Na úvodní stránku
mail

plzenskonakole.cz

Informační portál pro ty, co chtějí objevovat Plzeň a její okolí ze sedla svého kola. Tipy na cyklovýlety, užitečné rady a aktuální informace o komunikacích pro cyklisty

Kampaň Do práce na kole 2016 v Plzni na výstavě fotografií

article

V Moving Station na Jižním předměstí byla v pondělí zahájena výstava Do práce na kole v Plzni 2016

I když se počet těch, kteří na kolo v Plzni usedají pravidelně, stále zvyšuje, ve srovnání s jinými našimi městy Plzeň stále zaostává. Plzeňskou cyklistickou kulturu i výsledky Cyklobarometru měst za rok 2016 ukazuje výstava, která byla v pondělí otevřena v Moving station na železniční stanici Plzeň - Jižní předměstí.

Autor: cykloRADKA(text), Eva HAUNEROVÁ (foto) Aktualizace: 27.10.2016

testPo Plzni jezdím na kole s malými pauzami více než 30 let. Posledních 9 let ale z domu vyrážím téměř vždy na dvou kolech. Jak se mění počet a vybavení městských cyklistů se tak dovídám každý den z první ruky. Bydlím totiž mezi dvěma hlavními plzeňskými cyklistickými koridory na Slovanech - mezi Zahradní ulicí a cyklostezkou kolem Radbuzy. Právě cykloprovoz v Zahradní ulici je dobrým lakmusovým papírkem. Přesto, že mnozí škarohlídi říkají, že Plzeň je kopcovitá a nikdy nebude městem cyklistů, já to vidím jinak. Ostatně i ti, kteří se letos zúčastnili kampaně Do práce na kole, to nejspíš vidí podobně - podobně pozitivně. Sami dokazují, že Plzeň může být cyklistické město. O tom svědčí i některé důvody, proč jezdí na kole. Ty nejzajímavější důvody najdete na jednom z panelů výstavy, který přikládáme i k našemu článku.


testVýstava zachycuje cyklistickou dopravu v Plzni i výsledky kampaně Do práce na kole v Plzni. Vznikla za finanční podpory nadačního fondu Zelený poklad, který věnoval do soutěže hlavní ceny. Slavnostního otevření se zúčastnil i náměstek primátora města Plzně pro dopravu Petr Náhlík, který nad výstavou převzal záštitu. O hudební doprovod se postaral akordeonista Jiří Křenek. Letošní kampaň Do práce na kole podpořili partneři: CykloBartoníček, Starý most, Raven, ESCroom, RockPoint, Hannah, Vinný král, Johan - Moving Station, Papírna, Ledovec, Pěstuj prostor, KolemPlzně, DEPO2015. Letošní kampaně Do práce na kole  se v Plzni zúčastnilo 515 soutěžících ze 142 firem a institucí. Dohromady uskutečnili 15 063 jízd, při nichž najezdili (uběhli a ušli) 95 703 „bezemisních" kilometrů, čímž ušetřili asi 12 tun oxidu uhličitého. Kampaň Do práce na kole organizuje spolek Automat. V Plzni iniciativa Plzeň na kole a Klub cestovatelů Plzeň.

 

Cyklobarometr měst 2016

Co si o svém městě a jeho vztahu k cyklistické dopravě myslí samotní cyklisté zjišťoval Cyklobarometr měst 2016, tedy takový průzkum veřejného cyklistického mínění. Toto dotazníkové šetření připravila Nadace Partnerství spolu s pražským Automatem. Respondenti hodnotili infrastrukturu, bezpečnost ale i vztah veřejné správy k rozvoji cyklodopravy. Celkem se zapojilo na 1300 účastníků, kteří odpovídali na 37 otázek. Své hodnocení vyjadřovali hodnotou mezi 1 a 6, přičemž nejnižší znamenalo nejlepší známku. V Plzni hodnotilo jen 102 respondentů. Z 16 hodnocených měst dopadl nejlépe Hradec Králové, Plzeň se umístila se známkou 3,57 na 12. místě. Nejhůře přitom dopadlo hodnocení otázky 23 zda a jak jsou brány ohledy na cyklisty a cyklistickou infrstrukturu - hodnoceno průměrnou známkou 5,09. Častost krádeží kol pak byla hodnocena známkou 4,63. Známkou 4,49 bylo hodnoceno bezpečné sdílení dopravního prostoru při jízdě na kole auty. Podrobnější výsledky uvádí www.cyklobarometr.cz.

 

Do práce na kole v Plzni 2016 - Výsledky

Kategorie KREATIVITA
Jiří Hradský z firmy Iconicsxtest

 

Kategorie CYKLOZAMĚSTNAVATEL ROKU - PLZEŇSKO
1. místo - Škoda Electric
2. místo - Maurice Ward Logistics, Štěnovice
3. místo - firma IntraWorldsx

 

Kategorie PRAVIDELNOST DOJÍŽDĚNÍ
100% pravidelnost: týmy z firem KKN, Systherm,
Katastrální úřad pro Plzeňský kraj, ICONICS,
NARETEC, Škoda Transportation, Fuji Koyo Czech,
OMEXOM GA Energo, Škoda Electric.

 

Kategorie VÝKONNOST JEDNOTLIVCŮ (počet km)
1. místo - Ondrej Borusik, 1 303,7 km, Škoda Transportation
2. místo - Jan Tlustý, 1 259,9 km , Katastrální úřad pro Plz. kraj
3. místo - Stanislav Moller, 1 237,6 km, Alfmeier CZ

O výstavě

O této výstavě a její otevírací době se dočtete v naší sekci AKCE - V regionu

Odkazy

www.cyklobarometr.cz

Fotogalerie