrzet, je to, že ocenění je také jen virtuální.

Ještě jeden tip

Udržujte kontakty s těmi, se kterými normálně jezdíte na kole aspoň telefonicky. Jeden až dva hovory, či dokonce videohovory denně vám pomohou udržovat sociální kontakt. Je jasné, že ten osobní nenahradí, ale mnozí z těch, co je potkáváte za normálních okolností, žijí sami a sociální kontakt jim schází. Tak jim zavolejte. Až to půjde, zase společně šlápnete do pedálů a možná si budete trochu bližší...

 

Máte nějaký další nápad?

Tak sem s ním! Napište nám do redakce nebo do diskuse pod tímto článkem. Uvítáme také vaše fotky na kole s rouškou.

 

Přečtete si také

Jiří Grygar: Na kole rád závodím sám se sebou - rozhovor se známým astrofyzikem o jeho vztahu ke kolu


Honza Hojgr: Plzeňské ulice jsem poznával 5 let na kole - Pro cyklistu, který se do Plzně přestěhoval z jižních Čech, byl rejstřík plzeňských ulic inspirací na cyklovýlety po dobu pěti let. Může to být inspirace i pro vás.

Jak je to s vyjížďkami na kole při omezení volného pohybu? - článek o možnostech jízdy na kole v extravilánu na portále spřáteleného cyklistického spolku Pro cyklo, z.s.

Diskuse (0)

Vstoupit do diskuse

Fotogalerie