Na úvodní stránku
mail

plzenskonakole.cz

Informační portál pro ty, co chtějí objevovat Plzeň a její okolí ze sedla svého kola. Tipy na cyklovýlety, užitečné rady a aktuální informace o komunikacích pro cyklisty

Deset věcí, které je dobré vzít s sebou na kolo

article

Několik nezbytných zbytečností, co se vejde do cyklobrašničky

Dobře si „zabalit" na malý či velký cyklovýlet znamená nezapomenout nic důležitého, ale také být připraven na nečekané nesnáze. S přibývajícími zkušenostmi z cestování na kole, do mé krabičky poslední záchrany přibylo několik šikovných věcí, které by mohly pomoci na cestě i vám. Zajímá vás, které to jsou a proč je s sebou vozím?

Autor: cykloRADKA Aktualizace: 10.07.2015
Vstoupit do diskuse (0)

Když sedáte na kolo, pokud není zrovna čerstvě ukradené, nejspíš stejně jako já přemýšlíte, zda má vše potřebné na cestu. Zatímco „žiletkáři" na silničních kolech se spokojí s malou podsedlovou brašničkou s náhradní duší či galuskou a lepením s montpákami, případně větrovkou a nářadíčkem v druhém falešném bidonu, cykloturista vozí věcí více. Ty, které s sebou po zkušenostech z terénu vozím já, možná budou inspirovat i vás a některou z nich do brašničky přidáte. Nebo mi naopak jinou poradíte...

 

Na sebe

Říkám si, že je možná leckdy nebezpečnější sednout na kolo bez brýlí než bez přilby. Když vám totiž během rychlé jízdy něco vlétne do oka, můžete se ocitnout na zemi, než řeknete švec. Brýle sluneční, čiré či „rozsvěcovací" (žlutá či oranžová skla) byste měli mít vždy s sebou. Na delší cestu pak stačí jedny obroučky s náhradními vyměnitelnými skly. Podobně důležité jsou rukavice. Zvlášť pro ty, kteří se v létě hodně potí. Při stoupání v horkých letních dnech řídítka kloužou, což může být zrádné hlavně při jízdě v terénu. Nepřehodíte či nezabrzdíte dostatečně včas. Tenké či silnější rukavice nejlépe s protiskluzovou úpravou na prstech a dlaních ale nedopustí, aby vám ruka jen tak uklouzla. Mnohdy také zabrání nepříjemným následkům pádu z kola. A věřte mi - odřeniny na dlani se špatně a dlouho hojí.

 

testPro kolo

Správná náhradní duše (= správný rozměr a správný typ ventilku) pumpička, lepení a montpáky jsou základem. Pro případ, že se vám přetrhne řetěz, se hodí nýtovačka, šikovné je ale vozit si také rychlospojku na řetěz. Tahle maličká věc vám pomůže opravit řetěz rychleji. Jen pozor - spojky na řetěz se dělají pro různé tloušťky řetězu odpovídající počtu koleček, které na zadním náboji máte. Jistě znáte skládací kombinačky se spoustou chytrých udělátek, jako jsou šroubováky a otevíráky v jejich rukovětích. Velké modely jsou zbytečně těžké, ale ten maličký, který jsem dostala od kamaráda, nás už několikrát doslova zachránil: přidržel lanko od přehazovačky při seřizování, sevřel povolený jezdec důležitého zipu (např. na větrovce) nebo pomohl vyprostit zaklíněný řetěz.

 

Když se pokazí brašny

Podobně jako si na řídítka připevňují závodníci startovací čísla, lze připevnit třeba poškozený úchyt brašny elektrikářskou svorkou.

 

Když cestujete vlakem a není tam hák

Právě pro tento případ vozím aspoň dva gumicuky, tedy silnější gumu s háčky na obou koncích. Pokud kolo nemůžete pověsit na hák, například v rozšířeném představku vagónu, můžete ho aspoň připoutat k nějakému držáku (většinou u okna), abyste u kola nemuseli celou cestu stát a hlídat, zda nespadne, když vlak brzdí před dojezdem do stanice. Gumicuk se také hodí na připevnění nezvyklých zavazadel k brašnám, nebo prostě jen těch věcí, které se už do brašničky nevejdou. Šikovný je tzv. „pavouk" tedy 3 gumicuky pospojované vzájemně ve středu tak, že umožní svými šesti konci připevnit i neforemné věci.

 

Jak dostat šmír z rukou v přírodě

testStačí, aby vám spadnul řetěz nebo abyste píchli zadní kolo - manipulaci s řetězem od šmíru se prostě nevyhnete. Jak ten šmír ale dostat dolů z rukou u příkopu, kde není po vodě ani památky? K tomu vám stačí to nejobyčejnější opalovací mléko a hygienické kapesníčky. Obojí s sebou nejspíš stejně vozíte. Stačí rozpatlat mléko po šmírem umazaných konečcích prstů, až se šmír pěkně rozpustí a opalovací mléko ztmavne, a pak otřít ruce do papírového kapesníčku. Proces můžete pro lepší výsledný efekt zopakovat.

 

Opalovací mléko je pro tuto očistu ideální, použít můžete ale jinou mastnou kosmetiku, kterou s sebou vozíte, například krém na ruce. (Doma by to šlo i máslem.) Ruce budou čisté a navíc ještě voňavé, což ve srovnání s běžnými přípravky na odstraňování šmíru z rukou udiví zejména muže.

 

Když docházejí síly

Již několikrát pomohl mně i mým kamarádům ve chvílích vyčerpání glukopur, tedy hroznový cukr. V podobě bílých bonbónků jej dostanete v každé lékárně. Doporučuji na něj ale pořídit vhodný obal (třeba od podobně velkých léků), protože rád pohlcuje vlhkost. Stačí pak jednou projet deštěm a máte z bonbónku spíš glukopurovou drť. Ti, kdo trpí na křeče, by si měli s sebou vozit přípravky proti křečím s minerály, které vzniku křečí zabraňují a pokud už křeč dostanete, tak vám od ní aspoň uleví.

 

Na klíšťata

Stačí malá „technická zastávka" v lese a tento drobný parazit využije příležitosti. Jak se ho jednoduše zbavit? Na to existuje mnoho rad, my využijeme jednu z nejjednodušších - poslední tenký zbytek mýdla a trochu vody. Mýdlo je malé a lehké a vodu, byť někdy trochu ochucenou, skoro každý cyklista vozí s sebou v lahvi. Pak stačí jen mýdlo trochu smočit ve vodě a jeho hranou krouživým pohybem jezdit po klíštěti. Stejně jako se vám nelíbí mýdlo v očích, nelíbí se mýdlo ani klíšťatům a rychle se vás pustí.

 

Možná, že i vy máte nějakou „vychytávku", něco, co s sebou vozíte na kole pro nečekané situace vy. Chcete-li se o svůj tip podělit s dalšími cyklisty, napište mi, nebo svoji zkušenost připište do diskuse pod tímto článkem. Ráda vaše rady zveřejním.

 

Přečtěte si také

Jak krásně očistit ruce od šmíru po opravě defektu na trase  - malý trik jak lehce očistit ruce od šmíru na trase bez kapky vody

 

Diskuse (0)

Vstoupit do diskuse

Fotogalerie