Na úvodní stránku
mail

plzenskonakole.cz

Informační portál pro ty, co chtějí objevovat Plzeň a její okolí ze sedla svého kola. Tipy na cyklovýlety, užitečné rady a aktuální informace o komunikacích pro cyklisty

Zvítězí v anketě Strom roku 2014 dub ze Skomelna?

article

Dub stojí na kraji lesa v místě, kde byla hranice mezi panskými a selskými pozemky

Památné stromy jako cíl či jen zastávka na cyklovýletě lákají stále více kolařů. Krásná koruna, která vynikne koncem podzimu, když listí opadá, kmen, který lze obejmout, i příběhy se stromy spojené, to vše jsou atributy, které některé z exemplářů dostanou na seznam nominovaných v každoroční anketě Strom roku vyhlašované Nadací partnerství. Představme si finalistu z našeho kraje - skomelenský dub letní, jehož stáří se odhaduje na 310 let. Možná se k němu vypravíte, možná mu dáte i svůj hlas. Tedy až ho poznáte...

Autor: Vašek REITHMAIER (text), cykloRADKA (text&foto), Lenka GROSSMANOVÁ (foto), Petr CHRZ (foto) Aktualizace: 28.08.2014

testObvod kmene ve výšce 130 centimetrů nad zemí je přibližně 630 centimetrů, jeho výška 18 metrů. Toliko holá fakta, která jsou k dočtení na infotabulce poblíž stromu. Z přihlášky do ankety byste ještě vyčetli, že dub roste u cesty směřující do Přírodního parku Radeč. Je tu od nepaměti a děti z blízkého i dalekého okolí si k němu chodily hrát. Mezi nimi i Petr Chrz, který si na něj po čase vzpomněl a znovu ho navštívil. Majestátní dub jej okouzlil, a proto se rozhodl požádat o jeho památkovou ochranu. Přestože se nepodařilo dub vyhlásit za památný z důvodu nesouhlasu vlastníka pozemku, prohlásila ho v loňském roce obec Skomelno alespoň za významný. Dnes u něj můžete nalézt zídku z vyskládaných kamenů a malé posezení se stříškou. Dub je v každém ročním období jiný - tajuplný, hrozivý, nádherný až pohádkový, a proto ho chodí navštěvovat čím dál více lidí, od nejmenších až po seniory. Mezi kandidátem na titul Strom roku 2014 a posezením protéká potůček s čirou vodou, která láká ke svlažení či omytí rukou. Bohužel je k hladině poněkud krkolomný přístup - ale možná jde o záměr, aby nikdo nekalil onu průzračnou vodu.

 

testŽádná značená trasa k dubu bohužel nevede. V obci byste ještě donedávna marně hledali byť jen jedinou směrovku. Jak naší redakci sdělil Petr Chrz, dřevěné směrovky se siluetou stromu a textem K dubu - významný skomelský strom již jsou vyrobeny a v době, kdy čtete tento článek možná i instalovány na hlavní komunikaci u požární nádrže, kde je třeba ze silnice na cestu k dubu odbočit. Na druhou stranu, hned první kolemjdoucí, paní s kočárkem, mi cestu ochotně a hlavně srozumitelně vysvětlila. Zkrátka a dobře - přijedete-li od Radnic do Skomelna, pokračujte obcí vzhůru až do míst, kde po levé straně zahlédnete požární nádrž. Pak se dejte první cestou doprava. Asfaltový povrch přejde po pár metrech v travnatý a ze silnice se stane cesta mezi polem a loukou vedoucí až k lesu. A tam HO najdete - dub letní v celé své kráse!

Dub letní (Quercus robur) nazývaný též křemelák patří k dlouhověkým stromům. Nejstarší exempláře prý se dožívají až 2000 let, nejstarší české duby pamatují Jana Žižku z Trocnova. Křemelák má listy přisedlé (tedy bez stopky) a žaludy na několik centimetrů dlouhé stopce. Dub zimní (Qurcus Petraea) zvaný drnák má naopak listy se stopkou a žaludy přisedlé.

 

Pravda, kmen skomelského dubu je sice puklý na dvou místech, ale ani to mu neubírá jeho majestátnost. Svým obvodem kmene mezi letošními finalisty ankety Strom roku jednoznačně vede. Při pokusu obejmout tak mocný kmen nás na svou přítomnost velmi decentně upozornili sršni. Přesunuli jsme se tedy raději na lavice zastřešeného posezení, které pojme až šest osob, a posvačili jsme zde při pohledu na krásnou krajinu kolem. Ale pozor! I člověk běžného vzrůstu musí zůstat ostražitý, aby se nepraštil hlavou o stříšku - máte-li na hlavě helmu, snadno narazíte, i kdybyste měřili jen 170 centimetrů. Posezení je vybaveno odpadkovým košem, popelníčkem a již zmíněnou infotabulkou. Nyní se z další provizorní cedulky na odpočívce dovíte, že se Skomelský dub stal finalistou letošní ankety o Strom roku a také, kde a jak můžete hlasovat. Pokud se budete vracet směrem k silnici, můžete se zastavit v domě č.p.?? u přístupové cesty, kde jsou podpisové archy k dispozici.

