Na úvodní stránku
mail

plzenskonakole.cz

Informační portál pro ty, co chtějí objevovat Plzeň a její okolí ze sedla svého kola. Tipy na cyklovýlety, užitečné rady a aktuální informace o komunikacích pro cyklisty

Děti na kolech šlapaly kolem Švihova, aby viděly Popelku

article

Na bílém koni a ve svatebních šatech se Popelka projela po nádvoří švihovského hradu

Již podruhé uspořádal ochotnický spolek z Příchovic ve spolupráci s hradní správou na švihovském hradě akci Po stopách Tří oříšků pro Popelku. Místa, kde se v okolí hradu natáčely scény z nejslavnější české pohádky, si rády prohlédly nejen děti, ale i dospělí. Na hradě je navíc čekalo několik překvapení, pro které stálo za to šlápnout do pedálů i do kopce.

Autor: cykloRADKA (text&foto), Ludvík POUZA (foto) Aktualizace: 06.10.2013

testJako soutěž se sbíráním razítek připravil ochotnický spolek Buřina z Příchovic akci s okružními trasami po okolí Švihova. Většina rodin s dětmi využila pěší trasu (5 km), někteří, stejně jako my, vyrazili na kole. Právě letos totiž uběhlo neuvěřitelných čtyřicet let od natáčení nejznámější české pohádky Tři oříšky pro Popelku. „Pohádka Tři oříšky pro Popelku stále přitahuje děti i dospělé, tak jsme toho chtěli využít a s ochotnickým spolkem Buřina jsme se domluvili, že při letošní akci otevřeme novou stezku, která povede místy, kde se na Švihovsku nejslavnější česká pohádka natáčela," uvedl starosta Švihova Václav Petrus. Počasí až na ranní zimu pořadatelům přálo, takže místo očekávaných tří set účastníků nakonec dorazilo skoro čtyři sta lidí. Za účastnický list se všemi třemi razítky z kontrol pak každý v cíli dostal pamětní list a buřta s chlebem nebo koláček. K dispozici bylo také razítko akce se třemi oříšky a připínací knoflík se stejným symbolem. Ten ale musí některým účastníkům organizátoři zaslat dodatečně. Přišlo tolik lidí, že na některé už nezbylo.

 

testMy se samozřejmě vydali na patnáctikilometrovou cyklistickou trasu. Kolem hradu a za Švihovem po CT 2099 do kopce ke Chlumské. Tam nás čekalo první neplánované překvapení - výstava dýní. Na trávníku jen kousek od silnice vystavili místní pěstitelé dýní své menší, větší či dokonce obří dýně. Jak jsme zjistili, téhle akci pomohlo na světlo světa dohadování místních o tom, kdo umí vypěstovat největší dýni. Tu největší nešlo ani zvednout. Výsledky i s cedulkami označujícími pěstitele jsme si mohli prohlédnout. Nás ale zajímala hlavně místa, kde se natáčela známá pohádka. Našli jsme hráz rybníka, kde se kočár s macechou a Dorou převrhnul do ledové vody. Právě tam nás čekala stylově oblečená kontrola a také infotabule s fotografiemi z natáčení, kde jsme se mohli dočíst, jak natáčení za mrazivého počasí probíhalo. Hercům nebylo co závidět. 

 

testNa další kontrole nás čekala macecha a úkol pro Popelku - přebrat obsah ošatky, ve které byl namíchaný hrách, čočka a fazole. Děti se do Popelčina úkolu pustily bez odmlouvání, my si to zkusili také a hned poté jsme popojeli pár desítek metrů do Popelčina sadu. Z dřevěného domku, kam jezdila na Juráškovi za sovou Rozárkou, už ale v sadu nic nezbylo. Na jeho místě stojí chata. Za ní se točil jeden z posledních záběrů Popelky a prince na koních ujíždějících k obzoru. Několik fotografií z natáčení, doplněných textem, je opět na tabuli u příjezdové cesty k sadu. Na hradě si pak lze prohlédnout fotografie natáčení, u některých je pro porovnání i současný stav. Pro ty, co dorazili na švihovský hrad včas, byla připravena ukázka sokolnictví. Zlatým hřebem dne, zvláště pro děti, byl pak příjezd Popelky na bílém koni. A nutno říci, že to nebyla lehká role. Jízdu na koni s nohama na stranu bez dámského sedla v dlouhých šatech ale zvládla na jedničku. Stále se usmívala a poté, co ve střevíčcích na podpatku seskočila, dlouho s místním běloušem pózovala na fotografiích s dětmi, které ji houfem obklopily.

