Na úvodní stránku
mail

plzenskonakole.cz

Informační portál pro ty, co chtějí objevovat Plzeň a její okolí ze sedla svého kola. Tipy na cyklovýlety, užitečné rady a aktuální informace o komunikacích pro cyklisty

Dárky cyklistkám a cyklistům pod stromeček

article

Vhodným dárkem pod cyklistův stromeček mohou být třeba knížky.

Někdo kupuje dárky v předstihu, jiný na poslední chvíli. Těch druhých je podle návalů v krámech očividně více. Dáme vám pár tipů na dárky pro cyklisty, které máte šanci sehnat před Štědrým dnem a k tomu možná i bez fronty. Osobně dávám přednost dárkům praktickým a užitečným a tak jsem pro Vás pár takových vybrala. Rozdělila jsem je do tří kategorií: Na kolo, na sebe a pro inspiraci. Třeba vás některý osloví.

Autor: cykloRADKA Aktualizace: 20.12.2019

testUrčitě neprohloupíte, když vyberete nějaké pěkné světlo na kolo. Přední či zadní, nebo obě. Koneckonců i blikačka, kterou jde pomocí gumičky či pásku se suchým zipem umístit na ruku či na nohu, se počítá! Čím víc je člověk na kole vidět, tím lépe. Třeba v HEPOSu vám světlo nechají vyzkoušet, abyste mohli porovnat, jak to které svítí. Pokud je jeho uživatel fanda do techniky, třeba uvítá světlo na akumulátor, který je možné dobíjet přes USB port. Vhodným dárkem může být i držák na cyklistickou lahev. Ten je na rozdíl od světla dobré vybrat v barvě, která bude ladit s kolem. K některým držákům dostanete lahev zdarma!


Chcete-li vybrat cyklistovi či cyklistce něco na sebe, dobrým tipem mohou být doplňky v reflexních barvách. Přilba, větrovka, či pouhé rukavice. Teprve, když je uvidíte na někom, kdo jede za šera na kole, uvědomíte si, jak dobrý reflexní prvek to je.


testTradičně dobrým tipem na dárky pro inspiraci jsou mapy a knížky. I když uživatelů klasických tištěných map neustále ubývá, v terénu je stále ještě používá dost lidí. Hodí se také, pokud jedou cyklisté ve skupině a domlouvají se na další trase přímo v terénu. V tištěné mapě si varianty trasy prohlédnou lépe než na malém displeji telefonu. Pro ty, kteří rádi jezdí v terénu mimo asfaltky, můžeme doporučit další ze série „pětadvacíctkových map" vydaných Geodézií, které dostanete například v GPS mapovém centru. Zahrnuje Plzeňsko od Stříbra až po Rokycany a od Horní Břízy až po Starý Plzenec. Tahle novinka navazuje na již dříve vydané mapy 1:25 000 území Brd a Českého lesa. Pro ty, kteří by se rádi nechali inspirovat k dalším výletům, tu máme několik knížek. Na krátké výlety k poznání Plzně třeba i na kole s dětmi se nabízí Plzeňský uličník, který popisuje rejstříkovou formou plzeňské ulice. Ve stejné edici nakladatelství Starý most vyšel i Plzeňský místopis, který předkládá formou rejstříků se spoustou fotografií místa, která v Plzni jsou, a vysvětluje, proč se jim tak říká či říkalo. Dovíte se tak třeba, kde jsou v Plzni Lány, Smolákova louka, Špídrholec, Lemova lávka či Lazaret. Knížky Starého mostu dostanete až do pondělí 23. prosince také na stánku na vánočních trzích na náměstí Republiky v Plzni jen pár metrů od Andělíčka. Chcete-li tipy na delší výlety, pak si pořiďte poslední knížku Plzeňáka Jirky Štekla Vyhlídkami králů, kterou vydalo plzeňské nakladatelství CYKLOKNIHY letos v létě a o které jsme psali v článku Jiří Štekl objížděl hradní a zámecké věže na kole.

 

Redakce děkuje za tipy na dárky firmě HEPOS, GPS a mapovému centru a nakladatelství Starý most.

 

Přečtěte si také

Jiří Štekl objížděl hradní a zámecké věže na kole - rozhovor se známým plzeňským autorem série knížek o rozhlednách a cyklistou Jirkou Šteklem

 

Fotogalerie