Na úvodní stránku
mail

Zajímavá místa

Jízdárna Světce

article

Kolem jízdárny zbývá ještě dokončit některé úpravy

Osada Světce je dnes součástí města Tachova. Jízdárna je určitě nejznámější místní památkou, a to jak z důvodů historických tak i technických, díky konstrukci krovu. Léta chátrala a na poslední chvíli byla zahájena důkladná rekonstrukce stavby přesto, že v 80. letech 20. století byla navržena k demolici. Zvenčí si jízdárnu můžete prohlédnout celoročně, zevnitř jen při kulturních akcích, či po domluvě v Městském kulturním středisku Tachov.

 

Z Tachova se sem cyklisté i pěšáci dostanou přímo z náměstí po modré turistické značce. Trasa, dlouhá cca 2,5 km kopíruje řeku Mži a vede z větší části romantickou Knížecí alejí.

 

GPS: 49°48'8.845"N, 12°36'24.783"E (v mapě)



Autor: cykloRADKA Aktualizace: 12.01.2015

testSvětce mají dávnou tradici poutního místa. Býval zde kámen, nad kterým se podle pověsti zjevovalo 14 světýlek, podle zbožných lidí symbol 14 svatých pomocníků. Lidé se sem chodili modlit a někdy v polovině 14.století byl nad kamenem postaven kostelík. Skutečný rozvoj lokality, jako duchovního centra, nastal ale až rokem 1639. Tehdejší majitel panství Jan Filip Husmann z Namedy sem pozval řád paulánů a věnoval jim finanční prostředky pro založení kláštera. Jan Filip byl pravděpodobně lepší voják, než hospodář, peněz se časem nedostávalo, záležitost s klášterem se vlekla a když hrabě roku 1651 zemřel, bylo panství tak zadlužené, že jej dědičky musely prodat. Nový majitel - říšský hrabě Jan Antonín Losy z Losinthalu, v podpoře mnichů pokračoval a v roce 1674 byl konečně dokončen i klášterní kostel. Ten byl pravděpodobně dílem italského architekta Giovanniho Domenica Orsiho, ale bohužel se do dnešních dnů nezachoval.

 

testV roce 1781 zemřel poslední hrabě Losy a od vdovy koupil tachovské panství Josef Mikuláš Windischgrätz. Ve městě byly zbořeny zbytky původního hradu a zámek přestavěn do dnešní klasicistní podoby. V rámci reforem císaře Josefa II. byl zrušen klášter ve Světcích, který od té doby pouze chátral. Syna Josefa Mikuláše, knížete Alfréda I. tato lokalita zaujala a věnoval jí svojí pozornost. Na místě zpustlého kláštera nechal stavět zámek v romantickém stylu a současně pod zámkem krytou jízdárnu. Po jeho smrti v roce 1862 dědicové ve stavbě zámku již nepokračovali, stavba byla částečně rozebrána a část byla přestavěna na účelové budovy. Dnes zde sídlí Střední průmyslová škola. Jízdárna byla ovšem dokončena a užívána. Po roce 1945 byl majetek zdejší větve Windischgrätzů zkonfiskován a pro jízdárnu nastaly zlé časy. Chátrání dosáhlo takového rozsahu, že v roce 1981 bylo uvažováno o demolici. Po roce 2000 zahájilo město Tachov postupnou rekonstrukci, která byla dokončena v roce 2011. Konají se zde koncerty a jiné zajímavé kulturní akce. Od roku 2010 je jízdárna Světce zařazena na seznam národních kulturních památek České Republiky.

 

Když jsme plánovali na Tachovsko náš cyklovlak, bylo jasné, že jízdárnu Světce nemůžeme vynechat. Obrátil jsem se na Městské kulturní středisko s prosbou o možnost alespoň nahlédnout dovnitř této zajímavé stavby. Setkal jsem se s vstřícným přístupem, i když jsem nedokázal odhadnout, kolik zájemců se vlastně dostaví. Byl to tak trochu šok jak pro mě, tak pro přítomné pracovníky MKS, protože se před vchodem sešel téměř celý vlak ! Nicméně postavili s k tomu čelem a pan Voltr nás pak poutavým způsobem seznámil s historií i současností druhé největší jízdárny v Evropě. Přidal i spoustu zajímavostí a byl to takový bonbónek našeho výletu. Jeho výklad pak na závěr sklidil bouřlivý potlesk.

 

Jízdárna Světce je zajímavým cílem pro výlet na kole, ale i místem, kde lze v letním období vyslechnout některý z koncertů, které zde pořádá Městské kulturní středisko. Od podzimu loňského roku výlet můžeme spojit i s návštěvou nově otevřeného zámku v Tachově a nedaleké rozhledny na Vysoké.

 

Informace jsem čerpal ze stránek: www.jizdarna-svetce.cz

 

Fotogalerie