Na úvodní stránku
mail

plzenskonakole.cz

Informační portál pro ty, co chtějí objevovat Plzeň a její okolí ze sedla svého kola. Tipy na cyklovýlety, užitečné rady a aktuální informace o komunikacích pro cyklisty

Berounka trails se zřejmě rozrostou

article

Nástup do náročnější části Berounka trails je označen v lese, kousek od cesty s turistickou značkou

Ne každý cyklista miluje jízdu po silnici či asfaltové cyklostezce. Ti, co dávají přednost terénu, rádi uhnou na lesní či polní cestu, bikeři nejraději na pěšinu. Speciální cyklopěšiny, neboli traily dosud existovaly většinou nelegálně. Teď ale vznikají už legálně, a to i v Plzeňském kraji, dokonce s jeho dotační podporou.

Autor: cykloRADKA Aktualizace: 04.09.2018
Vstoupit do diskuse (2)

testPrávě jedna taková cyklistická pěšina vznikla z iniciciativy místních cyklistů nedaleko Břas. Les nad Berounkou plný roklí a rokliček k tomu přímo sváděl. V roce 2017 si místní Spolek pro rozvoj terénní cyklistiky zažádal o dotaci a po domluvě s majitelem lesa JUDr. Sinkulem, vlastníkem golfového resortu Darová, na výstavbu a vyznačení trailů. Na stavbu téměř čtyř kilometrů tratí vč. jejich vyznačení i s nájezdovými cestami získal od kraje 800 tis. korun. Na okraji lesa, kudy se na dvě nové tratě označené Labyrint (trať č. 1) a Deep hole (trať č. 2) najíždí, tak byly instalovány sloupky s označením. Černá cedulka s bílým číslem a jménem tratě na černém podkladě avizuje trať nejvyšší náročnosti, na kterou by se měly vydat jen ti nejzkušenejší bikeři. Nejde totiž o klasický cyklistický flow trail, ale spíš o technický trail. „Flow trailů je v ČR celá řada, těch technických je jen pár," říká autor trailů Bike resortu Valašsko Roman Kalabus. Tyto náročnější tratě s technickými prvky tak osloví jen ty nejzkušenější bikery. Ke stávajícím téměř čtyřem kilometrům cyklistických pěšinek ale zřejmě přibudou další, již méně náročnější červené flow traily. Pokud Zastupitelstvo Plzeňského kraje schválí dotaci ve výši 10 milionů, kterou již odsouhlasila Rada Plzeňského kraje, mělo by v lesích mezi Berounkou, Břasy a Újezdem u Sv. Kříže vzniknout ještě 16 kilometrů cyklistických trailů.

 

testPokud se na stávající traily chcete vydat, zvažte, zda na to máte. Při prvním průjezdu trati buďte obezřetní a sledujte značení na stromech podél trati. Malé černé cedulky s vykřičníkem v trojúhelníku lze při rychlejší jízdě snadno přehlédnout. Škoda, že nejsou větší. Některé úseky trailů jsou nenáročné, problém ale může nastat při přejíždění roklí a rokliček. Některé jejich přejezdy jsou natrasovány kolmo místo šikmo ke směru rokle, což pro sjetí plynulým zhoupnutím není nejlepší. V prudších partiích trailu dochází již teď k tomu, že nanesený materiál se z vytyčené tratě dostává na její okraj, případně vytváří hrboly. Nejde tedy o příjemné svezeníčko po flow trailu, jak si ho pamatuji ze Singltreku pod Smrkem já i mí kamarádi, když jsme si jeli vyzkoušet singltreky (viz článek Jak plzeňští cykloturisté a bikeři ochutnali singltrek.) Materiál, který na povrchu budovaných cyklistických pěšin má být na povrchu utažený, aby cyklista mohl kolo vést přesně ve stopě a ono mu netancovalo. Lze jen spekulovat, zda je to důsledek letošního suchého léta, nebo zda lupek, který byl použit na povrch obou trailů se pouze vlivem sucha nespojil s podkladovými vrstvami v lese. „Kilometr stavěného cyklotrailu stojí minimálně 300 tisíc korun. Má-li to být dobře udělané, tak potřebujete aspoň 500 tis. korun. Aby to bylo dobře postavené, chce to prostě peníze. Na vhodný povrchový materiál, na jeho dopravu i na odborný stavební dozor, který už má se stavbou trailů zkušenosti. A to za 300 tisíc korun na kilometr nepostavíte," dodává Roman Kalabus. Černé tratě navíc stavebně nejvíc trpí, a tak je nutné je stále udržovat v dobrém stavu. Jeden z prvních trailů, který v blízkosti Plzně vznikl, je u Horní Břízy. Tento singlík, jak mu jeho autor Jirka Bretšnajdr říká, budoval ručně s krumpáčem a kolečkem, jak jsme psali v článku Singlík u Horní Břízy - lahůdka nejen pro bikery. Není zdaleka tak náročný, ale do klopenek lze bezpečně najet, a tak se ho nebojí ani děti. Právě Jirkova sedmiletá dcera ho s tátou projížděla na kole jako první.

