Na úvodní stránku
mail

plzenskonakole.cz

Informační portál pro ty, co chtějí objevovat Plzeň a její okolí ze sedla svého kola. Tipy na cyklovýlety, užitečné rady a aktuální informace o komunikacích pro cyklisty

Živá beseda: Je cyklistická doprava v Plzni Popelkou?

article

Ten, kdo jezdí na kole po Plzni, si mnohdy posteskne nad tím, jaké jsou zde podmínky pro cyklisty. Zatímco velká města na západ od nás již pochopila, že stavbou dalších silnic dopravu ve městě nezlepší, že musí změnit systém a podpořit „koalici dopravy" automobilové, veřejné, pěší a cyklistické, česká města jsou za tímto trendem stále pozadu. Jak je na tom Plzeň a ve srovnání s městy u nás i v zahraničí? Můžeme my občané stávající situaci změnit? Není vám lhostejná? Přijďte se sami zeptat do živého vysílání Českého rozhlasu v Plzni...

Autor: cykloRADKA Aktualizace: 04.04.2014
Vstoupit do diskuse (7)

testCyklistická sezóna začala letos mimořádně brzo, někteří cyklisté kola během zimy ani nestačili zazimovat. Pomalu, ale přece i v Plzni přibývá lidí, co pro dopravu po městě používají kolo. Patříte mezi ně? Tak jistě víte, jaké problémy má cyklista pohybující se po Plzni na kole. Nyní se můžete zeptat odpovědného politika, náměstka primátora města Plzně pro oblast dopravy, Miloslava Šimáka, proč se tyto problémy neřeší. Jak to dělají v jiných městech ČR, kde se rozhodli cyklistickou dopravu podporovat systematicky, se můžete ptát národního cyklokoordinátora Jaroslava Martinka, který byl hlavním iniciátorem vzniku Asociace měst pro cyklisty v ČR. Do živé diskuse ve studiu Českého rozhlasu v Plzni na nám. Míru přijal pozvání také dopravní projektant a odborník na projektování cyklistické infrastruktury Květoslav Syrový a nezávislá cyklonovinářka a šéfredaktorka cyklistického portálu www.plzenskonakole.cz Radka Žáková. Besedu povede plzeňský moderátor a cyklista Stanislav Jurík. Podobná beseda o překážkách cyklistické dopravy proběhla v Praze, její videozáznam můžete zhlédnout na internetu na www.rozhlas.cz/zpravy/regiony/_zprava/935161

 

Tematem živé besedy v Plzni je cyklistická doprava, a tak je zřejmé, že nejspíš dojde i na následující otázky:

 

Jaké má Plzeň dopravní cíle a co pro ně dělá?
Potřebuje město síť cyklostezek?
Co činí město přátelským k cyklistům?
Lze kombinovat kolo v Plzni s jinými dopravními prostředky?
Co cyklistům v Plzni nejvíce chybí?
Potřebuje město cyklokoordinátora? A proč vlastně
?

 

Máte nějakou další? Přijďte ji položit osobně do studia, nebo ji do studia zavolejte. Využít můžete i diskusi pod tímto článkem  - pro otázky ale jen do středečního poledne.

 

Kdy a kde?

Beseda o cyklistické dopravě proběhne v budově Českého rozhlasu v Plzni na nám. Míru ve St 9/4/2014 od 18hodin (v mapě zde). Živého přenosu se můžete zúčastnit i vy, pokud přijdete nebo přijedete nejlépe na kole do budovy rozhlasu nejpozději v 17.45h. Opozdilce uvede do živého vysílání asistentka readakce. Živé vysílání si můžete naladit na stanici Český rozhlas a to jak v rádiu, tak na internetu na stránce http://www.rozhlas.cz/plzen/portal. Pokud budete muset být zrovna v práci nebo u jiných povinností, můžete svůj dotaz vznést telefonicky na čísle 377 488 222 do studia plzeňského rozhlasu. Bezpečné parkování kol po dobu besedy zajištěno.

