Na úvodní stránku
mail

plzenskonakole.cz

Informační portál pro ty, co chtějí objevovat Plzeň a její okolí ze sedla svého kola. Tipy na cyklovýlety, užitečné rady a aktuální informace o komunikacích pro cyklisty

Zelená hora je v srpnu otevřena i pro cyklisty

article

Zelená hora je se svojí špičkou věže viditelná již zdáli. Pokud přijedete na zámek, budete si ji moci prohlédnout zblízka.

Zelená Hora u Nepomuka je, díky své poloze, dominantou širokého okolí. Siluetu kopce, korunovaného zámkem s typickou špičatou věží, zná jistě většina obyvatel Plzeňského kraje. Jenže - ruku na srdce - kdo tam nahoře někdy byl? Teď je ta správná příležitost! Během tří srpnových víkendů je zámek nejen volně přístupný, ale lze absolvovat také komentovanou prohlídku. V zámeckém areálu probíhá po všechny tři víkendy už od rána pestrý program, počínaje výstavami, divadlem, hudebními produkcemi, tancem a jinými aktivitami pro děti i dospělé.


Autor: Jirka HOLOMEL (text&foto) Aktualizace: 14.08.2014

testK návštěvě jsem zvolil hned první víkend, a to neděli 3. srpna. S Marcelou jsme z Plzně jeli vlakem, abychom ušetřili čas a mohli jej věnovat prohlídce zámku a doprovodnému programu. Zelená Hora zdola vypadá jako pořádný stoupák a cestou nahoru jsme zjistili, že zdání neklame. V areálu jsme pak ocenili možnost zaparkovat bicykly v hlídaném prostoru u infocentra pořadatele, takže jsme mohli okukovat, ochutnávat, posedávat, případně i prolézt zámek od sklepa po půdu bez starosti o svého dvoukolého mazánka.

 

Přiznám se, že jsem byl zvědavý na Miroslavu Brožovou, která je koordinátorkou projektu Léto na Zelené Hoře 2014 a má tedy celou tuhle akci na triku. Dalo mě dost práce dosáhnout toho, aby mě alespoň krátkou chvilku věnovala, protože neustále bylo, co řešit - odpovídala na dotazy, telefonovala. Když jsme se konečně posadili, musela část své pozornosti věnovat i svým dvěma dětem. Než jsme se rozloučili, mladší syn jí usnul na klíně spánkem spravedlivých a já jsem mu malinko záviděl - taky jsem totiž musel vstávat brzy!

 

testMoje dotazy samozřejmě směřovaly k dnešní akci a Mirka odpovídala: „Když jsem se do Nepomuka před 14 lety z Plzně přestěhovala, vždycky jsem si přála podílet se na nějaké akci, která by se odehrávala na zámku. Tím spíš, že ho mám denně na očích. Dokonce jsem tady před lety měla svou vlastní svatbu. Časem jsem pochopila, že pokud se něco takového má uskutečnit, budu se o to muset postarat sama. Dali jsme dohromady tým dobrovolníků a vymysleli program, který by byl zajímavý pro většinu lidí, a pak už nás čekala jen spousta práce." Zámek byl doslova nabitý různými výtvarnými díly - počínaje renomovanými výtvarníky až po děti z výtvarných kroužků nebo mateřských škol. Osobně mě zaujaly fotografie na téma Zelená Hora a okolí a přiznávám, že jsem je kolegům fotografům tiše záviděl.

 

Velké množství vystavených prací i jejich vysokou úroveň mi Mirka vysvětlila - sama výtvarnou výchovu studovala, později se jí věnovala a tak má spoustu užitečných kontaktů v oboru.

 

Ještě dodala, že v sobotu zámek navštívilo, pro mě neuvěřitelných 2700 lidí! Neděle rovněž vypadala nadějně, ale od západu se začalo zatahovat, takže jsme se rozloučili a vydali na zpáteční cestu. Trochu jsme zmokli, ale doufali jsme, že teplý deštík neodradí návštěvníky Zelené Hory a pokud náhodou ano, že přijdou za týden.

 

Ještě pro pořádek - zámek patří obci Klášter a momentálně jej má pronajatý francouzská společnost, která by zde chtěla vybudovat zařízení hotelového typu a centrum turistických aktivit. Uvidíme časem.

 

Informace pro návštěvníky

Termíny, kdy je zámek nejen volně přístupný a lze absolvovat také komentovanou prohlídku: O víkendech 2.-3. + 9.-10. + 16.-17. srpna od 09.30 do 19.00 hodin.

Program zahrnuje akce pro všechny věkové kategorie vč. komentovaných prohlídek - najdete ho na www.zelenahora.fenix-nepomuk.cz

Cykloparkování je zajištěno hlídané místo odložení kola na nádvoří zámku zajištěno!

Vstupenky jsou víkendové (umožňují opakovanou návštěvu) a lze zakoupit u vstupu, případně v předprodeji na www.plzenskavstupenka.cz.

Akci pořádá Volnočasové centrum FÉNIX Nepomuk.

 

Na kole z Plzně na do Nepomuka

Na Zelenou horu můžete dojet po buď po hřebeni nebo údolím. Hřebenová trasa vede přes Prusiny a Letiny, kde se můžete zastavit v novém minipivovaru, údolní trasa vede po CT 31 údolím řeky Úslavy. Je vcelku pochopitelné, že údolní trasa je trochu kratší a také méně náročná. Pokud by se vám ale zpátky už šlapat nechtělo, můžete ve Dvorci u Nepomuku sednout na vlak - staví tam osobní vlaky i rychlíky. Většina spojů přepravuje  také kola.

 

Fotogalerie