Na úvodní stránku
mail

plzenskonakole.cz

Informační portál pro ty, co chtějí objevovat Plzeň a její okolí ze sedla svého kola. Tipy na cyklovýlety, užitečné rady a aktuální informace o komunikacích pro cyklisty

GIANT liga. Letos možná naposledy.

article

Dresy pro vítěze představili organizátoři Giant ligy 2016 zleva: Petr Liška, Pavel Kotal a Zdeněk Rubáš.

Letos 15. ročník cyklistického seriálu pro silniční cyklisty bude pokračovat v Plzni v areálu SK Rapid na Lopatárně. Zatímco účast se v počátcích pohybovala jen kolem 20-30 závodníků, nyní mívá toto silniční kritérium na startu až stovku silničních cyklistů. Od dubna do září v Plzni na Rapidu mohou pravidelně závodit a testovat svoji výkonnost. Kvůli nevyřešené situaci s pozemky pod oválem to ale možná bude letos naposledy.

Autor: cykloRADKA Aktualizace: 08.04.2016

testSilniční asfaltový ovál na Lopatárně svojí šířkou 8 metrů a celkovou délkou 1050 metrů jen těžko najde v Čechách srovnání. Nejbližší srovnatelný je v Táboře. Díky svým parametrům je vyhledávaným tréninkovým zázemím hlavně pro mladé cyklisty. Díky rozměrům asfaltového oválu tak mohou společně startovat junioři, ženy a muži. Jednotlivé kategorie pak skončí svůj závod ve 38. či 42. nebo 50. okruhu. V úterý a ve čtvrtek odpoledne na oválu trénují mladí cyklisté domácího SK Rapid pod vedením Tomáše Holuba, dále pak mládežníci MS Bike Academie Milana Spěšného, v pátek sem jezdí žáci a junioři z Author Teamu Stupno, které trénuje Jaroslav Ryba.

 

Letošní novinkou bude 4. závod seriálu. „Domluvili jsme se s pořadateli české klasiky, že se pojede Pave Tour Milovice na kostkách v bývalém vojenském prostoru Milovice. Tento závod na 120 kilometrů díky dvojnásobné porci bodů pro nejlepší závodníky zřejmě pěkně zamíchá pořadím v bitvě o žlutý dres lídra GIANT LIGY PLZEŇ 2016," uvedl jeden z organizátorů Giant ligy Pavel Kotal. Další novinkou bude na základě výjimečné spolupráce s klubem AC Sparta Praha, připravovaná série závodů i pro licencované mladší a starší žáky. Tahle kategorie mládežníků by měla svůj vložený start na Rapidu před hlavním závodem. Klub AC Sparta Praha si tak vzal pod svá křídla vložený závod a pořadatelský klub SK RAPID PLZEŇ takovou pomoc samozřejmě uvítal. „První musí být programová nabídka pro děti. Liga mladších a starších žáků tak vznikla i proto, že se změnila struktura závodů," vysvětluje Pavel Rubáš z AC Sparta Praha. „V silniční cyklistice je jen 7 závodů zatímco v horské cyklistice si mohou závodníci vybírat z mnohem většího počtu závodů," dodává Pavel Kotal. Pro nejmenší závodníky nachystala GIANT LIGA PLZEŇ 2016 sérii sportovních akcí, kde bude pro náborové kategorie od 2 -12 let připravena HERVIS dětská TOUR. Ta je složená ze 7 závodů, z toho čtyři se pojedou právě v Plzni v areálu SK Rapid na Lopatárně. Pro vítěze je připraven dres nejlepšího závodníka, který se nedá koupit, ale jen vyhrát.

 

Samozřejmostí je již tradiční soutěž aktivity Bageterie Boulevard prestige, kde jezdci nad 40 let pojedou svůj NaCesty.cz Cup a vítěz si opět užije tréninkový pobyt na Mallorce. Kategorie juniorů v letošním roce bude soutěžit o bílý dres Vittoria CUP. A ženy budou soutěžit o LIV - Sýkora - sportswear Cup.

 

Zda se podaří během roku 2016 vyřešit situaci kvůli části dráhy, která byla postavena na cizích pozemcích, není v této chvíli po letech neúspěšných jednání vůbec jisté. Proto je možná letošní cyklistická  sezóna na Lopatárně poslední.

 

Přečtěte si také

Novinka na Plzeňsku: Kolo + střelba = MTB biatlon - na Plzeňsku se chystá nová sportovní disciplína na kolech

Odkazy

www.giantliga.cz

Fotogalerie