Na úvodní stránku
mail

plzenskonakole.cz

Informační portál pro ty, co chtějí objevovat Plzeň a její okolí ze sedla svého kola. Tipy na cyklovýlety, užitečné rady a aktuální informace o komunikacích pro cyklisty

Otevírají půjčovny kol, koloběžek a nosičů na kola

article

Kromě kola si můžete vyzkoušet také koloběžku. Na té terénní můžete s instruktorem sjet ze Svatoboru u Sušice.

K tomu, abyste se někde projeli na kole či koloběžce, nemusíte mít vždy vlastní. Můžete si je jen vypůjčit podobně jako nosič na kola na střechu či na tažné zařízení vašeho auta. Prozradíme vám, kde a jak si rezervovat a vypůjčit kolo, koloběžku, elektrokolo či nosič na kola.

Autor: cykloRADKA (text&foto), Tomáš MAŠEK (foto), Václav MELKUS (foto) Aktualizace: 31.03.2017

testPřesto, že Češi jsou pověstní svým mnohdy až citovým vztahem ke svému kolu, postupně se učí si kola půjčovat. Půjčoven tak pozvolna přibývá, i když v našem kraji se soustřeďují hlavně do oblasti Šumavy a Pošumaví. Ty větší, kde mají více než 10 kol, tak najdete třeba na Modravě nebo v Sušici, menší do 10 kol pak v Tachově nebo ve větších městech, kde službu ČD BIKE nabízejí České dráhy. Půjčovnu kol ale nenajdete v Plzni. Poslední, která tu byla, skončila poté, co byla kola rozkradena a tak pokud se budete chtít svézt na dvou kolech, budete si muset půjčit bikesharingové kolo nebo koloběžku. Vždy budete ale potřebovat doklad totožnosti, někdy ještě druhý doklad (například řidičák) většinou také peníze na kauci. Většina půjčoven nabízí také zapůjčení přilby, některé i nářadíčko a pumpičku, skoro žádná ale nenabízí cykloláhev - tu byste si měli vzít svoji. Rozhodně se ale vyplatí si kolo vždy zarezervovat předem, protože hlavně o víkendech a při pěkném počasí bývají kola i koloběžky rozpůjčované. Následující řádky vám napoví, kde si můžete půjčit kolo či koloběžku, jaké stroje má daná půjčovna ve své flotile a kolik vás bude půjčovné stát. Jako bonus jsme přidali ještě půjčovnu nosičů na kola a dalších přepravních udělátek na kola a koloběžky vč. vleku na 9 kol, který využijí spíš skupiny cyklistů, kteří společně vyrážejí za výlety trochu dál. Pokud zde některé půjčovny nenajdete, je to nejspíš proto, že jsme se o nich nedověděli nebo jsme se provozovatelům kvůli prověření informací prostě jen nedovolali.

Půjčovny kol Českých drah Plzeňském kraji

České dráhy nabízejí půjčení kola v Plzeňském kraji již čtvrtým rokem. Půjčení nabízejí ve stanicích Domažlice, Tachov a Klatovy letos od 1. dubna do 31. října. Kola si lze nejen vypůjčit, ale také je na místo vyjížďky zdarma vlakem přepravit, případně bezplatně uschovat v některé z úschoven a vydat se na část výletu pešky. Půjčovny kol ČD bike nabízejí trekingová kola v dámské a pánské verzi, dětské bicykly a v Domažlicích také elektrokola. V Klatovech mají v nabídce 7 kol (4 pánská + 2 dámská + 1 dětské), v Tachově pak celkem 2 kola (pánské+dámské) a v Domažlicích celkem 16 kol (6 dámských + 6 pánských + 2 dětská). V Domažlicích flotila zahrnuje i 2 elektrokola. Je možné si půjčit také dětskou cyklosedačku. Každé kolo je vybavené nosičem, brašnou pod rámem s nezbytným lepením a sadou nářadí. Kola jsou předpisově vybavená a pravidelně servisovaná. Při zapůjčení kola je nezbytné podepsat nájemní smlouvu, předložit dva osobní doklady (občanský, řidičský průkaz nebo např. In Kartu ČD), zaplatit půjčovné a složit vratnou kauci. testPůjčovné kola činí 199 Kč/den, pro držitele InKarty nebo jízdenek Eurail, Interrail pak jen 159 Kč/den. Výhodou kol z půjčoven ČD BIKE je, že je možné na vybraných tratích přepravovat v osobních a vlacích na těchto tratích v Plzeňském kraji zdarma:
• trať 170 Plzeň hl.n. - Cheb
• trať 178 Svojšín - Bor
• trať 180 Plzeň hl.n. - Česká Kubice
• trať 183 Plzeň hl.n. - Železná Ruda-Alžbětín
• trať 184 Planá u Mariánských Lázní - Domažlice
• trať 185 Horažďovice předměstí - Domažlice
Veškeré informace o půjčovnách i přepravě kol ve vlacích ČD jsou k dispozici na www.cd.cz/cdbike.
V roce 2016 bylo v půjčovnách CD BIKE v Plzeňském kraji celkem 214 výpůjček, v sousedním jihočeském jich bylo 2355. Tam ale půjčují kola a koloběžky celoročně.

