Na úvodní stránku
mail

plzenskonakole.cz

Informační portál pro ty, co chtějí objevovat Plzeň a její okolí ze sedla svého kola. Tipy na cyklovýlety, užitečné rady a aktuální informace o komunikacích pro cyklisty

Jak pomáhají traumabody cyklistům v Brdech

article

Pro turisty v nesnázích jsou důležité tzv. traumabody - pomohou záchranářům snadno určit vaši polohu

Asi každý, kdo jezdí trochu víc na kole, občas spadne. Někdy to skončí jen odřeninou, následky pádu z kola ale mohou být vážnější. Pokud potřebujete pomoc lékaře, a pohybujete se například v Brdech, kde auta běžně nejezdí a pokrytí signálem mobilních operátorů stále ještě není úplné, může nastat problém. Mohou vám ale pomoci traumabody...

Autor: cykloRADKA Aktualizace: 27.07.2017

Traumabod nebo také Bod záchrany či Rescue point - je tabulkou označené místo v přírodě, kde nejsou jiné orientační body pro lokalizaci. Traumabod slouží k lokalizaci zraněných, ke kterým se má dostat rychle pomoc. Traumabody vytyčují většinou správci území (lesní správa, správa parků atp.). Jen Lesy ČR vyznačily v terénu přes 2500 traumabodů

Ještě před vyhlášením nové CHKO Brdy, začaly Vojenské lesy a statky rozmísťovat první sloupky s tabulkami, kterým se říká body záchrany (nebo též traumabody). Najdete je na místech, kde se nevyskytují jiné známé orientační body a je tam signál mobilního operátora. Často to bývají nepojmenovaná rozcestí s možností příjezdu autem. Základem popisu tabulky umístěné na sloupku či na stromě je identifikační kód, tedy kombinace písmen a čísel, která je i zdáli dobře vidět. Dále bílá či žlutá tabulka označující traumabod obsahuje místopisný název místa, jeho GPS souřadnice a telefonní čísla linek nouzového volání. Právě traumabody vám mohou pomoci při lokalizaci vaší polohy v případě, že byste měli nehodu. „Vítáme cokoli, co pomůže zrychlit záchranu lidí z přírody. Traumabody jsou dalším pomocníkem v lokalizaci zraněných," říká tiskový mluvčí Zdravotní záchranné služby Plzeňského kraje Martin Brejcha. První traumabody byly vytyčeny v Národních parcích právě pro lepší určení polohy zraněných turistů v terénu, kde se auta běžně nepohybují a obydlená místa jsou dál než obvykle.

 

Jak záchranná služba určí Vaši polohu

V praxi je při volání z mobilu právě určení vaší polohy závislé na tom, jaký máte mobilní telefon a kde se pohybujete. Starší typy (tlačítkové) neumožňují záchrance lokalizaci volajícího s pomocí aplikace. Volajícího s mobilním telefonem ale lokalizují pomocí nejbližších operátorových vysilačů s přesností až na 50-60m. To platí ale v zástavbě měst. Ve volném terénu, kde není tolik vysílačů se prostor, odkud voláte, může zvětšit až na kruh o průměru několika kilometrů. Pokud si ale do chytrého telefonu nainstalujete mobilní aplikaci Záchranka, mohou vás záchranáři lokalizovat s přesností na asi 5-6metrů (ve městě) a až kilometr ve volném terénu, což je zejména v případě pohybu mimo běžné cesty velice důležité. Jak to vše funguje? Když zapnete aplikaci Záchranka, jste během pár vteřin spojeni s linkou 155. Současně je odeslána vaše poloha. Zařízení se ovšem chová jako navigace v autě. Trvá chvilku, než vás zaměří satelit s požadovanou přesností. První zpráva o vaší poloze se odešle zpravidla ještě než vás všechny satelity zaměří. Vždy platí, že čím více jich vás zaměří, tím přesnější lokalizace je. „My to vidíme na monitoru i s úrovní přesnosti v metrech. Někdy víme, že je přesnost 3 metry, jindy je to zmíněný kilometr. Proto, pokud je přesnost lokalizace příliš malá, např. zmíněný kilometr, v rámci zpětného volání vás požádáme o opětovné použití aplikace. V tu dobu vás už stihlo zaměřit satelitů víc a přesnost pak z prvního kilometru je 5 metrů," upřesňuje proces lokalizace volajícího Martin Brejcha. Operátor záchranky vás tak může vyzvat ke stažení aplikace (trvá to asi 2 minuty). Vaše lokalizace se tak zpřesní již v době, kdy je pomoc na cestě a pomůže sanitce při dojezdu posledních kolometrů k vám.

 

testCo byste měli vědět před tím, než budete volat pomoc

V místech se špatným pokrytím signálem mobilních operátorů (Brdy, Český les), kde se cyklisté rádi pohybují, se vám může stát, že zjistíte, že nemáte ani čárku signálu mobilního operátora. Pokud ale potřebujete zavolat pomoc lékaře či hasičů, váš mobil vám umožní tísňové volání přes jiného operátora, který má v daném místě pokrytí. Můžete se tak dovolat jen na tísňové linky a to i přesto, že váš telefon se tváří jako že nemá signál.

 

Aplikace do mobilu

Pokud máte chytrý telefon, je pro záchranáře lokalizace volajícího snazší a přesnější. Zvlášť pokud máte nějakou aplikaci, která vaši polohu umí zpřesnit, například aplikaci Záchranka nebo aplikaci Horská služba. To potvrzuje i Pavel, který využil aplikaci Horská služba po pádu z kola, kdy ležel v lese u cesty se zlomenou rukou. „Díky tomu, že jsem měl ve svém telefonu aplikaci Horská služba, nemusel jsem záchranářům vysvětlovat, kde ležím, ale jen co se mi stalo," potvrzuje biker.

 

Pár rad před tím než se něco stane

  • Pokud projíždíte neznámým terénem, všímejte si okolí, abyste byli schopni v případě potřeby identifikovat místo, kde jste, a cestu, kterou jste se k němu dostali.
  • Projíždíte-li kolem traumabodu, snažte si zapamatovat jeho kód (=číslo)
  • Vždy platí, že v horách a odlehlých územích je lepší se pohybovat ve dvou nebo ve skupině.

 

Jak najít traumabody na mapách

testVětšina tištěných map a to včetně těch brdských, traumabody neuvádí. Na internetu je ale najít můžete. Mapu brdských traumabodů najdete na stánkách Vojenských lesů a statků.

 

Traumabody jsou také na Mapy.cz. Musíte si jen danou lokalitu patřičně nazvětšovat, aby se vám na mapě objevil červený kříž, který určuje polohu traumabodu.

 

 

 

Odkazy

Mapa s traumabody v Brdech 

 

Přečtěte si také

Co přinese konec Vojenského újezdu Brdy cyklistům? - základní informace s praktickými radami pro ty, kteří se chtějí vydat na kole do oblasti bývalého Vojenského újezdu Brdy

 

Fotogalerie