 

testŽádost o dotaci na nové kilometry Berounka trails podávalo sdružení obcí Mikroregionu Radnicko, které má také převzít jejich správu a údržbu. „Pro náš region je to něco, co sem může přivést návštěvníky. Na Radnicku nejsou velká turistická lákadla jako hrady či zámky a vodákům se z prudkého údolí Berounky nahoru moc nechce. Tohle může do regionu přilákat terénní cyklisty. Ve Stupně navíc máme vybudováno 5 kilometrů MTB trailů, cyklistický oddíl a stavíme pumptrack," říká starosta Břas Miroslav Kroc. „Závody v terénu pořádáme na krátké trati, kterou jsme si vytvořili ve Stupně u hřiště. Další možnosti pro trénování kondice i techniky uvítáme," říká Jaroslav Ryba, který vede cyklistický oddíl ve Stupně, který je líhní mladých talentů. Právě tento oddíl vychoval třeba Ondřeje Cinka, Jana Rajcharta či Ondřeje Paura.

 

Nové kilometry Berounka trails, pokud získají krajskou dotaci, mají být v avizovaném rozsahu vybudovány do konce roku 2019. Celkové náklady na projekt činí 10,5 mil. korun (s DPH). Spolu s nově dokončovaným pumptrackem (Pozn. red. článek o pumptracku připravujeme) tak vytvoří na Břasku širší nabídku pro milovníky terénní cyklistiky.

 

Minislovníček

 

MTB trasa (nebo terénní stezka) - trasa pro horská kola vedená v terénu zpravidla mimo již značené turistické trasy KČT, mnohdy s náročnějším povrchem či větším převýšením.

 

Singltrek - úzké přírodní většinou jednosměrná stezka projektovaná a budovaná v oblasti pod Smrkem. 

 

Singltrail -  úzká, většinou jednosměrná, zpravidla jednostopá, přírodní stezka pro cyklisty. Zkrátka to nejlepší co biker v přírodě rád použije.

 

Flow trail - trasa pro horská kola, po které plynule pojedete jako voda ve vodním korytu. Trasa trailu převážně klesá, zatáčky jsou s vyklenutými vnějšími okraji (klopenky) a rovné úseky často zahrnují i hrboly (vlnky). Flow traily jsou charakteristické hladkým povrchem a nedostatkem technicky náročných úseků, jako jsou ostré zatáčky, přejezdy přes velké kameny a kořenová pole. Takové úseky by totiž narušovaly plynulost a rychlost jízdy. Často zahrnují i 360 stupňové zatáčky (vratky) a malé až střední skoky. Flow traily jsou tak vhodné i pro nezkušené horské cyklisty vč. těch s běžným odpružením.

 

Technický trail - zahrnuje technicky náročné prvky, jako jsou ostré zatáčky, prudká klesání, větší terénní nerovnosti jako jsou přejezdy přes velké kameny, přes kořenová pole či skoky. Technický trail je pro zkušené bikery, kteří umí dobře zvládat své kolo v náročném terénu.

Přečtěte si také

Jak plzeňští cykloturisté a bikeři ochutnali singltrek -  

Singlík u Horní Břízy - lahůdka nejen pro bikery -  článek o tom, jak vznikal ručně dělaný sigltrail u Horní Bříjy, jen pár kilometrů severně od Plzně

Představujeme singlík u Horní Břízy, na cyklotrase z Třemošné - video projížďka po novém singltrailu mezi Horní Břízou a Třemošnou s komentářem o jeho vzniku

Nové MTB trasy otevřeli u Čerchova - o MTB trasách v česko-bavorském příhraničí u Čerchova

Jak budou fungovat nové české MTB trasy -  o plánech ČEMBy, jak značit MTB trasy

MTB trasy budou mít v ČR své značení - o konceptu nového terénního značení pro bikery v ČR


 

Diskuse (2)

Vstoupit do diskuse

Fotogalerie