Sušice

test Ve městě na Otavské cyklostezce obklopené šumavskými kopci je po kolech poptávka a tak si zde můžete půjčit kolo či koloběžku hned na několika místech. V Půjčovně lodí mají 20 pánských horských kol, která půjčují za 290 Kč/den. Pokud si půjčíte více kol nebo na delší dobu, je půjčovné nižší. K půjčení vám stačí jen občanský průkaz nebo jiný doklad totožnosti. Tato půjčovna nabízí i 2 elektrokola a za 200 Kč/den také koloběžky. „O víkendech jsou někdy rozpůjčovaná všechna kola, proto zájemcům doporučujeme předem si kolo zarezervovat," říká majitel půjčovny František Švelch. Kola si často půjčují firmy na různé firemní akce a teambuildingy ale i jednotlivci. Jde většinou o lidi, kteří si kolo nemohou přepravit. „Sídlíme u nádraží, kde zastavují cyklobusy jezdící na Šumavu, takže mnozí si kolo půjčí a o kousek dál s ním nasednou na cyklobus. Nebo jim ho přepravíme. Například na Modravu nebo na Prášiliy," dodává František Švelch. Dětská kola a vozíky ale už nepůjčují - mají s tím špatné zkušenosti.
Další dvě elektrokola nabízí v Sušici pan Melkus. „Požadujeme vždy rezervaci předem," říká Václav Melkus z další sušické půjčovny kol. Cena za půjčení je 490 Kč/den, k tomu ještě kauce 1500 Kč. I tady při půjčení na více dní dostanete slevu.
Pokud byste si chtěli půjčit koloběžku, můžete zkusit sušický OFF PARK, kde nabízejí za 400 Kč sjezd ze Svatoboru na terénních koloběžkách. Zážitek na 1 - 1,5h s terénní koloběžkou je však služba se vším všudy, tedy zapůjčením nejen koloběžky, ale i přilby a chráničů, vyvezením na vrchol Svatoboru a sjezd s instruktorem.

Modrava

testNa Modravě si můžete půjčit kola na třech místech. Celkem 35 horských kol nabízí půjčovna penzionu Modrava za 200 Kč/den. „V nabídce máme také 5 dětských kol," říká provozovatel půjčovny Radovan Lyer. Za 50 Kč/den si zde můžete půjčit i cyklistickou přilbu. V nabídce mají i několik dětských vozíků za kola pro 1-2 děti. Cena půjčovného cyklovozíků se pohybuje od 200 do 500 Kč/den, při půjčení na více dní se cena snižuje.
V hotelu Modrava disponují 8 horskými koly a třemi elektrokoly. Půjčovné za horské kolo je 220 Kč/den (400 Kč za 2 dny), za elektrokolo dáte 600Kč/den (1000 Kč za 2 dny). Zde si také můžete půjčit za 400 Kč/den (600 Kč za 2 dny) dětský vozík.
V hotelu Mádr půjčují kola jak svým hostům, tak i dalším zájemcům. Nabízejí 4 horská 29” kola, 2 krosová a 2 elektrokola. „Do Velikonoc, kdy s půjčováním začneme, chceme pořídit ještě dvě dětská kola," říká majitelka Hotelu Mádr Eva Větrovská. Půjčovné horského kola činí 350 Kč/den, krosového 250 Kč/den, elektrokola 800 Kč/den. V ceně je i zapůjčení přilby. Vozíky za kolo si vypůjčíte za 250 Kč/den. Při vícedenní výpůjčce je cena nižší. Neubytovaní zájemci si musí ještě připravit 1000 Kč na kauci.

Železná Ruda a Špičák

Velká půjčovna koloběžek Sport Coolna je na Špičáku, kde nabízejí celkem 50 trekových koloběžek vhodných na silnici i do terénu. V nabídce je 40 dospěláckých kolobek a 10 dětských. Pro malé děti si můžete půjčit dětskou cyklosedačku, kterou lze umísti t za přední řídítka. Koloběžky půjčují od 1. května do září víkendově, v červenci a srpnu pak denně, a to na Špičáckém sedle u hotelu Karl a na vrcholu Pancíře u konečné stanice lanovky. Při pěkném počasí moznost zapůjčení koloběžek i v říjnu na tel. 737 132 496. Pro zájemce mají návrhy několika tras. Ta nejkratší vede ze Špičáckého sedla na Černé jezero a zpět a lze ji zvládnout do dvou hodin. Pokud se svezete po delších trasách do údolí, můžete kolobku nechat v některém ze sběrných míst, která jsou v Nýrsku u In-line dráhy, v Zelené Lhotě u hotelu Zach a v Železné Rudě v penzionu Bultas. Půjčovné činí maximálně 210 Kč/den, pokud necháváte koloběžku v některém ze sběrných míst, pokud budete jezdit jen na a Železnorudsku, tak 180Kč/den. K malé projížďce můžete využít hodinové půjčovné za 50Kč/hod či dvouhodinové za 90 Kč/hod. Půjčení přilby je v ceně. „Na cestu dostanete také pumpičku a koloběžkářskou krabičku poslední záchrany s lepením a náhradní duší," říká majitel špičácké půjčovny koloběžek Jiří Loos.

