Na úvodní stránku
mail

plzenskonakole.cz

Informační portál pro ty, co chtějí objevovat Plzeň a její okolí ze sedla svého kola. Tipy na cyklovýlety, užitečné rady a aktuální informace o komunikacích pro cyklisty

Brdy rok poté: Co se změnilo od vyhlášení CHKO Brdy?

article

Fabián, tradiční mužíček ze šišek a s vousy z mechu, se vyráběl v podbrdských chalupách. Teď je kresba Jana Čáky součástí loga Region Brdy

Dne 1. ledna 2016 vznikla nová CHKO Brdy. Bývalý vojenský prostor se otevřel turistům. Cyklisty potajmu vyhledávaná oblast ztratila punc zakázaného ovoce. Mnozí po otevření očekávali v Brdech davy turistů. Již před 1. lednem 2016 začaly přípravy na vyznačení pěších a cyklistických tras v prostoru bývalého vojenského újezdu. Nové trasy, nové mapy, nové plány a také dosud nerealizované projekty. Co se za rok v Brdech změnilo a co z toho pomůže cyklistům?

Autor: cykloRADKA Aktualizace: 04.01.2017

testOtevření tak velké neobydlené oblasti v centrální části naší země možná slibovalo spoustu příležitostí pro rozvoj cestovního ruchu. Ti, co do Brd jezdili, či chodili již dříve i přes zákazy, s obavou očekávali, jak se území bude pod náporem turistů měnit. Jenže Brdy jsou dost rozsáhlé a orientačních bodů tu není tak mnoho. Lesní křižovatky vypadají dost podobně takže, kdo se nevyzná v mapě nebo nemá GPS, může lehce zabloudit. Tato skutečnost a asi i to, že uvnitř bývalého vojenského prostoru není kde se schovat před deštěm či občerstvit se (pokud nepočítáme studánky) způsobilo, že turistů loni nebylo tolik, kolik mnozí očekávali. Zato odpadků po nich zůstalo dost a dost. Běžný turista pěší či na kole se tak možná ptá, proč nebylo uvnitř prostoru něco pro turisty vybudováno, nebo proč se s tím aspoň nezačalo, podobně jako se značením tras? Odpověď je trochu složitější a tkví v podstatě v tom, kdo má v Brdech co na starosti či ve své kompetenci. Zatímco do vyhlášení CHKO Brdy na velké části tohoto území operovaly jen Vojenské lesy (divize Hořovice), nyní téměř vše, co se na území CHKO děje, podléhá rozhodnutí správy CHKO Brdy, která je organizační složkou středočeského pracoviště Agentury ochrany přírody a krajiny. Je to správní orgán, který sice o tom, co bude či nebude v Brdech, rozhoduje, ale sám rozhodnutí nerealizuje. V prostoru CHKO, kde býval vojenský újezd, ho realizují Vojenské lesy (VLS), mimo území CHKO pak obce. Je zřejmé, že tento proces, díky více hráčům a většímu území navíc ve dvou krajích, nebude tak jednoduchý a ani rychlý. Přesto se ale něco podařilo.

 

Destinační agentura
testJiž v loňském roce začala pracovat Destinační agentura Brdy jako organizační složka Ekologického centra Orlov v Příbrami. Cílem destinačních agentur je podpora cestovního ruchu v dané oblasti. Destinační agentury u nás pracují buď pro celé kraje (např. Jihomoravská centrála cestovního ruchu) nebo pro určité turistické oblasti, tedy destinace. Plzeň si svoji destinační agenturu Plzeň Turismus vytvořila cca rok před tím, než se stala Evropským hlavním městem kultury (EHMK). Destinační agentura Plzeň Turismus spolupracovala nejen na programu EHMK, ale hlavně na zajištění služeb pro návštěvníky města - poskytovala informace na internetu a v informačním centru, služby průvodců a zajišťovala propagaci města u nás i v zahraničí. Podobně by v případě Brd měla fungovat Destinační agentura Brdy, která je již v jednání s mnohými podbrdskými obcemi a městy. Právě spolupráce se Správou CHKO Brdy, správci lesů (nejde jen o Vojenské lesy ale také o lesy Arcibiskupství pražského v oblasti Třemšínska) a obcemi je pro vytvoření dobrých podmínek pro turisty v Brdech důležitá. Některé projektové žádosti Destinační agentura Brdy již podala, další zahrnující mj. cykloznačení, se ve spolupráci s obcemi připravují.