 

Hlasovat můžete dvěma způsoby a to až do 10. října 2014. Nejsnazší je hlasovat pomocí dárcovské SMS s textem DMS STROM5 zaslané na telefonní číslo 87 777. Cena DMS je 30 Kč, strom obdrží 28,50 Kč. Můžete také podepsat hlasovací archy a to například na některé z akcí, které se v regionu budou konat. Každý hlas je totiž zpoplatněn částkou tři koruny. „Díky sponzorům si můžeme dovolit nevybírat peníze," říká navrhovatel skomelského dubu Petr Chrz a dodává další zajímavou informaci: „Dne 13. července jsem se díky Českému rozhlasu dostal do archivní kroniky obce z roku 1946, kde se píše: Jižně od obce Skomelna ve vzdálenosti 300 kroků jest mohutný věkovitý dub. Stáří dubu se odhaduje asi na 500 let. Obvod dubu v prsní výšce měří 4,90 metru. Průměr koruny měří 28 m. Dub byl a dosud jest mezníkem mezi pozemky panskými (Sternbergů) a selskými." Je tedy možné, že dub je mnohem starší. Obvod jeho kmene by tomu napovídal. Zjistit jeho skutečné stáří by se mohlo podařit, pokud strom zvítězí v anketě. Navrhovatelé také pátrají v archivech po informaci, zda strom nevysadil Mistr Jan Hus při své cestě do Kostnice ze své poslední zmiňované zastávky na nedalekém Krakovci. Peníze získané hlasováním chtějí navrhovatelé, tedy Petr Chrz a obec Skomelno, použít k vytvoření propagačních materiálů o dubu, ke zbudování naučné stezky a výsadbě nových stromů.

 

testSkomelský dub je impozantní strom na krásném místě, kde je vidět snaha o vytvoření příjemného zázemí. Škoda jen, že tu chybí turistické značení, ale to už je takový místní koloryt. Obcí Skomelno nevede žádná turistická značka ani cyklotrasa a to platí i pro cestu kolem dubu. Ale například hrad v nedaleké obci Březina také nenajdete na turistické směrovce u zámku vzdáleném asi kilometr, zato budete-li sledovat červenou značku, která dle směrovky míří na „hradiště", hrad spolehlivě minete, neboť ten je na trase žluté. Hradiště se říká místu, kde hrad není. Nebo o další kus dále - kde těsně míjí červená turistická trasa mezi přívozem v Nadrybech směrem k Darové malebnou téměř až magicky vyhlížející strž s vodopádem u Dírky, aniž by byl turista na tuto skutečnost jakkoli upozorněn... Jako by heslo „Plzeňský kraj - turistů ráj" pro některé části kraje neplatilo.

 

Kdy a kde lze podepsat hlasovací arch

 30.8.2014
 Benátská noc opět v Holoubkově 
 Obec Holoubkov
 5.-7.9.2014  
 Okolo Železné Rudy 2014  
 Železná Ruda
 19.-20.9.2014  
 Setkání pod rokycanskou věží 2014 
 Rokycany

 

O anketě Strom roku

Ve finále celostátní ankety Strom roku 2014 soutěží dvanáct stromů z devíti krajů republiky. Na prvním místě se zatím s 2014 hlasy drží Dub rodiny z Pitína, druhá je se 721 hlasy Smírčí borovice z Vysočiny, kterou jako třetí v pořadí s 217 hlasy následují Doubravské lípy z jižních Čech. Anketa je charitativní akcí, a proto je hlasování zpoplatněné. Jednotlivé finalisty je možné podpořit do 10. října 2014 zasláním DMS nebo podpisem na hlasovací arch. Výtěžek se využije k odbornému ošetření stromů, výsadbě nových nebo tvorbě informačních materiálů o stromech. Anketu letos již po třinácté pořádá Nadace Partnerství. Aktuální pořadí finalistů, jejich příběhy a fotografie i návod k hlasování jsou dostupné na www.stromroku.cz , kde můžete i hlasovat. Cílem ankety Strom roku je pomoci pečovat o stromy v regionech, ale také upozornit na zajímavé stromy jako na přírodní i historické dědictví, které je potřeba chránit. Všechny finálové stromy mají silný příběh či historií spojenou s místem, ve kterém rostou.

 

 Název stromu-finalisty  DMS na číslo 87 777
 Druh
 Stáří stromu Obvod kmene
 Doubravské lípy  DMS STROM9  lípa malolistá

250let a 150let

505cm a 290cm

 Hrubá lípa  DMS STROM2  lípa malolistá  300let 523cm
 Opatovická borovice  DMS STROM11  borovice černá rakouská
 250let 337cm
 Kukulův dub  DMS STROM12  dub letní  183let 362cm
 Lhotecká lípa  DMS STROM7  lípa malolistá  500let 600cm
 Klen "U Gavora"  DMS STROM3  javor klen
 135let 705cm
 Planá hrušeň na Helfštýně  DMS STROM8  hrušeň planá
 250let 182cm
 Skomelský dub  DMS STROM5  dub letní  310let 630cm
 Dub - strážce cest  DMS STROM10  dub letní  140let 476cm
 Smírčí borovice  DMS STROM4  borovice lesní
 200let 258cm
 Dub u Heroltic  DMS STROM1  dub letní  140let 267cm

 

Nadace Partnerství pořádá anketu Strom roku již třináct let. V průběhu této doby obdržela 1 144 návrhů na Strom roku a do hlasování se zapojilo více než 472 tisíc lidí. Hlasující v anketě přispěli na výsadbu a ochranu stromů v naší zemi částkou téměř 2 miliony korun. Úspěšný model ankety se nadaci podařilo zavést také do dalších evropských zemí. Vítězové národních kol v těchto zemích pak postupují do mezinárodní ankety nazvané Evropský strom roku.  

 

Odkazy

www.plzenskonakole.cz/cz/pamatne-stromy-240 - sekce našeho portálu věnovaná památným  stromům

www.stromroku.cz - stránky ankety Strom roku

 

Fotogalerie