Tachov

V Tachově si můžete vybrat z 10 horských kol v půjčovně FunB. Kolo vám půjčí po předložení občanského průkazu a dalšího dokladu za 250Kč/den s kaucí 100Kč. V půjčovně FunB si můžete půjčit za 50Kč/den také cyklistickou přilbu.  Další dvě kola nabízí půjčovna Českých drah.

Domažlice

Kromě půjčovny Českých drah na domažlickém hlavním nádraží ve městě jiná půjčovna neoperuje. Téměř všechny penziony ale nabízí možnost půjčení kol svým hostům. Zpravidla jde od 2-3 kola. Další dvě kola nabízí půjčovna Českých drah.

Plzeň

Půjčovna kol ČD ale stále chybí v Plzni, kde hlavní nádraží prochází stavebními úpravami. S otevřením půjčovny v Plzni České dráhy ani v roce 2017 nepočítají. Pokud chcete sednout na kolo, zkuste to z bikesharingu kolemplzne.cz nebo si půjčte koloběžku. „Nabízíme až 20 koloběžek," říká Václav Jun z KOLOBĚHsportu, který půjčovnu koloběžek provozuje a dodává. „Nechodí k nám jen koloběžkáři, ale často právě cyklisté, kteří si chtějí koloběžku hlavně o víkendech vyzkoušet." Půjčovné na den činí 100 Kč, na víkend (Pá-Po) pak 300 Kč. Kromě občanského průkazu potřebujete ještě 1000 Kč na kauci. Koloběžky půjčují  od pondělí do pátku. Další půjčovnu koloběžek už s každodenním provozem najdete v Líních. Dětská herna www.detskahernaline.cz otevírá půjčovnu s podporou KOLOBĚHsportu 1. května 2017. Pokud se chystáte na nějakou větší cyklovýpravu, můžete si v půjčovně CYKLOPŘÍVĚSY Plzeň vypůjčit nákladní přívěs za kolo.

testVlek na kola

Pokud chcete přepravit více kol najednou, nabízí se možnost využít nákladní vlek pro 9 kol na tažné zařízení osobního auta či mikrobusu. Pokud máte mikrobus pro 8 pasažérů + 1 řidiče a tažné zařízení na voze, je to ideální varianta. Můžete ho ale zapojit i za běžný osobní automobil a vzít kola třeba i osádnce dalšího vozu, která není na přepravu kola vybavena. Prostor ve voze může využít pro přepravu zavazadel stejně jako prostor pod plachtou (na obrázku plachta není) vleku. Chcete-li si tento vlek půjčit, domluvte se předem na tel. 603 451 333 s Pavlem Šimkem. Pro vlek si budete muset dojet do Mirošova. 

Nosiče na kola na střechu i závěsné zařízení

testPokud se chcete dostat i s koly někam dál autem a nemáte vlastní nosič na kola, můžete si ho půjčit. Střešní nosiče na všechna česká auta ale i na tažné zařízení („na kouličku") si můžete po předchozí domluvě vyzvednout v Půjčovně autopotřeb Plzeň Plzni-Doudlevcích nebo ve Spáleném Poříčí. K dispozici mají 8 střešních nosičů a 5 nosičů na tažné zařízení pro 2-4 kola. Pro vypůjčení budete potřebovat podle typu nosiče také kauci ve výši 1400 Kč až do 10 000 Kč.

 

Nosiče na kola na závěsné zařízení si můžete také půjčit po předchozí domluvě v Hrádku u Rokycan v cykloservisu pana Babického. K dispozici má 3 nosiče na kola na závěsné zařízení. Liší se počtem přepravovaných kol. Převezete na nich od jednoho do čtyř kol.

Odkazy

Půjčovny kol -  sekce našeho webu, kde najdete informace o půjčovnách kol v Plzeňském kraji

 

Přečtěte si také

Fatbike není jen sněžné kolo - co je snowbike a kde si ho můžete v Plzeňském kraji půjčit

ČD opět otevírají v kraji půjčovny kol. V Plzni ale stále chybí. - kde, jak a za kolik si můžete na nádražích v Plzeňském kraji půjčit kolo (Vyšlo v březnu 2016)

Půjčovny kol ČD konečně i v Plzeňském kraji - i v Plzeňském kraji již fungují půjčovny ČD. Kde a jak se dovíte v tomto článku. (Vyšlo v dubnu 2014)