 

Logo Brd
Důležitým mezníkem, který by měl sjednocovat činnosti ve prospěch Brd jako destinace, je logo. To představila Destinační agentura Brdy organizační složka Ekologického centra Orlov o.p.s. v pátek 9. prosince 2016 v Příbrami u příležitosti otevírání dalších expozic v domě NATURA. Ústředním motivem loga je Fabián, mužíček vyrobený ze šišek a lišejníků, ztvárněný na černobílé perokresbě spisovatelem a znalcem středních Brd Janem Čákou. Již při svém představení bylo logo zaregistrované jako ochranná známka.

 

Značené trasy
Již na začátku ledna 2016 se na jednání ve Spáleném Poříčí diskutovalo o návrhu vedení tras pro pěší a cyklisty na území nové CHKO. Přestože návrh, který jsme zveřejnili v článku Co přinese konec Vojenského újezdu Brdy cyklistům? byl projednán a peníze na realizaci značení v rámci dotačních titulů v Plzeňském i Středočeském kraji k dispozici, přibyly v CHKO Brdy jen nové pěší trasy. První nové cyklistické by měly být vyznačeny až letos. Žádost, která zahrnuje jejich vyznačení v terénu, již byla podána.

 

testNové mapy
Právě na plán chystaných pěších a cyklotras dlouho čekala mapová nakladatelství, aby mohla před hlavní turistickou sezónou vydat nové mapy. V červnu 2016 tak vyšly hned tři: 4. aktualizované vydání turistické mapy Geodézie on Line v měřítku 1:25 000, mapa Brd pro pěší v měřítku 1:40 000 a cyklomapa Brd v měřítku 1:60 000 od firmy Shocart. Srovnání těchto map jsme vám nabídli v článku Na kole do Brd s mapou. Ale jakou? Porovnali jsme je. Na zářiový veletrh ITEP v Plzni pak Plzeňský kraj vydal pod číslem 16 cykloturistickou mapu Brdy 1:75 000, která se řadí ke stávajícím devíti cykloturistickým mapám našeho kraje, které souborně pro propagační účely vydal Plzeňský kraj.

 

Telefonní signál
Slabým místem, které dělá některým turistům vrásky, je nedostatečné pokrytí signálem. V této oblasti se v reálu za uplynulý rok zatím nic nezměnilo. Jak uvedl portál E15 v srpnu 2016 vysílače na kopcích Drahlín a Praha by mohly být umístěny už v roce 2017.

 

Nové publikace o Brdech

testZatímco první heslovitý paperbackový brdský průvodce nakladatelství Starý most Brdy opět otevřené vyšel již v roce 2015, publikace 100 zajímavostí ze starých Brd doplňující historii v oblasti bývalého vojenského újezdu z téhož plzeňského nakladatelství vyšla v roce 2016. Na 160 stránkách najdete právě 100 příběhů, které popisují historii známých i méně známých míst. Těm nejmenším cyklistům pak můžete předčítat z knížky Pověsti Středních Brd od Tomáše Makaje.

 

Nové brdské weby
Internetových stránek přinášejících informace o Brdech bylo několik ještě před tím, než bylo rozhodnuto o tom, že se oblast vojenského újezdu otevře. Mezi ty nejznámější patří Brdské listy a Vojenské historické sdružení Brdy, kde najdete mnoho opravdu pěkných fotografií. O trempování v Brdech se dočtete na Brding.cz průvodce na kole pak najdete na brdyprůvodce.cz. Jen pár měsíců před otevřením Brd veřejnosti vznikla stránka Poznej Brdy  (autor neuveden), počátkem roku 2016 pak stránka turistika-brdy.cz Zcela nový portál s informacemi pak připravuje destinační agentura Brdy. Spuštěn by měl být ještě před hlavní turistickou sezónou a měl by nabídnout interaktivního průvodce po zajímavých místech v Brdech a to i v podobě aplikace pro smartphony. Vítanou funkcionalitou bude v tomto případě propojení s mapou.

 

Přečtěte si také

Na kole do Brd s mapou. Ale jakou? Porovnali jsme je - ještě před cyklistickou sezónou vyšlo několik nových map Brd. Srovnali jsme čím se liší?

Co přinese konec Vojenského újezdu Brdy cyklistům? - základní informace s praktickými radami pro ty, kteří se chtějí vydat na kole do oblasti bývalého Vojenského výcvikového prostoru Brdy

Studentská cyklotrasa povede z Plzně-Božkova do Brd - pro ty, kteří chtějí do Brd dojet povlastní koloose a hlavně mimo asfaltky chtějí studenti připravit novou cyklotrasu z Plzně do Brd

Na kole ze Spáleného Poříčí - na výlet či na víkend? - inspirace pro jednodenní výlet, či víkendový pobyt s několika cyklovýlety do okolí Spáleného Poříčí. Jedna z tras vede do známé oblasti Padrťských rybníků.