Na úvodní stránku
mail

plzenskonakole.cz

Informační portál pro ty, co chtějí objevovat Plzeň a její okolí ze sedla svého kola. Tipy na cyklovýlety, užitečné rady a aktuální informace o komunikacích pro cyklisty

České dráhy otevřely půjčovnu kol i v Plzni a Železné Rudě

article

Na plzeňském hl. nádraží si od 30. března 2018 můžete vypůjčit kolo

České dráhy zahajují pátou sezónu půjčoven kol v Plzeňském kraji, ale teprve letos se Plzeňáci dočkali půjčovny kol v krajském městě. Spolu s Železnorudskými, kteří mají od letoška také svoji půjčovnu ČDbike se tak počet půjčoven v Plzeňském kraji vyšplhal na 5. V Klatovech, Domažlicích a Tachově již fungují.

Autor: cykloRADKA Aktualizace: 01.04.2018

testPřijede vám na návštěvu kamarád nebo příbuzný a chcete s ním vyrazit na výlet na kole. Teď mu můžete zarezervovat kolo v půjčovně ČDbike už i v Plzni nebo v Železné Rudě. Tam navíc můžete vypůjčit i elektrokolo nebo koloběžku. I když v Plzni je jen 7 kol (3 dámská, 3 pánská a 1 dětské), když jich budete potřebovat víc, třeba na výlet s kamarády a zarezervujete si je předem, České dráhy vám chybějící kola dovezou z některé ze sousedních půjčoven. Všech 5 půjčoven v Plzeňském kraji, tedy v Domažlicích, Tachově, Klatovech, Plzni i Železné Rudě nabízí kvalitní trekingová kola v dámské a pánské verzi, s předpisovou výbavou a pravidelným servisem. V Domažlicích a Železné Rudě navíc elektrokola, v Železné Rudě si můžete půjčit i koloběžky.Nová půjčovna kol a koloběžek ČDbike v Železné Rudě - město nabízí 2 elektrokola, 2 koloběžky a 4 kola.

 

Co je třeba k výpůjčce?

testPři zapůjčení kola je nezbytné podepsat nájemní smlouvu. K tomu musíte předložit dva osobní doklady (občanský, řidičský průkaz nebo např. In Kartu ČD), zaplatit půjčovné a složit vratnou kauci.

 

1 hodina

 

 ½ den

(max 5h) 

 1 den

 

 Víkend

 (Pá 12h-Ne18h)

Základní
 35 Kč      159 Kč  199 Kč   459 Kč
Zlevněné  25 Kč *  129 Kč**   159 Kč *  379 Kč *

*) ... pro držitele In Karty nebo jízdenek Eurail, Interrail
**) ... pro držitele In Karty nebo jízdenky ČD, Rail plus, Eurail a Interrail

 

Vratná kauce pak činí:
• 1000 Kč za 1 kolo
• 500 Kč při hodinovém nájemném
• 2500 Kč za 1 elektrokolo

testVýhody kol z půjčoven ČD bike při přepravě ve vlacích

Kola jsou registrována v systému CEREK, který je přímo napojen na městskou policii, čímž je zajištěno ještě lepší zabezpečení půjčených kol. Výhodná je i cena půjčovného, poskytují se slevy pro držitele In-karty a jízdenek Eurail a InterRail. Navíc na vybraných tratích uvedených níže je přeprava kol z půjčoven ČD v osobních a vlacích v Plzeňském kraji zdarma.

trať 170 Plzeň hl.n. - Cheb
trať 178 Svojšín - Bor
trať 180 Plzeň hl.n. - Česká Kubice
trať 183 Plzeň hl.n. - Železná Ruda-Alžbětín
trať 184 Planá u Mariánských Lázní - Domažlice
trať 185 Horažďovice předměstí - Domažlice

 

I letos je síť cyklopůjčoven ČD dostupná ve všech krajích České republiky. Národní dopravce nabízí celkem 91 půjčoven, některé z nich s objednáním předem. Veškeré informace o půjčovnách i přepravě kol ve vlacích ČD jsou k dispozici na www.cd.cz/cdbike. V rámci spolupráce mezi kraji lze kola např. v Jihočeském vypůjčit a v kraji Vysočina vrátit. Kola půjčená v půjčovnách ČD v Plzeňském, ale musíte vrátit zase v Plzeňském kraji. V roce 2017 si cyklisté vypůjčili v celé síti půjčoven ČD 9 222 kol, ve srovnání s rokem 2016 to bylo o 1 154 výpůjček více. Mezi nejúspěšnější patřila už třetím rokem půjčovna v Praze-Smíchově, kde bylo za období duben až říjen zapůjčeno přes 900 kol. Tradičně největší zájem je v Jihočeském kraji (2 425 kol) a v Jihomoravském kraji (1 083 kol). V Plzeňském kraji byl největší zájem v Domažlicích (131 výpůjček kol).

 

Přečtěte si také

Otevírají půjčovny kol, koloběžek a nosičů na kola - aktuální nabídka kol a koloběžek v půjčovnách v Plzeňském kraji k 31. březnu 2017 (všechny včetně ČDbike)

 

Fotogalerie