 


testDobrý nápad a pěkné zpracování tak letos rozjely tradici akce, která se u rodin s dětmi bude jistě těšit oblibě. Jak uvedl Ludvík Pouza z příchovického ochotnického spolku: „Už teď přemýšlíme, jak vylepšíme program na příští rok. Pokud bude návštěvnost stoupat rok od roku tak rychle, budeme muset zapojit do akce všechny členy našeho spolku."

 

Akce se i letos konala první sobotu v říjnu a podobně to mu má být i v následujících letech. Pokud se chcete za Popelkou vydat příští rok, zapište si do diáře datum akce 4. října 2014. Bližší informace o této akci zveřejníme během příštího léta i na našem portále v sekci Akce v regionu.

 

Nová stezka po stopách natáčení filmu Tři oříšky pro Popelku

testStezka Tři oříšky pro Popelku byla otevřena 5. října 2013 při druhém ročníku akce Po stopách Tři oříšky pro Popelku. Pětikilometrový okruh, který začíná a končí u švihovského hradu můžete projí t i projet na kole, i když někde možná budete muset kousek kolo vést. Na trase jsou 3 zastávky doplněné infotabulemi. Můžete se tak podívat na místo, kde spadnul kočár s macechou a Dorou do vody (v mapě zde) a kde byl Popelčin sad (v mapě zde), kam jezdila na Juráškovi za sovou Rozárkou. Na nich najdete fotografie z natáčení pohádky Tři oříšky pro Popelku i dobové vyprávění o natáčení. Stezku můžete projet na kole i s dětmi, pokud se nebojí šlapat i do kopce. Na hradě Švihov je až do 2. 3. 2014 otevřena výstava Tři oříšky pro Popelku ukazující ve fotografiích, jak se na hradě i v jeho okolí natáčelo.

 

Do Švihova přitom dojedete s kolem pohodlně i vlakem - staví tu osobní, spěšné i rychlíkové vlaky. Pokud se rozhodnete jet z Plzně na kole, doporučuji držet se v údolí řeky Úhlavy. Na mnohých místech projedete i mimo silnice a značené cyklotrasy, tedy pokud máte vhodné kolo do terénu (horské či trekové) a není zrovna blátivé počasí. V některých úsecích vedených po cestách přes louky byste totiž mohli uvíznout v bahně. Trasu ze Švihova do Plzně maximálně vedenou po cestách mimo asfaltované komunikace najdete zde. Je dlouhá přibližně 40 kilometrů, vede po značených cyklotrasách jen částečně.Do Švihova můžete také dojet na kole i z Klatov a to po CT38, která vede asi z 95% mimo stezkách a cestách mimo komunikace, takže je vhodná i pro děti, protože v údolí Úhlavy nezdolává žádné velké převýšení. Cesta je kratší má jen 14 kilometrů a v mapě si ji můžete prohlédnout zde.

 

Odkazy

www.svihov.cz - stránky města Švihova

www.svihov.cz - informace o stezce Po stopách Popelky na stránkách města Švihova

www.filmovamista.cz - na těchto stánkách najdete informace o místech, kde se Popelka natáčela

http://cs.wikipedia.org -  o filmu Tři oříšky pro Popelku na Wikipedii

http://mapy.cz/ - mapa letošního patnáctikilometrového okruhu pro cykllisty s vyznačenými body, kde se film Tři oříšky pro Popeku natáčel

 

Fotogalerie