 

Profily spíkrů živé besedy

testIng. Miroslav ŠIMÁK, náměstek primátora pro dopravu - V letech 1992 -2000 jako zaměstnanec města Plzně řídil Technický úřad plzeňského magistrátu, pod který spadaly odbory a organizace plánující a realizující dopravní infrastrukturu. V letech 2007-2008 byl úředníkem Správy veřejného statku města Plzně v oddělení, které se mj. stará o cyklogenerel města. V letech 2008-2010 byl uvolněn pro funkci předsedy kontrolního výboru Zastupitelstva města Plzně. Od roku 2010 je náměstkem primátora pro oblast dopravy. Na kole nejezdí.

 

 

testIng. Jaroslav MARTINEK, národní cyklokoordinátor -po absolvování dopravní fakulty začínal jako úředník v rodné Olomouci, poté v roce 1997 nastoupil do Centra dopravního výzkumu, kde vytvořil samostatnou pobočku pro nemotorovou dopravu. V roce 2009 ho ministr dopravy jmenoval národním cyklokoordinátorem. V posledních třech letech vedl evropský projekt Central MeetBike, během kterého získával zkušenosti s rozvojem cyklistické dopravy ve východním Německu a přenést je do ČR. Jednak do nové národní cyklostrategie, která byla schválena vloni v květnu, či do vzdělávacího programu Cyklistické akademie. Byl jedním z iniciátorů vzniku Asciace měst pro cyklisty, která chce změnit zastaralou legislativu a zlepšit tak podmínky pro cyklisty ve městech. I když je národním cyklokordinátorem, především dbá na vyváženou pozornost při plánování ve městech pro cyklistickou, pěší, veřejnou a automobilovou dopravu.

 

testIng. Květoslav SYROVÝ, dopravní projektant - po absolvování Fakulty stavební ČVUT pracoval v projekční organizaci DIPRO, kde se zaměřoval hlavně na projekty infrastruktury pro chodce a cyklisty. Ze zkušeností posbíraných po celé Evropě vytvářel mj. komentované fotogalerie cyklistické infrastruktury jako inspiraci k novým řešením u nás. Je členem pracovní skupiny pro změny legislativy v oblasti cyklistické dopravy, která pracuje na Ministerstvu dopravy a členem pracovního týmu národního cyklokoordinátora. Podílel se na přípravě nových technických podmínek pro cyklistickou infrastrukturu. Nyní pracuje hlavně na cyklistických dopravních projektech od koncepce po realizaci. V městském prostředí ho většinou potkáte na skládacím kole.

 

testIng. Radka ŽÁKOVÁ, plzeňská cyklonovinářka a cykloprůvodkyně - po více než osmileté zkušenosti v pozici úřednice Odboru propagace a tisku plzeňského magistrátu, odstartovala svoji kariéru v cyklistice jako průvodkyně komentovaných cykloprohlídek pro veřejnost. Po několika letech se rozhodla cyklistice věnovat naplno a spojila svoji zálibu v jízdě na kole se svojí prací také jako novinářka regionálního internetového portálu pro cyklisty plzenskonakole.cz. Píše o všem, co se týká cyklistické dopravy i cykloturistiky v Plzeňském kraji. Již více než pět let spolupracuje s národním cyklokoordinátorem jako členka jeho pracovního týmu. Po Plzni i v jejím okolí se pohybuje téměř výhradně na kole, mnohdy v šatech a botách na podpatku.

 

testMgr. Stanislav JURÍK, moderátor Českého rozhlasu Plzeň, konferenciér společenských a sportovních akcí - jako Plzeňák rád a často jezdí na kole po Plzni i mimo ni a se zájmem sleduje cyklistické dění ve městě i regionu. Od živě vysílané besedy si slibuje začátek lepších časů pro cyklisty v Plzni a okolí.

 

 

 

 


Vaše otázky do živého vysílání můžete až do středečního poledne vkládat do diskuse k tomuto článku.

 

Diskuse (7)

Vstoupit do diskuse