Na úvodní stránku
mail

plzenskonakole.cz

Informační portál pro ty, co chtějí objevovat Plzeň a její okolí ze sedla svého kola. Tipy na cyklovýlety, užitečné rady a aktuální informace o komunikacích pro cyklisty

Sváteční cyklovýlet do Brd s cykloprůvodcem

article

Na dlouhém úseku k Červenému vrchu se peloton pěkně natáhnul

O tom, zda je po otevření středních Brd v oblasti CHKO Brdy hodně turistů, či cyklistů, se už začíná vášnivě diskutovat. Že je to pro výlet na kole atraktivní destinace se mohli přesvědčit organizátoři výletu do Brd ve středu 28. záři. Trasa do oblasti, kde zatím není cyklistické značení, zlákala téměř šedesát kolařů, kteří se na start v Teslínech museli dovézt i auty. Kam se podívali?

Autor: cykloRADKA(text&foto), Aleš TOLAR (text) Aktualizace: 30.09.2016
Vstoupit do diskuse (0)

testJiž čtvrtým rokem vychází v regionálních Denících na území Plzeňského a Karlovarského kraje od května do října každý pátek celostránkové tipy na výlety, které připravuje tým autorů, který jako editorka stránky koordinuji. A aby nezůstalo jen u slov (v psané podobě), letos jsme přidali i jeden reálný výlet. Původní plán, že se ho zúčastní všichni autoři, kteří připravují či připravovali páteční seriál cyklovýletů, poněkud nabouraly plány některých z nich vyjet si na kolo někam dál a tak jsme se nakonec na startu sešli jen čtyři: Míra Landa z Mariánských Lázní, Zdeněk Šnejdar z Klatov, Pavel Šimek z Mirošova a já. Zatímco já jsem přistoupila do Brdského cyklobusu až na Slovanech, Aleš Tolar s Anetou Nachtmanovou z plzeňské redakce Deníku nastupovali již na CANu. Třetí spolupořadatel, tedy ČSAD autobusy Plzeň a.s., zajistil pro účastníky místa v cyklobuse. Regionální Deníky propagaci akce a nové mapky Brd vydané Plzeňským krajem, které dostali účastníci na startu zdarma. Já pak za portál plzenskonakole.cz, který byl spolupořadatelem, celou akci ve spolupráci s kolegy autory a Milanem Boudou průvodcovala.


testTrasa měla celkem 44 kilometrů a vzhledem k poloze Teslín (720 m n.m.) nebyla ani převýšením příliš náročná. Zato byla nabitá zajímavými a pro mnohé neznámými místy. Prvním byl Červený vrch, kde se těží štěrk na brdské cesty. Pak dva zajímavé stromy: smrk troják s vrtulovitě stočenými dvěma kmeny a nedaleký starý dub. U něj jsme si také něco řekli o obcích, které kolem padrtí stávaly a postupně se vydali na rozcestí Na Rovinách, kde dříve stávala hájenka. Odtud si někteří s Milanem zajeli prohlédnout zapadlé pomníčky v lese. Většina pak ale poprvé viděla vysílač na vrcholu Prahy z bezprostřední blízkosti a také se dověděla, že je tam jeden z našich meteoradarů srážek. Věže Temelína jsme ale z Čákovy vyhlídky pro ranní zbytky mlhy neviděli. Proto jsme také vynechali vyhlídku na Malém Toku a umně prokličkovali se zastávkou u jednoho hraničního mezníku ke Skelné Huti, abychom si prohlédli zdejší douglasku. Ta je podle znalce středních Brd, pana Čáky, nejkrásnějším brdským stromem. To už krásně svítilo sluníčko, a tak jsme si na Skelné Huti udělali piknik. Odtud jsme už jen sjížděli k hrázi Pilské vodní nádrže, kde začalo pěkně foukat, takže některým cyklistům vítr dokonce porazil kola. Z Lázu už cesta pozvolně stoupala až do Nepomuku (ne toho u Zelené Hory, ale toho brdského), kde se peloton rozdělil na ty, kteří chtěli vodu ze studánky a ty, kteří dali přednost pěnivému moku v nedalekém bufetu. S rychlostí obsluhy to tu ale nebývá slavné a tak část cyklistů raději popojela občerstvit se do grilu v Teslínech, kde jsme se postupně všichni sešli. Nebýt několika pádů, které naštěstí skončily jen silničním lišejem a ohnutým ráfkem, neměl tento výlet vážnou chybu, a to hlavně zásluhou teplého podzimního počasí a dobré spolupráce organizátorů včetně technické podpory, kterou zajišťoval na konci pelotonu Pavel Šimek s Milanem Boudou.


Možná jste chtěli jet na cyklovýlet s původcem do Brd také, ale nevyšlo vám to. Napište nám do diskuse pod článkem, zda byste se chtěli na takový výlet vypravit a proč. Třeba se dočkáte dalšího...

 

Kdo pro Deník připravuje v roce 2016 páteční tipy na cyklovýlety „Na kole za...“

testJiří BÍZEK - cyklista, znalec Konstantinolázeňska a autor knihy Konstantinolázeňsko na kole s 22 výlety pro silniční a horskou cyklistiku. Má rád vlaky, do kterých pravidelně usedá jako strojvůdce i cyklista. Je také kronikářem města a lokálky, zastupitel, železniční modelář. Rád fotografuje, a to i na kole. Bydlí v Bezdružicích.

 

 

 

testJiří HOLOMEL - dlouholetý vedoucí kroužku cykloturistiky, organizátor cyklotáborů a polulárních cyklovlaků. Jirka Holomel také přispívá  články o zajímavých místech na náš portál www.plzenskonakole.cz. Bydlí ve Třemošné nedaleko Plzně a podniká výlety nejen po Plzeňském kraji, ale s podporou vlaku rád objevuje také méně známá místa v jiných regionech.

 

 

 

testMiroslav LANDA - krajský značkař cyklotras Klubu českých turistů v Karlovarském kraji a správce karlovarského cykloportálu www.kr-karlovarsky.cz/cyklo/ Podílel se například na nové metodice produktového cyklistického značení, tedy cyklotras označených logem, a na jeho realizaci v Karlovarské kraji (Stezka železné opony = EuroVelo13, cyklostezka Ohře). Bydlí nedaleko Mariánských Lázní a podniká výlety hlavně po České Republice.

 

 

testZdeněk ŠNEJDAR - milovník cyklistiky všeho druhu a znalec regionu v podhůří Šumavy. Zdeněk je všestranný cyklista. Ve svém regionu, tedy v Pošumaví, jezdí hlavně v terénu na horském kole, příležitostně i jako cykloprůvodce. Rád si zajezdí také na siničce a to třeba i Krále Šumavy. Není mu ani zatěžko vyrazit na kole „na těžko” a třeba za dva dny dojet na Moravu. Miluje výzvy ať v podobě individuálního závodu Toulání Šumavou tak neznámých kopců a tratí. Bydlí u Klatov.

 

 

testRadka ŽÁKOVÁ - cykloprůvodkyně a editorka regionálního informačního portálu pro cyklisty plzenskonakole.cz. Píše články o všem, co se týká cyklistiky v našem kraji. Je editorkou seriálu cyklovýletů v Deníku „Na kole za...” a autorkou Cyklorádia v plzeňském Rozhlase. Průvodcuje po regionu vč. střednch Brd i v zahraničí - například v českém Banátu v Rumunsku, ve francouzské Provence či Auvergne. Bydlí v Plzni.

 

Odkazy

Fotogalerie na stránkách Deníku

 

Diskuse (0)

Vstoupit do diskuse

Fotogalerie