Na úvodní stránku
mail

plzenskonakole.cz

Informační portál pro ty, co chtějí objevovat Plzeň a její okolí ze sedla svého kola. Tipy na cyklovýlety, užitečné rady a aktuální informace o komunikacích pro cyklisty

Cyklotábor aneb dobrodružství ze sedla kola

article

Vymáchání ve Zbirožském potoce bral Michal s humorem

Není tábor jako  tábor. Na většinu táborů se hromadně odjíždí autobusem. Na cyklotábor ale samozřejmě na kole. Základnu pro letošní cyklotábor jsme měli v rekreačním středisku Hlavatice u Zbiroha. Z Plzně to není tak daleko, ale cestou bylo třeba překonat hluboce zaříznutá údolí Berounky a Zbirožského potoka. Berounku jsme si zpestřili přívozem - nadrybským na začátku, darovanským na zpáteční cestě. Počet účastníků byl tentokrát rekordní - včetně vedoucích celkem 31 a všechny přihlášky přišly v rekordním čase - už koncem února.



Autor: Jirka HOLOMEL (text&foto), Míra KOSTELNÝ (foto) Aktualizace: 07.10.2014

testPodle zásady, že dobří holubi se vracejí, jela letos téměř stejná sestava, jako vloni. Úplně nových bylo pouze pět účastníků, ale s většinou jsme se již předem poznali. Má to nezanedbatelnou výhodu v tom, že děti předem vědí, co je asi čeká, znají nás, vedoucí, naše požadavky a znají se navzájem. Kromě zajímavé lokality je při celkovém hodnocení důležité i stravování a to bylo vyhodnoceno jako jedno z nejlepších v historii cyklotáborů. Ubytování bylo standardní, tedy v chatkách a k tomu pevná budova s kuchyní, jídelnou a sociálním zařízením. Příjemné zjištění bylo, že jsme celý týden zůstali v areálu sami, až v pátek začali přijíždět další rekreanti.

 

Hned v neděli jsme se vydali na Valdek, abychom využili možnost zajet legálně do vojenského prostoru v Brdech. Možná už zanedlouho to bude možné celoročně, ale zatím.... Neděle byla naštěstí jediným dnem, kdy nám počasí opravdu nepřálo. Poprchávalo už dopoledne, odpoledne pak regulérně pršelo. V pondělí přišla jen krátká bouřka, před kterou jsme se ovšem stihli schovat.


Pondělí měl být den s trochu odlehčenou kilometráží. Trasa skutečně nebyla dlouhá, ale cílový vrch Velíz (595 m n.m.) nám dal pořádně zabrat! Kdysi dávno nahoře vybudovali klášter, husité jej pobořili, ale kostel a hřbitov zůstal dodnes. Nahoru sice vede asfaltová silnička, ale stejně. Jen jsme litovali, že je shora pouze omezený výhled.


testV dalších dnech nás pak čekaly zříceniny hradů Žebrák a Točník, údolí Berounky s Týřovem, Vraní skála, zámek Zbiroh a další zajímavosti. „Zážitková trasa" byla trasa údolím Zbirožského potoka, kde se střídaly zpevněné cesty s terénními úseky, brody a lávkami, takže zejména kluci se vyřádili. V jednom z brodů s kluzkými panely se několik (ne)dobrovolníků pěkně vyválelo, k velkému pobavení přihlížejících. Se smíšenými pocity bude na tuto událost asi vzpomínat Kuba, kterému opodál odešla přehazovačka, a to tak, že neopravitelně. Na část zpáteční cesty si operativně stopl traktor. On se ještě vešel do kabiny, ale kolo se muselo vézt ve lžíci! Stejný problém měl i Lukáš z Karlových Varů, který ale zpátky na základnu dojel a náhradní bicykl večer promptně dovezl obětavý rodič.


Cyklotábor se nám povedl a pokud účastníci mysleli své hodnocení upřímně, sejdeme se opět za rok ve stejném termínu v podobné sestavě. Už je nejvyšší čas uvažovat o tom, kam to bude.


S příchodem nového školního roku opět začíná fungovat kroužek Cykloturistika při Středisku volného času Plzeň, což je příležitost, jak se k nám může přidat každý, kdo má bicykl a umí na něm.

 

Přečtěte si také

 

Cyklotábor - a jak si ho představit?  - rozhovor s organizátory cyklotábora o tom, jak to na takovém táboře šlape a čím se liší od jiných 

 

Cyklotábor - dobrodružství pro malé i velké - jak to vypadalo na cyklotáboře v roce 2013

 

Cyklokroužek zahajuje letos už podesáté -  rozhovor s Marcelou a Jirkou Holomelovými o tom, jak vyznikal cyklokroužek a jak funguje 

 

Fotogalerie