Na úvodní stránku
mail

plzenskonakole.cz

Informační portál pro ty, co chtějí objevovat Plzeň a její okolí ze sedla svého kola. Tipy na cyklovýlety, užitečné rady a aktuální informace o komunikacích pro cyklisty

Jiří Štekl objížděl hradní a zámecké věže na kole

article

Nejdříve něco ze zákulisí vzniku knihy...

Je to už pár let, co jsme psali o knížce plné tipů na výlety k rozhlednám. Plzeňský cyklista, tehdy ještě aktivní železničář Jirka Štekl ji nejen napsal, ale také ilustroval. Kniha, která se dočkala několika doplněných reedic, inspirovala mnohého cykloturistu. Teď je na trhu její volné pokračování od stejného autora. Zve k vyhlídkovým věžím na hradech a zámcích. Nebýt Jirkova kola a záliby ve šlapání do pedálů, asi by nevznikla. Zeptali jsme se ho tedy na okolnosti jejího vzniku.

Autor: cykloRADKA (text),Jiří ŘÍHA (foto) Aktualizace: 03.10.2019

testTéměř čtvercový brožovaný formát nabízí informace o 120 hradních a zámeckých věžích z celé České republiky, které jsou veřejnosti přístupné. Jiří Štekl je všechny osobně navštívil na kole a kromě popisu v nich nabízí i popis přístupové cesty znázorněný na mapě. To, co ale čtenáře nejvíce zaujme, jsou kresby hradních a zámeckých věží z ruky autora. Propracované kresby, které jsou tentokrát tónované do dvou barev, aby odlišily věže hradů od těch zámeckých, zaujmou a možná vás i přimějí vydat se za nějakou vyhlídkou tam, kde jste ještě nebyli. Samozřejmě na kole!


Plzenskonakole.cz: Kdy jsi začal s přípravou?
Jirka Štekl: Začal jsem s tím před třemi lety, kdy už rozhledny tak rychle nepřibývaly, a já cítil potřebu nezakrnět a neustále objevoval něco dalšího. Tak jsem se rozhodl objevovat hrady. Pár jsem jich měl již popsáno. Tak jsem si řekl : Co zkusit objet všechny hrady? Když jsem to po dvou letech absolvoval, tak jsem zjistil, že všechny zámky jsou až, na dva, přestavěné hrady. Některé mají dokonce ve svém názvu hrad a zámek, např. Frýdlant. A protože hranice mezi hradem a zámkem je velice tenká, tak jsem začal objíždět zámky - to byl další rok. Ze dvou let přípravy se vlastně vyklubaly tři roky a všechna ta místa, která jsem již objel, jsem musel navštívit a dodělat i ty zámky. Tak se zrodila knížka Vyhlídkami králů.


Plzenskonakole.cz: Objížděl jsi vše opět na kole?
Jirka Štekl: Samozřejmě, objížděl jsem to převážně vlakem a na kole. Hrady jako jsou Kašperk, Rabí nebo Klenová jsem dal na kole z Plzně na otočku. Ty další jsem dělal podobně jako rozhledny - sednul jsem do vlaku a někam jsem popojel a zbytek jsem dojel na kole a zase večer jsem se vrátil domů vlakem.


testPlzenskonakole.cz: Podle čeho jsi je vybíral?
Jirka Štekl: Nechal jsem si poradit od známých a pak jsem hledal na internetu. Koukal jsem do mapy.cz a když tam byl zámecký objekt, hned jsem rozklikával a šel jsem na jejich stránky, abych zjistil, zda se tam lze dostat. Tak jsem se dostal i do zámků, kde věž zatím není přístupná. Takové zámky jsem ale pak vylučoval. Třeba Poběžovice mají krásnou věž, která je ale na spadnutí.


Plzenskonakole.cz: Kolik bylo těch, které se do knížky nedostaly?
Jirka Štekl: Minimálně 10 věží hradů či zámků, které by si zasloužily uvést, ale věž je zavřená. Třeba takový Sychrov. Ale v Moravském Krumlově se to možná za 2-3 roky změní.


Plzenskonakole.cz: Ty jsi podobně jako u rozhleden maloval do knížky i obrázky. Jak dlouho ti jeden trvá?
Jirka Štekl: Dělal jsem to přes zimu. Některý obrázek mi trval i dva dny. Rozhlednu, když je jednoduchá, uděláš pár čarami. Ale s hrady je to jiné. Tam musíš vzít každý „šutr do ruky" a trošku ho tam zasadit, aby to odpovídalo skutečnosti. Třeba Chebský hrad je z černého lávového tufu z Komorní Hůrky, oproti tomu třeba Kozí hrádek v Mikulově je celý bílý z vápence. Takže je to hodně náročné oproti rozhlednám.


Plzenskonakole.cz: A nakreslíš obrázek na první dobrou?
Jirka Štekl: Dělám si skicu, teď už jsem se zdokonalil. Většinou se mi to povede. Třeba rozhlednu na Smrku jsem nakreslil až na osmý pokus. Teď už obrázky zvládnu většinou jen tak na tři pokusy. Když vidím, že se mi to nedaří, tak od toho odejdu a začnu kreslit znovu. Rozhodně se to nesnažím nějak napravovat.

test
Plzenskonakole.cz: Zbylo ti ještě hodně míst na případný nášup?
Jirka Štekl: Ano, zůstalo. Zrovna v západních Čechách je Starý Hroznatov nebo Starý Hartenberk. Takových objektů je víc. Nebo třeba Švihov u Klatov. Jezdil jsem kolem něj 40 let na kole bez povšimnutí, protože vím, že ta věž byla zavřená, a asi před třemi lety tam udělali schodiště a vyhlídku.

 

Plzenskonakole.cz: Děkuji ti za rozhovor.

testO knize

Knihu ze série Rozhlednovým rájem Vyhlídkami králů autora a ilustrátora Jiřího Štekla vydalo plzeňské nakladatelství CYKLOKNIHY. Můžete si ji koupit v plzeňském knihkupectví KOSMAS na Klatovské 13, kde proběhla ve čtvrtek 26. září autogramiáda, za 299 Kč nebo si ji objednat přímo v e-shopu nakladatelství CYKLOKNIHY.

Na 136 stranách najdete 120 hradních a zámeckých věží s popisem a mapkou přístupu. Hradní věže jsou v zeleném barevném tónu, zámecké v oranžovém.

Na vnitřní straně vazby najdete přehlednou mapku, podle které si můžete najít ty objekty, které máte nejblíže. Soupis věžních NEJ pak najdete v závěru knihy.

 

 

Přečtěte si také

Kniha Rájem rozhlednovým II zvítězila - rozhovor s jirkou Šteklem o tom, jak vznikala knížka o rozhlednách

 

Fotogalerie